UTE: Det blir ingen frankriketur på Holst Enger enda. Hortengutten spares fram mot Tour de Bretagne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

I Hushovds fotspor

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 24.01.14 16:04

Del på    

KOMMENTAR: Smart valg av profflag for Sondre Holst Enger.

Torsdag fikk vi vite at proff-framtiden til Sondre Holst Enger ligger i det sveitsiske laget IAM Cyclings hender.

Der er 20-åringen stagiaire fra 1. august. Det betyr at det eksisterer en intensjonsavtale om at han skal skrive proffkontrakt hos dem når prøveperioden er ute.

IAM Cycling holder til på det nest øverste nivået i sykkelsporten. De er litt som en vårtulipan som ennå har til gode å blomstre.

Slik man er prisgitt utenfor verdenstouren, forsøker de etter beste evne å livnære seg ved å motta invitasjoner til de mest prestisjetunge sykkelrittene.

I fjor startet bra med plass i Paris-Nice, brosteinsklassikerne, Tour de Romandie og Tour de Suisse. Champagne-glassene ble derimot stuet bort i stillhet da det ikke fikk innpass i Tour de France.

RUTINERT RYTTER: Franske Sylvain Chavanel.

RUTINERT RYTTER: Franske Sylvain Chavanel.

I 2014 er Sylvain Chavanel og Mathias Frank gallionsfigurene i laget. To sterke og kloke signeringer. Designet for innpass til verdens største sykkelritt denne sommeren.

I tillegg har de Heinrich Haussler, Johan Tschopp, Jerôme Pineau og svenskene Gustav Larsson og Thomas Löfkvist.

De har ingen spurtstjerne Holst Enger bør la seg skremme av (Matteo Pelucchi det nærmeste man finner), men han vil nok stange mot Haussler/Chavanel i klassikerne.

Det er uproblematisk så lenge gutten bare er i starten av 20-årene. Holst Enger har mye å lære og masser av tid. I så måte bør Chavanel (34) være den perfekte læremester.

Er det et lag som passer Holst Enger?

Ja, men det er også vanskelig å si. Dersom vestfoldingen skal rendyrkes som sprinter, kunne man valgt et lag som kjører spurtopptrekk på ukentlig basis.

Giant-Shimano, Belkin Procycling og FDJ hadde i så måte vært gode alternativer.

Men Holst Enger er mer enn en sprinter, og med hans egenskaper i kortere stigninger, er flere typer ritt innenfor hans rekkevidde.

Et viktig moment bak lagvalget er Atle Kvålsvolls franske kontakter. Serge Beucherie var sportsdirektør for trønderen da han selv var sykkelproff i det franske Z-Peugeot-laget.

Sammen med Roger Legeay styrte han også Thor Hushovd i de første åtte årene av hans karriere, i franske Crédit Agricole.

Var Crédit Agricole et godt lag for Hushovd? På den tiden, ja. Og det var en arena nordmannen etter hvert fikk all tid og rom han trengte for å bli en av verdens beste sykkelryttere. Det var også et rent innslag i en utholdenhetsidrett gjennomsyret av piller og sprøytespisser.

GODT VALG: Gjør Holst Enger som Hushovd?

GODT VALG: Gjør Holst Enger som Hushovd?

Likhetene mellom Hushovd og Holst Enger er til stede, i hvert fall med tanke på oppstarten av proffkarrieren.

Felles for begge: Kvålsvoll har vært sentral i å legge slagplanen.

Team Sparebanken Sør-sjefen vet at hans råd og ønsker vil bli vektlagt hos Beucherie. Sannsynligvis vil han også fortsette som personlig trener for utøveren.

Jeg finner også likhetstrekk med måten Alexander Kristoff tok steget ut i den internasjonale sykkelsporten. Stavanger-gutten hoppet på et tilbud hos nystartede BMC Racing i 2010.

Laget besto stort sett av amerikanske og sveitsiske ryttere, og pyntet toppen med stjernetrioen Alessandro Ballan, Cadel Evans og George Hincapie.

De hadde pengene, men manglet de beste rytterne.

Laget kunne muligens ha behov for en sprinter og. Valget falt på umeritterte Alexander Kristoff.

Det lå ikke noen strukturert plan bak signeringen, og nordmannen fikk stort sett lov til å manøvrere seg fram i massespurtene på egenhånd.

BMC ble ikke et virkelig storlag før i 2011-sesongen. Da vant de Tour de France med Evans, og eierens åpne pengekraner hentet Philippe Gilbert og Thor Hushovd inn på lukrative avtaler.

SLET SEG TIL TOPPS: Kristoff.

SLET SEG TIL TOPPS: Kristoff.

Da ble det ikke plass til Kristoff som hoppet videre til russiske Katjusja Team.

BMC-laget ble i så måte et springbrett, slik IAM Cycling også kan bli det for Holst Enger.

At han ble stagiaire der er ingen selvfølge. Også andre lag snuste på Team Sparebanken Sør-rytteren:

Interessen fra Belkin Procycling var konkret. Her ville Holst Enger fått færre sjanser, men hadde vært sikret innpass i alle de viktigste sykkelrittene på kalenderen. For hans egen utvikling hadde det også vært fint å ha Lars Petter Nordhaug som mentor.

FDJ.fr viste også interesse. Laget huset Gabriel Rasch for to år tilbake. De har en kommende verdensstjerne i sprinteren Arnaud Demare. Språk og fransk mentalitet hadde blitt en utfordring for Holst Enger, selv om laget har erfaring med å inkludere ikke-franskmenn fra tidligere.

Både Saur-Sojasun og Bretagne Séchè Environnement merket seg Holst Enger da de syklet mot ham under fjorårets Tour of Norway. Der viste unggutten fram eminente klatreregenskaper under etappen mot Lillehammer.

Jeg vet også at nordmannens navn har blitt spilt inn for ledelsen i både Team Sky og Giant-Shimano. Uten at de har kommet til konkrete framstøt.

VM-bronsen i Firenze gjorde Holst Enger lekker for mange profflag. I forkant av mesterskapet hadde Kvålsvoll allerede avtalt et møte med ledelsen i IAM Cycling.

Sveitserne troppet opp med hele tre sportsdirektører og sjefen for hovedsponsoren.

GLAVA TOUR: Gjennombruddet.

GLAVA TOUR: Gjennombruddet.

Det vitnet om hvor mye de ønsket seg rytteren som i mellomtiden hadde distansert hans jevngamle spurtutfordrere i kampen om tredjeplassen.

Der ble også mulighet for å la Kvålsvoll-eleven prøve seg på treningssamling og siden skrive under på en stagiairekontrakt luftet.

Mot tampen av seansen tok også Hushovd turen innom for å legge inn et godt ord om gullfuglen sin.

I IAM Cycling får Holst Enger muligheten til å kjøre for egne sjanser. Vinnerskallen vil ikke være interessert i å komme til et større profflag for å kjøre som hjelperytter, så han får det nå som han vil.

Etter solide forsterkninger i år vil Beucheries menn også få kjøre de aller største sykkelrittene utover. Det betyr at veien til for eksempel klassikerne er kortere nå, enn det hadde vært hos Belkin Procycling.

Uten andre dedikerte sprintere enn Pelucchi i stallen, vil det også komme muligheter i en Grand Tour i løpet av noen få år.

Etter min mening har Kvålsvoll gjort det rette valget. Nå, og utover sesongen, er det opp til Holst Enger å bevise at han er rett mann for oppgaven.

Jarle Fredagsvik
Redaktør, procycling.no

Tagget med: ,

Les også disse