Prøv Procycling Pluss idag

SUPERSTERK: Greg Van Avermaet Valenciana MAtteo Trentin. (Photo David Ramos/Getty Images)

– Ideelle forberedelser for en rytter som meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 12.02.19 11:38

Del på    

Greg Van Avermaet til Oman for 8. gang på 9 år.

(procycling.no): Etter at Edvald Boasson Hagen fikk det i heseblesende tempo over Salto de la Mora på dag tre i Valencia, åpnet muligheten seg for Greg Van Avermaet.

Den belgiske klassikerstjernen elsker å angripe i terrenget som er litt for hardt for spurterne, og der han likevel har overtaket på klatrerne med avslutningen sin. Ikke ulikt manuset Tour of Oman har benyttet seg av de siste årene.

Aleksei Lutsenko, Ben Hermans, Vincenzo Nibali, Rafael Valls, Chris Froome, Peter Velits og Robert Gesink har likevel vist at nøkkelen for klatrerne er å vippe sammendraget i sin favør opp mot Green Mountain.

I 2010 vant Fabian Cancellara, men da var ikke det grønne fjellet med – og det var også lagt inn tempoetappe underveis (et moment som sammen med en snillere vei opp til fjellet også hjalp Boasson Hagen til andreplass i sammendraget i 2011).

‘Broke the duck’ i fjor

Etter at rittet fant sin nåværende form i 2012, var det Velits som vant sekundet foran Vincenzo Nibali, etter at Omega Pharma-Quick Step-rytteren fulgte italieneren tettest opp mot Green Mountain.

Flere av etappene er ’touch and go’ mellom klassikertypene og sammenlagtfavorittene, og der ligger også mye av spenningen underveis.

Van Avermaet har faktisk bare én etappeseier fra rittet. Den kom ved Wadi Daycah-dammen i fjor, etter at han rykket ifra Rui Costa, Lutsenko og Gorka Izagirre på de siste 500 meterne og gikk solo inn til seier.

Hans tre andreplasser, tre tredjeplasser og tre fjerdeplasser vitner likevel om en toneangivende rytter i det som har vært Midtøstens mest kuperte etapperitt.

– Oman gir meg muligheten både til å konkurrere og trene. Det er gode foreberedelser for min ryttertype. Nå er det også en litt lengre periode mellom Oman og Het Nieuwsblad, som gjør at jeg kan venne meg til det belgiske klimaet igjen, sier Van Avermaet til rittets hjemmeside.

Både som hjelper og kaptein

33-åringen fra Lokeren har tidligere uttalt at det kun er Flandern rundt som er viktigere for ham i den flamske klassikerrekken, noe som sier litt om Omloop Het Nieuwsblads økte status innenfor WorldTouren.

Les også: Van Avermaet ønsker å skinne under Het Nieuwsblad

Nøkkelen for å ankomme hit i godt slag er en solid opptreden i Oman. Van Avermaet har syklet etapperittet åtte av de siste ni sesongene, selv om arbeidsoppgavene hans har variert litt underveis. I BMC Racing reiste han blant annet dit sammen med Tejay Van Garderen.

– Det har hendt at jeg har jobbet for sammenlagtrytteren vår. Etter at jeg har gjort mitt, har jeg brukt et par minutter til å komme meg igjen. Så har jeg dratt til igjen for å se hvor dypt ned jeg kan gå, forteller han.

Kristoff har Oman-rekord

Oman er heller ikke et veldig stort land, noe som gjør at rytterne ofte kan sykle hjem til hotellet etter etappeslutt. Det er dette CCC-rytteren legger i å «konkurrere og trene».

Men mest av alt handler det som å få en god start på sesongen og få en bekreftelse på at man er i rute til klassikerne.

– Det er mange klassikerryttere som benytter seg av Green Mountain som en formtest. Noen av etappene passer helt perfekt for puncheurer, noe som gjør at jeg få med meg noen gode resultater hjem derfra, sier 33-åringen.

– En etappeseier vil være ideelt, og i hvert fall få noen topp 3-plasseringer i løpet av noen av dagene, legger han til.

Både etappe 2 og etappe 3 vil være ideelle for CCC-kapteinen. Så spørs det om ikke møtet med Green Mountain blir for tøft, men fra 2011 har han faktisk en sjetteplass å skimte med fra fjellet (dog var profilene litt snillere den gangen).

Andre klassikertyper som er meldt til rittet er Niki Terpstrad (Direct Energie), Silivan Dillier, Oliver Naesen (Ag2r), Aleksei Lutsenko (Astana), André Greipel (Arkea Samisic) og Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). I løpet av de 10 årene rittet er blitt arrangert, er Stavanger-mannen for øvrig mestvinnende med sine 8 etappeseirer.

Tagget med: , , , , ,

Les også disse