UTE AV GIROEN: Team Jumbo-Visma trekker laget sitt foran den 10.-etappen av årets Giro d'Italia. FOTO: Jumbo-Visma

– Har fått bekreftelse på at jeg har det som skal til

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.10.20 12:19

Del på    

Tobias Foss depper ikke tross tidlig exit fra Giro d’Italia.

(procycling.no): Tirsdag formiddag ble det klart at Steven Kruijswjik ville forlate Giro d’Italia med positiv COVID-19-prøve. Noe senere ble det klart også resten av Team Jumbo-Visma er sluttkjørt i rittet.

– Det går greit med meg. Det er kjipt, men det er viktigere ting her i livet enn sykling. Jeg har fått en bekreftelse på at jeg har noe her å gjøre og at jeg har det som skal til for å henge med i en Grand Tour. Jeg trener for å kunne vise meg fram i disse rittene en gang i framtida. Det er det som motiverer meg i treningshverdagen. Den siste uka inneholdt de lengste fjellene, og er nok terrenget hadde nok passet meg aller best. Jeg har vært godt forberedt til dette og har holdt et høyere nivå enn noengang tidligere. Derfor skulle jeg gjerne ha fortsatt litt til, men man får ikke gjort noe med det så lenge situasjonen er som den er nå, sier Tobias Foss til procycling.no.

Han forteller at avgjørelsen om at laget ikke skulle starte etappen i Lanciano ble tatt like før etappestart. Da rytterne fra laget ikke møtte opp til innskriving i forkant av etappe 10 begynte naturlig nok ryktene å gå.

– Vi ble vekket halv åtte og fikk beskjed om den positive COVID-19-prøven til Steven Kruijswjik. Den gjorde at alle rytterne og støtteapparatet ble testet på nytt. Da den andre prøven til Steven også var positiv, var den saken klar. Etter det begynte diskusjonene om hva vi skulle gjøre. Managementet vårt jobbet hardt for å finne en løsning. Det var ikke tatt noen avgjørelse før ved halv 12-tiden, og da var det ikke mer enn 20 minutter til vi skulle starte, sier Foss.

Ville avlyse etappen

Han forteller om dialog med myndighetene i Nederland, og at man opprinnelig ønsket å avlyse dagens etappe slik at man kunne ta en gjennomtenkt avgjørelse. Det ønsket ikke arrangøren, og da bestemte Team Jumbo-Visma seg for å trekke seg fra rittet i stedet.

– Vi mener det var det mest ansvarlige å gjøre (å trekke hele laget) fordi vi alle har vært så tett på Steven. Se bare på hva som skjedde med Mitchelton-Scott, sier sportsdirektør Addy Engels til ITV, referert via Daniel Friebes Twitter-konto.

Jumbo-Visma opptrådte veldig ryddig starten av COVID-19-pandemien da laget var tidlig ute blant WorldTour-lagene om å droppe avreisen til Strade Bianche og GP Industria. Siden ble konkurransepausen utvidet til å gjelde blant annet Paris-Nice, Tirreno-Adriatico og Milano-Sanremo.

Foss mener også laget kom fram til en riktig avgjørelse da de trakk seg ut av Giro d’Italia etter å ha fått påvist smitte innafor lagets boble:

– Jeg støtter det fullt ut. Jeg synes det er veldig bra at de klarer å tenke rasjonelt og ikke bare emosjonelt i slike sammenhenger. Vi rytterne jobber hardt og trener hardt, og det er lett å glemme at dette ikke bare handler om oss. Dette er et lag som virkelig tar vare på både oss ryttere, men også medlemmene av støtteapparatet vårt. Det er ingen av rytterne som verken har testet positivt eller har følt seg dårlige, men vi kan alle havne i situasjoner der vi setter folk rundt oss eller folk i risikogruppen i fare. Jeg er stolt av å være en del av et lag som setter mennesker først og ikke behandler oss som om vi er objekter, sier 23-åringen fra Vingrom.

Fulgte ikke opp retningslinjene

Under et intervju med «The Cycling Podcast» har Jos Van Emden, lagkamerat av Foss i Jumbo-Visma, rettet en pekefinger mot arrangøren etter at rytterne benyttet seg av en felles buffet i etterkant av åpningsetappen av giroen.

I ettertid har det svirret rykter om at Yates mente at han ble smittet av COVID-19-viruset ved det første hotellet han oppholdt seg på. Også Foss reagerte på synet som møtte dem i forbindelse med åpningen på Sicilia.

– Vi fikk vel litt hakeslepp hele gjengen da vi ble tatt med ned til middagen. Det var 100 personer samlet i ett rom, de som kjørte politimotorsykler var der og i tillegg bodde vi med tre-fire lag som alle spiste middag sammen. Vi trodde jo at vi skulle bo og spise helt atskilt. Det har kommet seg litt etterhvert. Jeg synes generelt at sikkerheten rundt oss ryttere har vært bra. Vi har følt oss trygge, men muligheten for smittespredning har nok vært litt større noen steder enn andre, mener Foss.

23-åringen kommer nå til å bli fraktet ut av Italia med bil. Trolig oppholder han seg i Nederland ut karantenetiden, før det bærer hjem til Norge igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

COVID-19-viruset herjer videre i Giro d’Italia

Mitchelton-Scott har også reist hjem

Det har vært en kaotisk dag i det italienske etapperittet etter at det ble klart at testing dagene i forveien hadde gitt åtte positive COVID-19-prøver. Som en følge av den positive prøven til Simon Yates for to dager siden, samt fire nye tilfeller i støtteapparatet til Mitchelton-Scott, besluttet det australske profflaget å reise hjem.

Michael Matthews har også testet positivt for Corona-viruset, men Team Sunweb skal ha valgt å fortsette rittet. Laget har Wilco Kelderman helt oppe på en andreplass i sammendraget, bak Joao Almeida.

Lawson Craddock (EF Pro Cycling) startet heller ikke tirsdag, noe som betyr at startfeltet er nede i 145 ryttere. Det var 176 ryttere som startet tempoetappen i Palermo den tredje oktober.

Tagget med: ,

Les også disse