FIGHTER: Vita Heine ser fram mot Strade Bianche på lørdag. FOTO: Kjetil Anda, procycling.no

– Det er et av de kuleste rittene

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 1.03.18 21:57

Del på    

Heine gleder seg til debuten i Strade Bianche.

(procycling.no): Torsdag kveld er 33-åringen på reisefot. Først på vei til Amsterdam med tog, for å så komme seg mot Italia og Siena, hvor damenes WorldTour-åpning avholdes på lørdag. Strade Bianche, Hvite veier på norsk, kjennetegnes av de mange grussektorene som kan gi spektakulære bilder.

– Det er jo et av de kuleste rittene. Det er en kul løype hvor du også må være tøff i hodet, og det er utfordrende med mye grus og bakker, sier Vita Heina til procycling.no.

Spektakulært blir det nok også på lørdag. For øyeblikket er grusveiene i Toscana nemlig uvanlig hvite, ettersom de er dekket av snø. Italia er intet unntak for kulda som har kommet innover Europa de siste dagene, men det er meldt at gradestokken skal krype opp på plussiden igjen til lørdagen. Samtidig er det også store sjanser for regn, som kan gjøre de vanligvis så pittoreske hvite grusveiene om til et aldri så lite gjørmebad.

– Det er jo en fordel for noen av oss, som har syklet nå i kulde og er trent for det. Det er spennende, det kan slå ut alle veier. Blir det sludd og kaldt kan det bli veldig kaotisk. Da kan det tenkes at mange bremser for mye og at det blir flere velt. Det blir en ekstra dimensjon i rittet. På tirsdag syklet vi et ritt med tre minusgrader i gjennomsnitt, så jeg tror vi skal være forberedt til det, forteller hun.

MULIG REPRISE: Slik så rytterne ut da Giro d’Italia kjørte innom de hvite grusveiene i 2010. Med de gjeldende værmeldingene kan det bli et nytt gjørmebad. (c) Tim De Waele

Mangler overskudd

Selv er det første gangen Hitec-rytteren kjører rittet. Den tidligere verdensmesteren Tatiana Guderzo leder an laget i hjemlandet, sammen med Thea Thorsen, Susanne Andersen, Ingrid Moe og danske Camilla Møllebro. I tillegg kjører Katrine Aalerud sitt første ritt for danske Team Virtu.

Normalt sett er den tøffe klassikerløypa noe som passer godt for fighteren Heine, men hun stiller ikke med de største forventningene til seg selv.

– Jeg har ikke hatt helt optimale forberedelser. Flere lange samlinger og høydesamling, så på et eller annet tidspunkt har jeg fått litt for lite hvile. Jeg har følt meg ganske sliten før sesongstarten, så jeg går ikke inn i rittet med de største forventningene, men jeg gleder meg likevel, sier hun.

Sesongen startet hun i Belgia forrige helg med Omloop Het Nieuwsblad lørdag, Omloop van het Hageland søndag og så Le Samyn på tirsdag. Den regjerende norgesmesteren viste seg tidvis godt fram i rittene, men var et godt stykke unna da rittene ble avgjort. Hitec Products-Birk Sport ble som lag reddet av Nina Kessler, som ble nummer 6-17-7 i de tre rittene.

– Vi er nok ikke helt fornøyde. Nina Kessler var i bra form, men vi er ikke helt fornøyde. Selv brukte jeg veldig mye krefter på det at jeg ikke hadde posisjonert meg riktig, men det har også vært veldig gode gjennomkjøringer.

– Det har manglet overskudd, og så trengte jeg mentalt også å få noen ritt. Mye av det jeg gjorde feil i Belgia var i posisjoneringen, og det er noe som gjerne er en større utfordring for meg enn andre. Jeg trenger ofte noen ritt for å komme inn i det, sier Heine, som ikke hadde sittet på en landeveissykkel før hun var 26 år, og mener hun han har kommet styrket både fysisk og mentalt ut av de tre rittene.

Første vinter uten jobb

For Heine er også årets sesong spesiell. I høst sa hun opp jobben som forsikringsmatematiker for å kunne satse 100 prosent på syklingen.

– Det har gått veldig bra så langt. Man merker at man har mer ro på det man gjør, og at stressnivået generelt sett er mindre. Det påvirker nok også kroppen, at man har mye mer ro i det man gjør, forteller hun.

Selv om kroppen for øyeblikket føles litt tung, er hun sikker på at formen vil komme sterkt utover i sesongen, hvor hun har satt seg flere mål.

– Jeg ønsker å være med til VM, og så håper jeg å kunne kjøre Giro d’Italia for første gang i begynnelsen av juli. En etappeseier der er noe jeg tenker på.

Tagget med: , , ,

Les også disse