Prøv Procycling Pluss idag

FRIFUNNET: Lizzie Armitstead, her avbildet under London-OL, kunne mistet OL i Rio, men ble frifunnet av CAS. REUTERS/Cathal McNaughton/File Photo

Gullfavoritt Armitstead vant dopinganke – deltar i Rio

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 2.08.16 11:41

Del på    

Briten unngikk tre dopingkontroller på under tolv måneder.

Lizzie Armitstead sto i fare for å miste OL, ifølge Daily Mail, etter å ha unngått tre dopingkontroller siden august i fjor. Den britiske verdensmesteren er imidlertid frifunnet av Idrettens voldgiftsrett (CAS) på grunnlag av prosedyrefeil og står fritt til å delta i Rio.

Det britiske antidopingbyrået (UKAD) krevde i utgangspunktet en fire års utestengelse for 27-åringen, som etter VM-tittelen i Richmond sist september, har dominert denne sesongen med triumfer i blant annet Strade Bianche og Ronde van Vlaanderen.

Armitstead skal ifølge rapportene ha unngått to dopingtester på høstsesongen i fjor, 20. august og 5. oktober. Den siste uteblivelsen stammer fra 9. juni i år. Boels Dolmans-rytteren ble midlertidig suspendert 11. juli, men ble altså frikjent av CAS, etter at det ble oppdaget feil i rutinene til UKAD.

– Jeg har alltid vært og kommer alltid til å være en ren utøver, og jeg har vært klar på hva jeg mener om antidopingarbeid gjennom hele karrieren, sier Armitstead – sølvmedaljør fra London-OL og en av favorittene til å ta gull i Rio.

I kjennelsen fra CAS heter det at UKAD-representanten ikke fulgte riktig prosedyre da et forsøkt på å teste Armitstead ble gjort 20. august 2015, da utøveren befant seg på et ritt i Sverige.

– Denne saken var administrativ og et resultat av at UKAD ikke fulgte prosedyre eller forsøkte å ta kontakt med meg i stor nok grad, til tross for at det var gitt klar beskjed om hvor jeg befant meg, sier 27-åringen i et uttalelse via familien tirsdag.

Armitstead tar fullt ansvar for ikke å ha møtt på de to andre testene. Uteblivelsen i oktober i fjor skal skyldes en feilregistrering i rapporteringssystemet ADAMS, mens sykdom i familien forhindret henne å stille på dopingkontrollen i juni i år.

– Jeg vet det er viktig å være årvåken i min rolle som profesjonell idrettsutøver og at denne saken kunne hatt konsekvenser. Jeg vil takke British Cycling og laget rundt meg for all støtte, sier den britiske gullfavoritten.

– Nå ser jeg frem til å legge dette bak meg og retter fokus mot Rio etter en veldig tøff tid for meg og familien.

UKAD vurderer å anke CAS sin kjennelse i saken.

Tagget med: , ,

Les også disse