FORTJENT SEIER: Marta Bastianelli overbeviste skikkelig over Oude Kwaremont, og hadde i tillegg avslutningen til å runde det hele av med en fantatisk triumf under Flandern rundt! Foto: Skjermdump via Eurosport Norge

– Hun er i sitt livs form

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 7.04.19 15:38

Del på    

Marta Bastianelli best både på brostein og i spurten.

(procycling.no): Iført EM-trøya med regnbuestriper fra ’07 hadde Marta Bastianelli en strålende dag i Flandern rundt for sitt Team Virtu.

Bjarne Riis satt i følgebilen sammen med sportsdirektør Carmen Small, og da rittet eksploderte fullstendig over Oude Kwaremont, viste 31-åringen fram at hun hadde en superdag på sykkelen.

Det var kun danske Cecilie Uttrup, Katarzyna Niewiadoma og Annemiek Van Vleuten som hadde krefter til å henge på. Av disse satt Bastianelli opplagt med den beste avslutningen.

Både Uttrup og Van Vleuten forsøkte å riste av seg Virtu-rytteren, men det var håpløst. En sprek Chantal Blaak hentet inn noe av forspranget oppover Paterberg, men det var ingen tvil om at vinneren satt blant det som ble en trio helt foran. Van Vleuten, Uttrup eller Bastianelli.

– Fantastisk løp

Oppløpet i Oudenaarde ga ingen overraskelser. Bastianelli hentet hjem karrierens første triumf i Flandern rundt. Tidligere har hun vunnet Gent-Wevelgem.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Fra kilometersmerket og inn ble Bastianelli tvunget til front, slik at Van Vleuten fikk lov til å åpne spurten bak ryggen hennes. På tross av at Michelton-Scott-rytteren hadde momentum i spurten, klarte Bastianelli å slå kontra og hente seieren hjem.

– Det var et fantastisk løp. Jeg kan ikke tro dette. Teamet vårt fungerte fantastisk, sa Bastianelli som også sendte en hilsen til Bjarne Riis i følgebilen.

Bastianelli har vært fryktinngytende sterk denne våren og har sanket inn toppresultater hele veien:

– Hun er i sitt livs form, og hvem vet hva hun kan få til under Amstel Gold Race om to uker? utbrøt José Been i TV-sendingen på Eurosport Norge.

God dag for Hitec

Også Hitec Products-Birk Sport kunne plukke med seg positive tegn fra årets Flandern rundt. Vita Heine klatret blant de beste over Oude Kwaremont, og gikk også etter i en mindre gruppe på vei mot finalens klimaks.

Hitec-laget hadde også Chanella Stougje i TV-bruddet og 22-åringen hadde opplagt en god dag på sykkelen. Men dagen, den tilhørte Marta Bastianelli og Team Virtu Cycling.

Heine ble til slutt nummer 18, snaue minuttet bak vinneren. Hun satt i samme gruppe som Lisa Brennauer som spurtet inn til 8.-plass.

Slik gikk det til:

159,2 kilometer med start og mål i Oudenaarde ventet under kvinnenes utgave av den mektige flamske løven, Flandern rundt.

Norske Team Hitec hadde blant andre Pernille Feldmann, Julie Solvang, Ingrid Lorvik og Vita Heine til start, mens Team Sunweb hadde gitt Susanne Andersen fri for den store anledningen.

Bruddet formet seg tidlig, og det lyktes Hitec å plassere nyankomne Chanella Stougje i bruddet. Etter rundt to mil satt Stougje (Hitec), Séverine Eraud (Doltcini-Van Eyck Sport), Katarzyna Dobyrvina Giulia Marchesini (Aromitalia Vaiano), Kylie Waterrus (Health Mate-Cyclelive Team), Kseniya Dobrynina (Servetto-Piumate-Beltrami TSA) og rutinerte Silvia Valsecchi (Bepink) der framme.

I posisjoneringskampen foran Lippenhovestraat og Paddestraat gikk det helt galt for Boels-Dolmans. Hele fire av lagets ryttere var involvert i en velt, deriblant Amy Pieters, Chantal Blaak og Amalie Dideriksen.

Også ryttere fra Valcar Cylance Cycling og Team Sunweb var involvert. Litt senere ble det slått fast at 2017-vinneren av Flandern rundt, amerikanske Corvyn Riveria, sto av som en følge av velten. Samme vei gikk det også med Jip Van den Bos (Boels-Dolmans) som fikk hard medfart under den dramtiske velten.

Høy fart på de første brosteinspartiene

Med 98 kilometerne til mål hadde bruddet 3:20 tilbake til hovedfeltet. Finalen nærmet seg og det ble holdt høy fart i feltet over Achterberg, Haaghoek og Leberg, likevel tapte ikke bruddet voldsomt med tid over partiene i denne perioden.

I forkant av Berendries kom beskjeden om at nok en ryttere hadde bitt i det sure eplet. Årets Flandern rundt var sluttkjørt for Elisa Balsamo, 21-åringen som nylig kjørt inn topplasseringer både i De Panne og Gent-Wevelgem.

På vei inn mot Geraardsbergen hadde bruddet tapt 35 sekunder til hovedfeltet. Muuren er alltid tung å møte og holder 9,3 i snitt og maks 19,8 prosent over 1075 meter.

I bruddet var Eraud friskest, mens Marchesini, Dobrynina og Valsecchi fikk det tidlig. Den franske jenta ledet av over toppen fulgt av Sanguetti, Waterreus og Stougje.

Over Geraardsbergen hadde hovedfeltet tatt et solid jafs av ledelsen opp til bruddet. Med 67 kilometer til mål var det nede i 1:30. I feltet over toppen så Vita Heine solid ut iført den norske mestertrøya, og holdt posisjonen langt framme i gruppa over toppen. En velt i forkant av bakken skapte litt kaos bak, og feltet sprakk i flere deler over Muuren – men samlet seg igjen ute på flatene.

Velten førte til at Alena Amialiusik (Canyon SRAM Racing) sto av etter å ha skadet hånda.

Flere velt på vei mot Taaienberg

Feltet var ikke interessert i å hente bruddet ennå. Avstanden ble sluppet opp til 2:10 igjen. Da fikk Maelle Grossetete (FDJ) nok og angrep fra front av hovedfeltet.

Rittet var inne i en avventende fase på vei inn mot Taaienberg som ikke har vært del av kvinnenes utgave av Flandern rundt før nå.

Det roet seg igjen, men da man følte man kunne slappe av igjen smalt Sheyla Gutiérrez (Movistar) i bakken. Hun kom seg siden opp i teten igjen, men var uhyggelig nære ved å rive med seg Chantal Blaak i fallet.

Deretter var det Audrey Cordon-Ragots (Trek Segafredo) tur til å smake asfalt. Den franske jenta ble dratt ut i en sving i tok asfalten i høy hastighet. Også Leah Kirschmann (Team Sunweb) gikk ned, men begge jentene var i stand til å fortsette. Nervøsiteten var til å ta og føle på på vei in mot Kanarieberg og Taaienberg, startpunkt for den store finalen. I denne fasen lå Vita Heine fortsatt meget godt plassert i feltet.

Angrep fra Canyon SRAM

Foran Kanarieberg var posisjonskampen frenetisk. Tiffany Cromwell (Canyon SRAM Racing) angrep tidlig, men forsøket ble nøytralisert av Ruth Winder (Trek-Segafredo). Det var nå kun 50-60 jenter som hang med i hovedfeltet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

På Taaienberg tok Boels-Dolmans ansvar i feltet. Amy Pieters satte farten, mens også Chantal Blaak satt plassert langt framme.

Lisa Klein (Canyon SRAM) fulgte deretter opp angrepet fra Cromwell noe tidligere. Det ble kjapt nøytralisert, men det bidro sakte men sikkert til å tynne ut hovedfeltet ytterligere. Inntrykket var kanskje at Boels-Dolmans var litt på defensiven i denne perioden, på tross at de fremdeles hadde flere ryttere plassert langt framme i feltet.

På vei inn mot Kruisberg og Hotond fortsatte angrepene. En særdeles aktiv Ruth Winder (Trek-Segafredo) angrep og fikk følge av Anouska Koster (Team Virtu), Sarah Roy (Mitchelton-Scott) og Evy Kuijpers (CCC-Liv) i en sterk kvartett. Da var det ingen andre enn Vita Heine som agerte som sheriff i hovedfeltet og kjørte dem inn igjen.

– Fantastisk av Heine!

Mitchelton-Scott fortsatt å legge press på mellom Kruisberg og Hotond. Amanda Spratt angrep og forsterket inntrykk av at hun og Sarah Roy ønsket å sette dette opp for Annemiek Van Vleuten.

Deretter kom et kraftfullt angrep fra Katarzyna Niewiadoma (Canyon SRAM) og hun fikk Elisa Longho Borghini og Christina Siggard (Team Virtu) på hjulet med en gang, men igjen klarte Chantal Blaak å nøytralisere angrepet på vegne av Boels.

Så agerte Van Vleuten og fikk med en gang Marianne Vos på hjulet sitt. Forsøket ebbet ikke ut i noe som helst. Bedre hell hadde Soraya Paladin (Alé Cipollini). Italinerens angrep dannet en elitegruppe dypt inn i finalen. Her satt også Gracie Elvin, Lisa Klein (Canyon SRAM) og Sofia Bertizzolo (Virtu). Bakfra kom Vita Heine (Hitec), Ruth Winder (Trek-Segafredo) og Jeanne Korevaar (CCC Liv).

– Vita Heine gjør et fantastisk Flandern rundt her i dag! utbrøt Rochelle Gilmour under TV-sendinga til Eurosport.

– Ja, de kaller seg det lille laget blant storlagene og har holdt et imponerende nivå denne sesongen, supplerte hovedkommentator José Been.

Bastianelli skremte alle

Rittet tok fullstendig fyr over Oude Kwaremont, og her viste Marta Bastianelli (Virtu Cycling) at hun var het nok til å vinne årets Flandern rundt. Hun kjørte ifra alt og alle over det ikoniske brosteinspartiet, på tross av at hun hadde en meget skarp avslutning å hvile seg på.

Da konkurrentene fikk samlet seg, fikk de etter hvert kontakt med italieneren. Det var faktisk Cecilie Uttrup som kom ut av Oude Kwaremont med en liten luke bakover til Annemiek Van Vleuten, Bastianelli og Katarzyna Niewiadoma.

Samtidig spilte ting i favør av det som til slutt ble en kvartett foran der. Marianne Vos (CCC Liv) pådro seg en punktering, mens Lotta Kopecky (Lotto Soudal) også pådro seg mekaniske problemer.

Men det hele var ikke over. På Paterberg forsøkte Van Vleuten å sette sverdet i Bastianelli, mens Niewiadoma fikk problemer med å matche farten. Bakfra kjørt Blaak strålende og fikk selskap av Ellen Van Dijk på bakhjulet. Avstanden opp var ikke avskrekkende med 13 kilometer til mål også i etterkant av brosteinspartiet.

Virtu i alle grupper

Ute på flata satt Van Vleuten, Bastianelli og Uttrup samlet i tet og hadde litt over halvminuttet tilbake til Niewiadoma (Canyon SRAM), Van Dijk (Trek), Bertizzolo (Team Virtu) og Blaak (Boels).

Van Vleuten forsøkte fortvilet å angripe med 10 kilometer igjen til mål, men Bastianelli skulle ingen steder. En Catch 22 for Van Vleuten som heller ikke ønsket å få selskap av gruppa bak.

Det så ut til å munne ut i en strålende dag for Virtu-laget som virket å ane at Boels Dolmans var på defensiven underveis uten sin vante ledestjerne, Anna van der Breggen, på starten av årets Flandern rundt.

Med to kilometer igjen kom det nok et angrep fra Van Vleuten, men Bastianelli agerte resolutt. Van Vleuten begynte så å lure på de andre, men det var ikke spesielt lurt da Blaak & Co kun var 13 sekunder bak i løypa.

Trioen foran ble tvunget til å samarbeide, og det var Bastianelli som måtte taue fra kilometersmerket og inn. Van Vleuten åpnet spurten først, men fjorårets europamester hadde mer enn nok å svare med på oppløpet.

Hun har vært fantastisk form under hele vårsesongen og kjørt inn en hel rekke topplasseringen. Den saftigste seieren sparte hun dog til slutt – i Flandern rundt.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse