KLAR FOR NYTT LAG: Amund Grøndahl Jansen skifter til Mitchelton-Scott. FOTO: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Hammer Stavanger

Grøndahl Jansen utnyttet kaos – tok sin første proffseier

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.06.19 17:24

Del på    

– Jeg var den sterkeste i løpet her i dag, sier 25-åringen.

(procycling.no): ZLM Tour i Nederland er siste oppkjøring for Jumbo-Visma foran Tour de France. Dylan Groenewegen spurtet hjem de to første etappene og dag tre – som ble betegnet som dronningetappen, ble lørdag vunnet av Amund Grøndahl Jansen.

Romerikingen satt i en gruppe med lagkompis Mike Teunissen, Bas van der Kooij, Mads Würtz Schmidt, Maurits Lammertink, Jan Bakelants, Jelle Wallays, Jasper De Buyst, Huub Duijn og Dmitrij Peyskens da beskjeden kom om at de siste 10 kilometerne av løypa ble kansellert.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Feltet befant seg da 12 kilometer fra den opprinnelige målstreken, og nordmannen agerte hurtig og angrep kilometeren unna mål. Lagkamerat Teunissen passet på å slippe en luke bakover til tredjemann i bruddet, og ingen av dem maktet å komme seg opp til 25-åringen fra Nes på Romerike igjen.

– Det var et veldig fint løp fram til finalen. Vi fikk beskjed om at det ble kortet inn med relativt kort vei igjen til målgang ved neste passering fra der vi satt. Da ble det full finale på et litt uventet tidspunkt. Det var litt bismak etter en veldig fin etappe i et typisk Amstel Gold Race-terreng. Det er synd at det avgjøres slik, men slik er det av og til, sier Amund Grøndahl Jansen til procycling.no.

– Hvem tror du hadde vunnet om dere hadde kjørt 10 kilometer til?

– Det var fortsatt løp, så jeg måtte jo prøve å vinne. Jeg tror nok også at jeg hadde vunnet, uansett målgang. Jeg satt sammen med Mike (Teunissen) i den første gruppa og vi var de to sterkeste. Han skulle satse på en eventuell spurt og jeg skulle angripe. Jeg kjørte vekk fordi jeg var den sterkeste og satt der med gode bein, det er ikke sånn at de lot meg gå med én kilometer igjen fordi de ønsket å gi meg den seieren, humrer romerikingen.

Fikk problemer med trafikkavviklingen

Dag tre av ZLM Tour foregikk i kupert terreng i provinsen Limburg. Gulpenberg, Vrakelberg, Eyserbosweg og flere andre av bakkene vi kjenner fra Amstel Gold Race sto på programmmet.

Jumbo-Visma-laget tok tak fra start og Tom Leezer og Maarten Wynants satte opp et tempo som gjorde at frafallet i hovedfeltet var stort.

– Etter hvert ble det en diskusjon om vi skulle kjøre for meg og Mike eller følge angrepene som gikk. Dylan (Groenewegen) meldte ifra om at han begynte å kjenne det, så da fikk vi kjøre med frihet der framme, sier Grøndahl Jansen.

Etter hvert fikk arrangøren problemer med avviklingen av rittet. Dermed ble lagene informert om at den siste sløyfa i Landgraaf skulle sløyfes.

– Sånn som jeg forsto det, var problemet at for mange motorsykler ble liggende bak de som alt hadde falt av fra hovedfeltet. Det er mange smale veier i området og mye teknisk. Da for mange motorsykler lå bak, kunne de ikke sperre sideveier for trafikk, og det er ganske mange av den typen veier i Limburg. Så det var en liten blemme av arrangøren der, men jeg må også berømme dem for avgjørelsen. Det er mange som bare hadde latt det gå videre inntil det skjer en ulykke, så her mener jeg de gjorde det eneste riktige.

Mistet sekunder i sammendraget

Det var imidlertid ikke slutt på problemene etter at Grøndahl Jansen ristet av seg konkurrentene i gruppa han satt i. På vei inn mot mål ble han liggende bak bilkortesjen, som ikke kom seg noen vei fordi rytterne var spredt utover hele løypa.

Dag tre av rittet var potensielt avgjørende for sammendraget, men det endte med at nordmannen forholdt seg i ro – og dermed gikk glipp av sekunder som potensielt kunne ha avgjort rittet til hans fordel.

– Finishen ble litt ødelagt av arrangøren. De siste 300 meterne satt jeg bak biler som ikke hadde noe annet sted å gjøre av seg. Jeg kikket meg bakover og så at jeg kom til å vinne, uansett, så da droppet jeg å presse meg forbi noen biler. Jeg satt egentlig litt låst der inne med 200 meter igjen. Det gir litt bismak på det hele, innrømmer han.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lagkompis Teunissen kom inn som nummer to på etappen, kun to sekunder bak nordmannen. Jumbo-Visma har dermed to ryttere på toppen av sammendragslistene foran søndagens avslutning. Grøndahl Jansen har ett sekund å gå på ned til danske Mads Würtz-Schmidt. Også i morgen er det bonussekunder å kjempe om underveis, men de 15 sekundene i favør Teunissen på toppen bør være nok til å cruise hjem sammenlagten.

«Mini-Amstel Gold Race»

Jumbo-Visma har endt opp med å dominere rittet fullstendig, slik de også gjorde under firedagers i Dunkirk i mai måned.

Etapperittet i Nederland er kategorisert som 2.1-ritt av UCI, noe som betyr at det er et dårligere felt enn i for eksempel WorldTour-ritt.

– Etappen i dag, hvor hard var den målt opp mot det du har kjørt i klassikerne tidligere?

– Jeg har aldri kjørt Amstel Gold Race før, men nederlenderne på laget sa at dette var en slags mini-utgave. De fleste bakkene har mange høydemeter, men det er jo et helt annet felt. Jeg kan kjøre bra i en sånn løype som vi hadde her i dag, men det hadde nok vært hakket for hardt for meg om dette var en del av WorldTouren.

– Dere er på vei inn mot Tour de France, er det godt da å ta med seg en etappeseier og dominere rittet slik dere faktisk har gjort?

– Det føles godt, det. Avgjørelsen i dag falt egentlig før det ble rot i løpet. Vi satt igjen med de sterkeste rytterne og jeg følte meg veldig selvsikker med beina jeg hadde i dag. Det var en liten bismak med de siste kilometerne, men jeg var sterkest i løpet. Det var veldig gøy å sykle.

– Tre av tre mulige etappeseirer for Jumbo-Visma, blir det tid til noe feiring?

– Vi tar oss én øl etter seieren, og det begynner kanskje å bli litt for mange av dem nå etter Dunkirk, Hammer Stavanger og ZLM Tour, avslutter Grøndahl Jansen.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

PS: Seieren i ZLM Tour var Grøndahl Jansens første proffseier etter overgangen fra Joker-laget i 2016. Tidligere har han også vunnet ZLM Roompot Tour sammenlagt som U23-rytter. Han har også sammenlagtseier fra  Tour de Gironde og etappeseier fra Tour de l’Avenir.

Tagget med: , , ,

Les også disse