Prøv Procycling Pluss idag

NUMMER FIRE: Kristoffer Halvorsen ble nummer fire på den andre etappen i Binck Bank Tour. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

Doffen nær seier igjen

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.06.19 18:04

Del på    

Team Ineos-rytteren havnet tidlig i vinden.

DRAMMEN (procycling.no): I sidevinden i etterkant av passering Vestfossen falt Alexander Kristoff av i sidevinden, da Kristoffer Halvorsens INEOS-mannskap satte opp farta.

Etter Mjøndalen kom han seg opp igjen, men i den perioden var han nødt til å jobbe selv i håp om å redde håpet om etappeseier i Drammen.

Det samlet seg på nytt, og Marc Hirschi og Remco Evenepoel ble kjørt inn. Under den ventende spurten fikk Kristoff strålende hjelp fra Roberto Ferrari og Sven Erik Bystrøm. Kristoff sviktet ikke, og hentet hjem seieren foran Alvaro Hodeg, Kristoffer Halvorsen, Edvald Boasson Hagen og Yves Lampaert:

– Det satt litt langt inne. Vi datt av i sidevinden her, så jeg måtte jobbe litt selv. Det var ikke helt som planlagt, men jeg fikk en veldig fin reise inn her. Edvald gikk fra langt hold, men Sven Erik og Ferrari gjorde en god jobb for meg. Det er godt å få en seier, fortalte Kristoff til TV 2 etterpå.

Han tok over ledertrøya fra Boasson Hagen og leder nå rittet med ett sekund foran den avsluttende etappen mot Hønefoss, søndag. Han økte også avstanden til konkurrentene i poengkonkurransen.

– Vi måtte kjøre på litt ekstra

Kristoffer Halvorsen var nære på nok en gang, men heller ikke denne gangen ble det seier for INEOS-proffen, selv om det britiske storlaget jobbet iherdig på de siste milene av etappen:

– Det så ut som laget jobbet godt for deg i dag?

– Det var helt perfekt. Det var bare at jeg ikke greide å spurte raskere. Det var motvind, så det var ikke bra for oss. Jeg kom nok litt tidlig fram, medgir Halvorsen overfor procycling.no i Drammen..

– Hva synes du om etappen i dag. Det så ut som det ble kjørt rimelig hardt?

– Det var et helvete. Jeg falt av i den siste bakken. Vasilij Kyrienka hjalp meg opp igjen. Den siste bakken var grei. Da satt jeg i den første gruppa og jeg fikk beskjed om at Kristoff ikke satt der, så da måtte vi kjøre på litt ekstra.

Boasson: – Åpnet for tidlig

Boasson Hagen ble nummer fire, og plukket med seg et bonussekund på den innlagte spurten, men ligger nå kun sekundet bak Kristoff i sammendraget.

– Jeg åpnet for tidlig. Ellers var det greit nok, men det ble en hard spurt, fortalte Boasson Hagen til procycling.no.

Rudsbygdingen gjorde det samme på åpningsetappen i Egersund, mens det fungerte optimalt å være triggerhappy under avslutningen i Kristiansand på dag tre – som han endte opp med å vinne og som sendte ham inn i ledertrøya.

Tour of Norway skal konkluderes søndag under dronningetappen mellom Gran og Hønefoss. Med 11 kilometer til mål etter den siste bakken, vil Boasson Hagen ha en mulighet til å sikre seg sammenlagtseieren i rittet. Han vil dog få hard konkurranse fra Lotto Soudal. I dag kjørte laget offensivt med både Björg Lambrecht og Carl Fredrik Hagen, men det trolig Tim Wellens som er mannen de går for søndag. Belgieren er svært eksplosiv og ligger kun 15 sekunder bak nordmannen sammenlagt.

Resultater 5. etappe:
1. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates)
2. Álvaro Hodeg (Deceuninck Quick Step) samme tid
3. Kristoffer Halvorsen (Team INEOS) st
4. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) st
5. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step) st
6. Moreno Hofland (EF Education First) st
7. Alex Frame (Trek-Segafredo) st
8. Lawrence Naesen (Lotto Soudal) st
9. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) st
10. Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) st

Resultater sammenlagt (les videre referat under):
1. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) 21:17,22
2. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) +1
3. Eduardo Affini (Mitchelton-Scott) +2
4. Kristoffer Halvorsen (Team INEOS) +9
5. Cees Bol (Team Sunweb) samme tid
6. Anders Skaarseth (Uno-X Norwegian Development Team) +11
7. Joris Nieuwenhuis (Team Sunweb) +12
8. Daniel Turek (Israel Cycling Academy) samme tid
9. Sander Armée (Lotto Soudal) st
10. Franck Bonnamour (Arkea Samsic) +14

Saken blir oppdatert!

Slik gikk det til:

Seks ryttere angrep tidlig og fikk en luke på hovedfeltet. Her satt Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma), Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy), Elmar Reinders (Roompot-Charles), Erik Resell (Uno-X) og Zhandos Bizhigitov (Astana).

Det var to kategoriserte stigniner på etappen. Først ut var 2. kategorien Reshhjemheia (2,4 kilometer á 5,9 kilometer). På toppen tok alltid offensive Reinders fra Roompot-Charles full pott med klatrepoeng.

Deretter ventet Meheia. Totalt 11,7 kilometer á 3,7 prosent. De første seks kilometerne hadde en snittprosent på 4,6 og her smalt Björg Lambrecht til for Lotto-Soudal.

Angrep langt unna mål

Det tok ikke langt tid før han fikk selskap av lagkompis Carl Fredrik Hagen som tauet 22-åringen videre oppover bakken. Bak i feltet angrep også talentfulle Marc Hirschi (Team Sunweb) og fikk selskap av Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). Belgieren ble verdensmester både i tempo og fellesstart under junior-VM i Innsbruck i fjor høst, mens Hirschi vant landeveisrittet i U23-klassen.

LIVE: Her finner du laaaaaaaangt referat fra den 5. etappen av årets Tour of Norway!

Unggutta ledet an over toppen, mens en gruppe med Hagen, Lambrecht, Van Asbroeck (fra bruddet) og Luis Leon Sanchez fulgte like etterpå, mens Alex Aranburu (Caja Rural) jaget like bak. Det var fremdeles 60 kilometer igjen til målgang i Drammen, og det var nok en av grunnene til at Edvald Boasson Hagen og hans Dimension Data-mannskap forholdt seg rolig.

Med 45 kilometer til mål ble det også stort sett samling av det hele i det flatere terrenget mot Kongsberg, men unntak av Hirschi og Evenpoel i front. Den innlagte spurten ved Kongsberg tok duoen seg av, mens Boasson Hagen sikret seg det siste sekundet foran nesa på Alexander Kristoff.

Unggutter fikk luke

Det var 50 sekunder opp til Hirschi og Evenepoel, og nå ventet litt mer kupert terreng. Først 1,6 kilometer á 4,9 prosent og deretter 1,9 kilometer med 5,4 prosent.

Det ble angrepet på nytt fra Lambrecht i bakken rett etter den innlagte spurten, men Dimension Data klarte å holde kontroll på angrepene som kom.

Med 23 kilometer til mål, hadde feltet fremdeles 45 sekunder å hente på Evenepoel og Hirschi. I bakken ved Vestfossen (1,9 kilometer á 5,4 prosent) tok igjen Carl Fredrik Hagen fronten for Lotto Soudal. Det gjorde at ytterligere ryttere måtte slippe på halen av hovedfeltet, blant annet Gino Mäder og Rasmus Tiller for Dimension Data. Samtidig ble det kappet 7-8 sekunder opp til teten.

På toppen av bakken splittet det seg opp i hovedfeltet. Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm var blant rytterne som havnet i gruppe to. Mer vind fra siden splittet opp feltet ytterligere og da var UAE-kapteinen i trøbbel.

Kristoff får kontakt

Bystrøm gjorde en uvurderlig innsats i denne perioden, men «Dyret fra Storhaug» ble også tvunget til å bruke krefter selv, mens Boasson Hagen og Halvorsen satt langt bedre skjermet i fremre del av feltet i denne perioden.

I etterkant av Mjøndalen samlet det seg igjen, og da var det kun Hirschi og Evenepoel som måtte hentes inn før massespurten.

Det gikk greit, og spurtlagene posisjonerte sine toppmenn foran massespurten. Sven Erik Bystrøm gjorde en fantastisk jobb for Stavanger-mannen. Edvald Boasson Hagen gikk tidlig, men Kristoff klarte å passere ham på utsiden.

UAE Team Emirates-kapteinen tok seieren foran Hodeg, Halvorsen, Boasson Hagen og Yves Lampaert. Kristoff overtok samtidig sammenlagtledelsen fra Boasson Hagen.

Tagget med: , , ,

Les også disse