Prøv Procycling Pluss idag

STYRER I BAKGRUNNEN: Fredrik Mohn (helt til venstre) løper etter treningseleven Kristoffer Skjerping som har vunnet gate-NM på hjemmebane i 2012. Nå blir Sotra-syklisten proff hos Garmin-Cannondale idet Team FixIT-treneren gjenforenes med Edvald Boasson Hagen (foto: procycling.no)

Han legger planen for Edvald, Skjerping og Team FixIT.no

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 13.11.14 18:17

Del på    

– Det er fullt kjør, det kan jeg love deg, sier bergenseren.

Ikke å være travel er det samme som ikke å være til. Mange føler det slikt, og Fredrik Mohn er utvilsomt en av de. Ikke nok med at han skal bekle rollen som hovedtrener hos Team FixIT.no neste år, Mohn har også treneransvaret for Edvald Boasson Hagen og Kristoffer Skjerping.

Det betyr full bok for bergenseren. Det innebærer også en veritabel utfordring for 56-åringens autodidakte  treneregenskaper, idet unge FixIT-talent skal formes, en sovende kjempe skal vekkes fra dvale og en nyplukket profesjonell skal akklimatiseres til øverste nivå.

– Det er fullt kjør, det kan jeg love deg, sier Mohn til procycling.no.

– Det var jo spesielt deilig å lykkes med den andre, sier han videre – med referanse til Kristoffer Skjerping, som i 2015 gjør sin første profesjonelle sesong med WorldTour-laget Garmin-Cannondale.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

<b>TIL GARMIN:</b> Kristoffer Skjerping er den åttende norske proffeksporten fra Team Joker siden Edvald Boasson Hagen forlot laget i 2008. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

TIL GARMIN: Kristoffer Skjerping er den åttende norske proffeksporten fra Team Joker siden Edvald Boasson Hagen forlot laget i 2008. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Etter Boasson Hagen blir 21-åringen fra Sotra den andre som inntar proffenes rekker gjennom Mohns trenergjerning. Torsdag drar bronsemedaljøren fra VM i Ponferrada til sin første samling med det amerikanske laget. Med seg på reisen tar han vissheten om utfordringene i vente.

– De største utfordringene for Kristoffer blir både distanser og måten man sykler på. U23-klassen er mye mer en «støtecup» enn protour-sirkuset, sier Mohn.

– Mentalt sett blir det nok også en overgang for ham. Han må inn i en ny rolle hvor han stort sett jobber for andre. Det blir en omstilling.

Skjerping er blitt forespeilt en rolle i Garmins klassikerlag, og treneren tror den tidligere Joker-syklisten er kapabel til å gjøre en fin figur i de aller tøffeste brosteinsrittene. Som et stålsettende grep på treningsfronten må Mohn legge listen enda høyere sammenliknet med i fjor.

– Jeg vil ikke gå inn i de små detaljer, noen hemmeligheten må vi ha for oss selv. Men hvert år tar vi grep for å bli bedre. Antall treningstimer øker vi iallfall med rundt ti prosent i forhold til i fjor, sier Mohn.

– Men alle opplegg er skjøre. Skader og sykdom kan ødelegge. I år hadde han en veldig god sesong, mens fjoråret var jo en katastrofe. Han var inne i en ond sirkel med velt og skader. Vi krysser fingrene for at det blir mer sykling enn velt, sier Mohn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SYKLING Edvald+Boasson+Hagen Milano+Sanremo Klassiker

TILBAKE TIL MOHN: Gjenforent med sin tidligere trener skal Boasson Hagen fokusere mer på spurting og styrke fremover (foto: Tim de Waele).

Gudbrandsdalens sovende kjempe
Begrepene «ond sirkel» og «katastrofe» blir også brukt av de mest kyniske observatører for å beskrive tendensen i Boasson Hagens karrière. Men gjenforent med sin gamle trener skal rudsbygdinging finne tilbake til det gylne vinnersporet, når han etter fem sesonger med Team Sky har valgt å kjøre for det sørafrikanske prokontinantallaget MTN-Qhubeka neste år.

For selv om kausalitet er et vanskelig dyr å felle, påpekes det ofte hvordan 27-åringens stagnasjon begynte etter at samarbeidet med Mohn ble avsluttet i 2012. Før ledelsen i Team Sky stengte døren for bergenseren hadde de nesten daglig kontakt om trening og utvikling i syv år.

Nå skal Mohn revitalisere Gudbrandsdalens sovende kjempe – en formidabel oppgave ifølge mange. Første grep blir å få tilbake en sterk, spurthissig Edvald med trøkk i pedalene.

– Det blir mer styrketrening enn før. Han er lettere enn noen gang. Han har selv sagt at han mangler kraft i spurtene. Jeg har sans for sterke ryttere og legger opp til det i treningen. Norske ryttere er ofte tuftet på mer styrketreningen enn andre.

Et annet problem for Boasson Hagen ifølge Mohn, har vært Team Skys hyppige og lange treningssamlinger. Mohn er opptatt av å sette treningen inn i perioder. Derfor liker han ikke hvordan gjentatte samlinger, hvor man ofte påvirkes av andres intensitet, gjør vanskelig å systematisere sin egen trening.

– Hos Sky var Edvald veldig mye på samling. Jeg tror ikke det er bra for ham når det blir så mye. På samling er det like mye andre som styrer treningen din enn deg selv. Da blir fort vanskelig å systematiskere og differensiere sin egen trening.

Tett knyttet opp mot Olympiatoppen får Boasson Hagen mulighet til å bygge form i sin egen rytme, uten hyppige turer sørover til Mallorca. Nå blir det fokus på spurt, styrke og økt kapasitet. Det skal forhåpentligvis bringe Boasson Hagen tilbake i godt gammelt slag.

Mohn åpner også for at fokuset kan rettes bort fra de brutale vårklassikerne Flandern rundt og Paris-Roubaix, og over på ritt som Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège. Mentalt sett kan et slikt fokusskifte virke oppkvikkende mener trener.

– Edvald gjør som regel det han får beskjed om. Vil de at han skal kjøre Roubaix, så kjører han Roubaix. Men for han er det ikke noe must, sier Mohn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEAM FIXIT 2015: Sindre Eid Hermansen, Even Rege, Ole Andre Austevoll, Marius Hafsås, Fredrik Mohn (trener), Henrik Sandal, Jan William Jensen, Yngve Kiserud (trener), Filip Eidsheim, Åge Rolland (fysio), Åsmund Romstad Løvik, Adrian Gjølberg, Are Hunsager Andresen (trener), Frode Jarle Jacobsen (DS), Kristoffer Madsen, Marius Skjolden, Torstein Stokkenes og Andreas Skjælø Jacobsen. (Foto: Team FixIT.no)

TEAM FIXIT 2015: Sindre Eid Hermansen, Even Rege, Ole Andre Austevoll, Marius Hafsås, Fredrik Mohn (trener), Henrik Sandal, Jan William Jensen, Yngve Kiserud (trener), Filip Eidsheim, Åge Rolland (fysio), Åsmund Romstad Løvik, Adrian Gjølberg, Are Hunsager Andresen (trener), Frode Jarle Jacobsen (DS), Kristoffer Madsen, Marius Skjolden, Torstein Stokkenes og Andreas Skjælø Jacobsen. (Foto: Team FixIT.no)

Sjefsrollen hos FixIT
Mohn har også tilbakelagt sitt første år med det nystartede Team FixIT.no. Fra å være del av et støtteapparat med blant annet tre trenere (sammen med Are Hunsager Andresen og Yngve Kiserud), går han inn i rollen som hovedtrener neste sesong.

­– I fjor var vi tre trenere som jobbet for oss selv. Nå skal vi samarbeide mye mer. I praksis betyr det at jeg står for de prinsipielle ideene. Så er det opp til de enkelte trenerne å tilpasse det til rytterne de er ansvarlig for.

Den strukturelle omleggingen på trenersiden kommer etter et «godkjent» debutår, ifølge Mohn. Lagets klare ener, Filip Eidsheim, vant Norgescupen sammenlagt. Ellers skrapet det gulsvarte laget sammen 88 UCI-poeng. Til sammenligning sanket Team Joker inn 511 poeng.

Bak seg legger de startvanskene som alltid påvirker et fersk lag. Til stor glede for Mohn så han flere ryttere komme sterke og sterke utover i sesongen.

– Filip er på vei tilbake der han var. Jeg synes også Sindre (Eid Hermansen), Even (Rege) og Ole Andre (Austevoll) kom skikkelig bra på slutten av sesongen. Ingen av dem har vel trent så godt som i år – godt over tusen timer. Det gir grunn til optimisme neste år tror jeg.

Laget gjør også en rekke endringer på ryttersiden. Ut går Stian Remme, Sondre Gjerdevik Sørtveit og Krisztián Lovassy. Inn kommer Åsmund Romstad Løvik, Henrik Sandal, Kristoffer Madsen, Marius Skjolden og Andreas Skjælø Jacobsen.

Tagget med: ,

Les også disse