Prøv Procycling Pluss idag

STOR SEIER FOR KRISTOFF: Med et godt startfelt mener Kristoff sammenlagtseieren i Tour of Norway er hans beste i etapperitt bak Driedaagse De Panne. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Hjelperyttergrep hjalp Kristoff til seier: – Han har det helt på følelsen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 2.06.19 18:54

Del på    

Kristoff til topps i Tour of Norway for første gang.

HØNEFOSS (procycling.no): For en vinnerskalle som Alexander Kristoff var det nok surt at etappeseieren akkurat glapp i Hønefoss, men samtidig som Kristoffer Halvorsen jublet høytlytt over målstreken, knyttet også 31-åringen hånda i en mer beskjeden seiersgest.

Tredjeplassen var nemlig nok til å sikre seg seieren sammenlagt i Tour of Norway, et ritt han har vunnet åtte etapper i, men han har måtte se at Edvald Boasson Hagen har vært den av de to norske profilene som har gjort det best i rittet sammenlagt. Tre ganger har Boasson Hagen vunnet rittet sammenlagt og foran den avsluttende etappen var det kun ett sekund som skilte de to 87-modellene.

Boasson Hagen forsøkte med et sent angrep, som da han vant den tredje etappen til Kristiansand, men denne gang var spurtlagene mer obs og fikk kjørt ham inn. Dermed lå alt til rette for Kristoff i avslutningen, som måtte holde Boasson Hagen bak seg og bli blant de tre beste for å sikre seg sin første sammenlagtseier i Tour of Norway.

– Jeg tenkte kun på å vinne etappen, for da ville det være sikkert uansett. Jeg så at de kom forbi, men jeg så at jeg var topp tre. Jeg skjønte at jeg hadde vunnet sammenlagt. Da tenkte jeg at «okey, jeg tapte, men jeg får være fornøyd likevel», sier Kristoff til procycling.no.

Kjørte nesten inn i Swift gjennom siste sving

Riktignok ble det jevnt ettersom både etappevinner Kristoffer Halvorsen og etappetoer Cees Bol var ni sekunder bak Kristoff før etappen, men de tre var også klart best i avslutningen.

– Jeg kom egentlig veldig fint inn på oppløpet, men jeg måtte bremse litt siden jeg nesten kjørte inn i Swift. Da ble giret litt tungt dessverre. Hvis ikke tror jeg at jeg kunne tatt det, men nå ble det litt for tungt. Da kom de susende forbi på slutten dessverre. 

Kristoff tok med en freidig manøver innersvingen i siste sving og ledet lenge på det korte oppløpet over Hønefoss bru, men han ble forbipassert på de siste ti meterne. Selve innslaget viste at det var ikke mer enn et halvt hjul som skilte de tre.

JEVNT: Det ble veldig tett om seieren på den sjette etappen. Foto: Luc Claessen/Getty Images

Endret rollen til Sutherland etter forslag fra Kristoff

Kristoff har snakket ned egne sjanser i forkant av etappen, i frykt for at bakken til Knestang og videre til Smeden skulle bli for tøff. Han vant riktignok en etappe med samme avslutning til Hønefoss i 2013, men etter sykdom i forkant av Hammer Stavanger har han utad vært skeptisk til egne sjanser.

– Jeg måtte faktisk slippe noen luker i Knestang. Der trodde jeg egentlig jeg skulle henge med på forkant, men heldigvis roet det seg mellom de to bakkene. Derfor falt jeg ikke noe særlig av opp Smeden. Da jeg kom over toppen der trodde jeg egentlig at jeg skulle ta seieren, sier han.

Før etappen gjorde også UAE et taktisk grep for å gjøre det lettere for Kristoff. I motsetning til tidligere dager ble tauemaskinen Rory Sutherland spart til finalen, mens Roberto Ferrari og Aleksandr Riabushenko ble brukt tidlig sammen med Manuele Mori.

Midt i feltet kom veteranen plutselig opp til Trondsen: «Hei, kompis, jeg digger navnet ditt»

– Det var etter mitt forslag. Han har vært veldig bra for meg i bakkene. Han klarer akkurat å kjenne hva jeg tåler i bakkene. Han har det helt på følelsen, så om jeg har gitt luker har han kjørt et tempo jeg akkurat klart og fått tettet lukene over toppen. Det har han gjort alle dagene her og i Frankfurt, så jeg ba om han ble spart til slutten for å gjøre en jobb der.

Der gjorde han også en god jobb for Kristoff og etter at han ikke var helt fornøyd med lagets innsats på etappe tre og fire, var han desto mer fornøyd med lagkameratene etter å ha sikret seg sammenlagtseieren.

Etter en start på de norske rittene, virker også Kristoff til å være i rute i Tour de France-forberedelsene, hvor GP Gippingen og Tour de Suisse blir de neste rittene.

Tagget med: , , ,

Les også disse