UTE AV GIROEN: Det er sluttkjørt i årets Giro d'Italia for Mitchelton-Scott etter at flere medlemmer av støtteapparatet har testet positivt for COVID-19. (Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

COVID-19-viruset herjer videre i Giro d’Italia

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 13.10.20 10:26

Del på    

Mitchelton-Scott trekker laget. Jumbo-Visma mister kapteinen.

(procycling.no): Simon Yates har allerede forlatt årets Giro d’Italia, og nå reiser hele Mitchelton-Scott-laget samme vei, etter at det er oppdaget smitt hos totalt fire av medlemmene i støtteapparatet.

Det ble utført nye runder med testing for COVID-19 på hviledagen. Blant de som har fått påvist viruset finner vi også Steven Kruijswijk, Michael Matthews  (Team Sunweb), samt medlemmer av støtteapparatet hos Ag2r La Mondiale og Ineos Grenadiers.

Arrangøren utførte totalt 571 tester mellom søndag kveld og mandag morgen. Nå er resultatene klare og det dreier seg om totalt 8 positive prøvesvar. Det skal også analyseres tester onsdag.

Kruijswjik: – Kan ikke tro det

Kruijswijk lå på 11.-plass i sammendraget, +1:24 bak sammenlagtleder Joao Almeida. For Jumbo-Visma i rittet sykler som kjent også Tobias Foss, som nå må sykle videre uten sin kaptein.

– Internt i laget har vi tatt mange forholdsregler for å unngå smitte. Jeg føler meg helt fin. Jeg kan ikke tro at jeg har fått viruset, sier nederlenderen.

– Det er en veldig stor skuffelse å motta denne nyheten. Det er trist at jeg må forlate giroen på denne måten, sier Kruijswijk som opprinnelig skulle ha syklet Tour de France – men som endte opp med skade skuldra under oppkjøringsrittet Critérium du Dauphiné.

Trekker hele laget

Simon Yates fikk en dårlig start på Giro d’Italia etter at han tapte over tre minutter til det beste under etappen mot Etna. I forkant var han sammen med Geraint Thomas den største sammenlagtfavoritten, men for to dager siden ble det klart at Mitchelton-Scott-kapteinen reiste hjem med positiv COVID-19-prøve. Etter at det nå ble kjent at smittet hadde spredd seg videre internt i laget, besluttet lagledelsen at også de resterende rytterne skulle reise hjem.

Det betyr at dagens etappe mot Tortoreto vil starte uten Damien Howson, Jack Haig, Cameron Meyer, Lucas Hamilton og Michael Hepburn på startstreken:

– Vi mottok dessverre nyheten mandag kveld om at vi har flere positive tester for COVID-19 i støtteapparatet vårt under den tredje runden med testing i løpet av tre dager. For å vise ansvar for både våre ryttere og støtteappart, hovedfeltet og de som organiserer rittet, har vi tatt avgjørelsen om å trekke oss fra Giro d’Italia, sier generalmanager Brent Copeland.

Matthews i karantene

Nederlandske wielerflits.nl meldte at Sunweb-rytteren som hadde testet positivt var Michael Matthews. Litt senere kom det også en bekreftelse fra laget:

«Etter å ha undergått en test under gårsdagens hviledag, har Team Sunwebs Michael Matthews testet positivt for Covid-19. Han har foreløpig ingen symptomer og føler seg bra. Etter å ha mottatt prøveresultatet i dag tidlig, sitter han nå i karantene».

«Alle andre ryttere og medlemmer av støtteapparatet fikk negative prøvesvar. Per nå er det heller ingen som har utvist symptomer på COVID-19. Laget vil følge utviklingen nøye innenfor boblen, og skal agere så disiplinert som mulig».

– Litt andre regler enn i touren

Det er foreløpig ikke meldt at RCS Sport vurderer å stanse den 103.-utgaven av Giro d’Italia. Rittdirektør Mauro Vegni uttalte tidligere i uka bekymring over at det gjensto to hele uker av rittet, men virker også å kjøre en litt annen linje en ASO og Tour de France la seg på:

– Vi jobber etter regler som er litt annerledes enn det som gjaldt i touren. Lagene i Giro d’Italia består av opp til 40 personer inklusiv støtteapparatet, og jeg synes ikke det hadde vært fair overfor laget hvis alle skulle reise hjem fordi to personer var smittet. Det kan for eksempel dreie seg om en sjåfør og en mekaniker.

– Hvis det dukker opp positive COVID-19-prøver, vil vi teste hele laget i etterkant. Men vi vil ikke be dem om å forlate rittet, uttalte Vegni til danske Ekstra Bladet før den positive prøven til Simon Yates dukket opp.

Tagget med: ,

Les også disse