I SLAG: Etter en litt trøblete vårsesong, har pilen snudd for Kristian Aasvold. Nå går han for medalje i U23-NM. Foto: Magnus Drivenes, procycling.no

Hjemmehåpet før U23-NM: – Føler meg i bra form

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 17.06.17 15:36

Del på    

Men Kristian Aasvold kan likevel ikke love å forhindre ny Joker-dominans.

TRONDHEIM (procycling.no): For første gang siden 2010, er NM tilbake i Trøndelag. Den gangen var det Thor Hushovd som vant seniorklassen.

Søndag kickstarter de aldersbestemte klassene i gang årets norgesmesterskap. Kvinner junior og menn junior sykler på morgenen og formiddagen, mens U23-klassen gjør opp medaljene på ettermiddagen.

For de eldste yngste er det syv runder av tjue kilometer som venter. Hver runde består av 370 høydemetere, som hovedsaklig er fordelt på to bakker. Dette er dermed en av de aller tøffeste løypene man møter i et nasjonalt ritt her i landet.

U23-klassen ble i 2010 vunnet av Magnus Børresen foran Vegard Robinson Bugge og Daniel Jarstø. På den sure fjerdeplassen fulgte Lorents Ola Aasvold.

Lorents er ikke aktiv lenger, men er nå trener i Sparebanken Sør. Der er han blant annet trener for sin lillebror som er et av hjemmehåpene før søndagens U23-ritt. Kristian Aasvold er nemlig en av Norges beste U23-klatrere, og den seige løypen i årets NM passer 22-åringen godt. 

Nå sikter lillebror seg inn på å klare det storebror ikke klarte da NM sist besøkte Snåsa-guttenes hjemregion. Medalje er målet for Sparebanken Sørs Kristian Aasvold.

– Bør være oppi der på søndagen

procycling.no møter Aasvold på en kafé i Trondheim sentrum, drøyt to døgn før et av sesongens største mål står for tur. Det er hviledag på planen for ham, etter at han kjørte den siste hardøkten torsdag.

Etter en litt trå vårsesong, har det begynt å løsne litt for trønderen. Hans forrige ritt var Fredsrittet i Tsjekkia, der han klatret godt og kom inn på en 17.plass sammenlagt. På rittets tøffeste etappe var han ikke langt bak to av de andre favorittene før søndagens ritt, Tobias Foss og Jonas Abrahamsen.

At Aasvold nevnes som en av favorittene, kan han si seg enig i. 

– Ja, jeg må vel tåle det stempelet, smiler han, før han fortsetter:

– Jeg slet litt med en kneskade før Tour of Norway, men det er bra nå. Jeg har fått trent bra over en lengre periode, og i Fredsrittet var det bra igjen. Det gikk ganske bra der utifra hvor lite jeg hadde trent før det. Fra Tour of Norway og frem til nå har jeg fungert bra. Jeg føler meg i bra form, og da bør jeg være oppi der på søndagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED TAPE PÅ KNEET: Kristian Aasvold (til venstre) slet med kneskader i starten av sesongen, men det har fungert siden Tour of Norway, hvor dette bildet med Andreas Vangstad ble tatt.  FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Frykter Skaarseth

De to siste sesongene har Joker dominert U23-klassen i NM. I Lillehammer tok de tredobbelt da Odd Christian Eiking, Truls Korsæth og Anders Skaarseth syklet sammen inn til mål. Det året ble Kristian Aasvold nummer fire. Foran fjorårets U23-ritt gikk Aasvolds lagkamerat, Fridtjof Røinås, ut og lovte at det ikke skulle skje igjen. Resultatet ble firedobbelt Joker Icopal.

Røinås’ lovnader husker Aasvold godt:

– Det eneste jeg har bestemt meg for, er at jeg ikke skal si det, jeg skal ikke love at det ikke blir tredobbelt Joker, ler han. 

– Jeg håper ikke det skjer, men man skal aldri si aldri. Det skjedde i fjor, og det skjedde året før. De er jo gode. Alle der er sterke. Du har Foss, Skaarseth, Tiller, Forfang… Også har du Halvorsen også, men jeg tror løypa blir litt for hard for ham. Man skal aldri avskrive Doffen heller, hvis han er i form, kan han gjøre det bra. Jeg syklet jo med mange av dem i Fredsrittet, så jeg vet litt hvor de står, sånn sett.

– Hvem frykter du mest av Joker-gutta?

– I den løypa er det kanskje Skaarseth jeg frykter mest. Han er ikke den sterkeste oppover av dem,  det er Foss, men Anders er rask i tillegg. Han er vanskelig å kjøre fra oppover og vanskelig å ta i en spurt. Han sier selv at han har lagt om treningen litt og blitt en litt annen type rytter. Han har blitt veldig rask, så jeg vil ikke ha med ham inn på oppløpet. 

FAVORITT? Anders Skaarseth blir pekt ut av Kristian Aasvold som rytteren han frykter mest. Her fra De Panne tidligere i år. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

I tillegg til det solide Joker-kollektivet, stiller også Uno-X mannsterke til start. De stiller med åtte ryttere, hvor det nok er knyttet størst forventninger til Jonas Abrahamsen og Torstein Træen. Coop stiller et relativt ferskt lag, mens FixIT.no mest sannsynlig må sette sin lit til Jon Breivold og Bjørnar Vevatne Øverland i den tunge løypen. Legger man til 69 sultne klubbryttere som er ivrige på å vise seg frem i sesongens store mål, får man et tøft startfelt.

– Skulle gjerne hatt målgang på toppen

For Sparebanken Sør sykler Aasvold, Ludvik Holstad, Petter Theodorsen, Mathias Skjold og Eirik Bruland.

Aasvold presenterer to taktiske muligheter for sørlandslaget.

– Enten må vi være i forkant, eller så må vi spare krefter så lenge det går. Vi må være så ærlige å si at Joker er et sterkere lag, og det vet vi selv. Da gjelder det mer å bruke de kortene vi har, istedenfor å tenke at de er sterkere. Sånn som Bruland, jeg har ikke kjørt så mye ritt med ham i år, men på samlinger og sånt, har vi jo sett at han går bra oppover. Resultatene i det siste har vært bra, så jeg tror han er i god form. Han kan bli viktig på slutten. Jeg tror det blir et hardt ritt fra start, og at det ikke er mange igjen etter bare et par runder.

– Hvordan tror du utviklingen på rittet blir?

– Det kan godt være at et brudd for gå, men jeg tror ikke de vil få så mye. Jeg tror ikke Joker er fornøyd bare med seier, de vil nok ha flere oppi der, så at det går inn et stort brudd for dem, det tror jeg ikke de er så gira på. Det blir nok kjørt hardt fra start, men løypa er også så hard at det blir hardt uansett.

Selv om det er på hjemmebane, tror ikke Aasvold at løypekunnskapen er noen fordel for ham. Traseen er brukt flere ganger i NorgesCup, og dermed kjenner de fleste ganske godt til den.

– Jeg har kjørt to NorgesCuper der, og har trent en del der. Jeg liker løypen godt, men for min del skulle jeg gjerne sett at mål var på toppen av bakken siste gangen. Åsmund (Løvik) hadde vel 15 sekunder på Tiller på toppen av bakken i fjor, men ble hentet ganske fort nedover. Det er ganske vanskelig – selv om det er tøffe bakker, er det ganske lettkjørt etterpå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLE KJØRT INN: Åsmund Løvik holdt ikke unna for Rasmus Tiller på de siste kilometerne under fjorårets NorgesCup som gikk i samme løype som årets NM. FOTO: Cato Karbøl / Norges Cyklefobund

Håper på VM-plass

Som junior var Snåsa-gutten fast inventar på landslaget, mens han som U23-rytter har fått sjansen i enkeltritt preget av bakker. I Fredsrittet var han en del av den norske armadaen som gjorde det de kunne for toppresultater der.

Til høsten venter sesongens store høydepunkt for landslagene. VM i Bergen kan bli en real folkefest, og U23-klassen er kanskje der vi har de høyeste medaljeforventningene.

Aasvold legger ikke skjul på at han er veldig lysten til å representere landet på hjemmebane.

– Det er helt klart et mål, men jeg vet at det hard kamp om plassene. Jeg føler at hvis jeg viser bra form i NM og i Portugal i juli, så bør det være mulig å være med. Men det kommer også litt an på hvordan landslaget har lyst til å bygge opp laget. Skal de bygge det rundt Halvorsen, noe som er naturlig hvis han finner formen, så er det nok folk som er bedre til å hjelpe ham enn det jeg er. Jeg håper fortsatt jeg kan være med der, men det er ikke noe jeg tenker veldig mye på.

I august venter også det prestisjefulle Tour de L’Avenir, populært kalt ungdommens Tour de France. Der venter det som alltid tøffe klatringer, vesentlig hardere enn det man finner i VM.

– Det er kanskje et litt mer reelt mål, men også det avhenger av hvordan det går nå. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, og heller tenke på hvordan jeg skal komme meg dit. Da må jeg prestere både i Trondheim og i Portugal.

PS: I Portugal sykler Team Sparebanken Sør femdagersrittet Trofeu Joaquim Augustinho, der Andreas Vangstad har gode sammenlagtsjanser. Rittet består av en prolog og fire bakkeavslutninger. Vangstad har også gode medaljesjanser på årets tempo-NM, og Aasvold forteller at sørlendingen har vært på befaring i NM-løypene i Trondheim.

Aasvold sykler, i tillegg til U23-rittet søndag, temporittet og fellestarten for menn senior.

 

Tagget med: , , ,

Les også disse