Edelt metall. Sondre Holst Enger fikk virkelig sperret opp verdens sykkeløyne da han tok bronse under U23-VM i fjor. (Foto: Poppe, Cornelius)

Norsk stortalent har valgt profflag

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 23.01.14 17:51

Del på    

Sondre Holst Enger blir læregutt hos sveitsisk topplag.

Ifølge TV2 skal det 20 år gamle stortalentet kjøre stagiaire (læregutt) for IAM Cycling neste høst. Etter strålende kjøring i Glava Tour og U23-VM i 2013 har interessen rundt Holst Enger vært stor.

­ – Dette blir spennende, sier Holst Enger til TV 2.

Han kan se tilbake på både hvit ungdomstrøye i Glava Tour og bronsemedalje i U23-VM i 2013. Nå mener Holst Engers sportsdirektør i Team Sparebanken Sør, Atle Kvålsvoll, at unggutten er klar for å prøve seg i proffenes rekker.

­ – Dette er et bra lag for Sondre, hvor han kan utvikle seg fint videre. Først og fremt har det å gjøre med Serge Beucherie, som har vært sportsdirektør for både meg og Thor (Hushovd) før. Jeg vet hva han står for, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Laget tenker langsiktig
Holst Enger har også vært på samling med IAM på Mallorca. Der gjennomgikk han tester og fikk hilse på kommende lagkamerater. Det sveitsiske prokontinentallaget har stjerneryttere som Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler og Thomas Löfkvist i stallen.

– ­Når de først tar ham inn som stagiaire er det fordi de er interessert i å signere ham på sikt. Laget har en sponsor som tenker langsiktig og har en god filosofi. Det har vært en viktig vurdering for meg og Sondre i denne prosessen, sier Kvålsvoll.

Stor interesse for Sondre
Sportsdirektøren forteller at det franske WorldTour-laget Française des Jeux også kom med et konkret tilbud til Holst Enger. Nederlandske Belkin Pro Cycling, hvor Lars Petter Nordhaug sykler til vanlig, var også tidlig interessert i den lovende Horten-syklisten.

– Jeg mener totaliteten med IAM Cycling har vært bedre. Her blir Sondre ikke nødvendigvis kjørende som hjelperytter hele tiden. Det er bra med tanke på utviklingen hans. Nå skal han kjøre en del ritt med dem i høst. Da sparer han en del tid på å tilvenne seg profftilværelsen neste år, sier Kvålsvoll – som hadde Beucherie som sjef da han syklet for det franske laget Z – Peugeot på slutten av 1980-tallet. Thor Hushovd jobbet med franskmannen da han kjørte for Credit Agricole.

Tok rådet fra sjefen
Hvorvidt Sparebanken Sør-rytteren blir heltidsproff i 2015 blir endelig avklart på sensommeren i år. Holst Enger forteller til TV2 at rådene fra Kvålsvoll var svært viktige med tanke på å ta neste steg i karrieren.

– Jeg fulgte rådene fra Atle. Han vet hva han snakker om. I tillegg føler jeg at dette er et bra lag for meg. Hvis jeg hadde gått til et topplag, så hadde jeg endt opp som hjelperytter. Her kommer jeg til å få egne muligheter, sier den spurtsterke Holst Enger – som blir del av IAM Cycling fra og med 1. august.