TESTET POSITIVT: Diego Ulissi hadde for mye salbutamol i urinprøven han avla under årets Giro d'Italia. Dette stoffet finnes blant annet i astmamedisiner. Foto: Tim De Waele/©TDWSport.com

Italiensk stjerne suspendert

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 25.06.14 15:56

Del på    

Men Lampre-rytteren benekter bruk av doping.

Diego Ulissi er suspendert av Lampre-Merida som følge av en positiv dopingprøve.

Italieneren vant to etapper i årets Giro d’Italia og ble raskt en yndling blant den italienske fansen.

Etter den 11. etappen i rittet avla imidlertid 24-åringen som viste for høye nivåer av salbutamol.

Salbutamol er et hurtigvirkende middel som brukes i inhalatorer for behandling av blant annet astma og kols.

Ifølge en pressemelding fra Ulissis lag Lampre skal italieneren ha hatt 1900 nanogram salbutamol per milliliter i prøven. Dette er nesten det dobbelte av det tillatte, 1000 ng/ml.

Lampre suspenderer rytteren
Ulissi skal ha inntatt Ventolin (astmamedisin) før etappen, grunnet at han slet med bronkospasme, et karakteristisk trekk ved astma. Dette skal ifølge Lampre vært gjort på riktig måte og dermed ikke bryte noen regler. Grunnet en velt fikk han også mottatt paracetamol av rittlegen i løpet av den 11. etappen.

Dette skal imidlertid ikke være nok til å lede til en positiv dopingprøve. Ulissi skal ha inhalert astmamedisinen to ganger, noe som burde ha gitt han et inntak av omtrent 200 ng/ml, langt under den tillatte grensen.

– Rytteren vil, som følge av lagets interne kode, bli midlertidig suspendert. Det betyr at han ikke vil delta på landslagets treningsleir. Han har også bedt om at B-prøven skal bli analysert, heter det i pressemeldingen.

– Ulissi benekter på det sterkeste en så stor mengde salbutamol.

Ikke den første
Italieneren skal nå være villige til å gjøre alt han kan for å renvaske sitt navn.

– Rytteren og det medisinske apparatet til laget kommer til å fortsette å se på årsakene til hvorfor urinen har hatt en abnormal og høy mengde salbutamol, med tanke på de kun to inhalasjonene.

Ulissi er langt fra den første sykkelstjernen som har testet positivt for salbutamol i løpet av karrieren. Det samme har blant annet Miguel Induarin, Alessandro Petacchi og Tony Rominger gjort.

Da Petacchi testet positivt tilbake i 2007, ble italieneren først frikjent fordi det italienske sykkelforbundet mente det var gjort en menneskelig feil. Senere ble han pålagt en utestengelse på nesten ett år, med tilbakevirkende kraft. Spurtkanonen hadde 1352 ng/ml salbutamol i urinen.

 

Tagget med:

Les også disse