Prøv Procycling Pluss idag

TRE PÅ RAD: Daryl Impey sikter mot sin tredje strake sammenlagtseier i Tour Down Under. Foto: © Tim De Waele

Impey går for sin tredje strake seier i Tour Down Under

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.01.20 18:18

Del på    

Mitchelton-Scott har for første gang også med seg én av Yates-brødrene i hjemmerittet.

(procycling.no): Richie Porte har vunnet opp Willunga Hill de siste seks utgavene av Tour Down Under, men foreløpig har det bare gitt én sammenlagtseier og hele fire andreplasser. De to siste i rekken er bak Daryl Impey.

Sørafrikaneren har brukt sine allsidige egenskaper til å plukke viktige bonussekund underveis, og har dermed hatt et stort nok forsprang til å holde unna for Porte etter målgangen på toppen av den etter hvert meget kjente bakken utenfor Adelaide.

Impey er allerede den første herren som har vunnet rittet to år på rad, og kan dermed forbedre rekorden sin ytterligere, om han også i år vinner rittet.

– Jeg tror sjansene mine er like gode som de andre forhåndsfavorittene, og det handler om å få det rette ut av et par etapper, for å sette meg i en posisjon hvor jeg kan vinne. Det er vanskeligere siden du er en markert rytter, men når formen din er god nok, så handler det fremdeles om hvem som har best bein i januar, sier Impey i en pressemelding.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

White: – Tøffeste løype i løpet av rittets 22 år

Noe som taler mot en tredje seier, er at arrangøren har lagt opp til det som muligens er den hardeste utgaven av rittet.

Etappen til Stirling, med den velkjente avslutningen i slak motbakke, er tilbake etter å ha vært ute av rittet i fjor. Tilbake er også avslutningen til Paracombe, som ble brukt i 2016 og 2017. Den gang var det henholdsvis Rohan Dennis og Richie Porte som vant etappen, som avsluttes med en stigning på 1,2 kilometer à 9,3 prosent.

Som i fjor avsluttes rittet med etappen til Willunga Hill.

– Totalt sett er det en løype som passer bedre for klatrerne, så det vil være vanskeligere for ryttere som meg. Du trenger en etappeseier for å kunne kjempe om sammenlagtseieren. Willunga er alltid spesielt, og jeg håper jeg fremdeles kan kjøre for sammenlagtseieren den dagen, sier Impey.

Sportsdirektør Matt White mener det er den hardeste løypa i rittets 22 år gamle historie.

– Det er tredje gang de kjører Paracombe, og med to bakkeavslutninger, er det definitivt den hardeste utgaven for en allrounder. Men jeg tror fremdeles at Tour Down Under alltid blir vunnet av sekunder, hvor det koker ned til viktige innlagte spurter og bonussekunder ved målgang. Det vil ikke endre seg, og en liten feil i dette rittet kan alltid bli veldig kostbar, sier White.

Har med seg Yates for første gang

Skulle det bli en utgave for klatrerne, har Mitchelton-Scott også et godt alternativ i Simon Yates.

Vuelta a España-vinneren fra 2018 har, i likhet med tvillingbror Adam, aldri kjørt Tour Down Under tidligere.

– Som et lag, jo flere alternativer, jo bedre. Dette rittet har ved mer enn én anledning blitt avgjort på bonussekunder, så alt vil telle, sier Yates. 

– Daryl har funnet vinneroppskriften her, så vi vet hvordan vil skal tilnærme oss rittet. Jeg vil være der for å støtte ham, eller ta sjansen min hvis den kommer, sier briten.  

DEBUTERER: Simon Yates skal kjøre Tour Down Under for første gang. Foto: Justin Setterfield/Getty Images

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

God sesongstart for Mitchelton-Scott

Allerede har australierne kjørt årets nasjonale mesterskap. For herrene endte det med seier til Luke Durbridge (tempo) og Cameron Meyer (fellesstart), og de er begge med på laget til Mitchelton-Scott til Tour Down Under. Der finner vi også Jack Bauer, Lucas Hamilton og Michael Hepburn.

Hos damene vant Amanda Spratt fellesstarten, mens Grace Brown ble lagets beste på tempoen, som ble vunnet av 19 år gamle Sarah Gigante.

I likhet med Impey, har også Spratt gjort det meget bra i Tour Down Under de siste årene. 32-åringen har vunnet rittet tre år på rad, men også her har arrangøren gjort sitt for å gjøre det vanskelig for den regjerende mesteren, med et ritt uten skikkelige bakkeavslutninger. 

– Det vil i større grad bli en kamp om sekunder og bonussekunder, og jeg tror det vil være veldig tett når man starter på den tredje etappen, som jeg tror vil bli den hardeste, sier lagets norske sportsdirektør, Martin Vestby om rittet og den tredje etappen til Stirling.

Ingen nordmenn kjører damenes utgave av Tour Down Under, som kjøres fra 16.-19. januar, mens Kristoffer Halvorsen (EF Education First), Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates) og Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) skal kjøre herrenes utgave, som kjøres fra 21.-26. januar, med et kriteriumsritt i Adelaide som en oppvarming 19. januar.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse