Prøv Procycling Pluss idag

KLAR FOR NYTT LAG: Amund Grøndahl Jansen skifter til Mitchelton-Scott. FOTO: Simon Zetlitz Nessler, procycling.no. Hammer Stavanger

Grøndahl Jansen norgesmester i thriller-avslutning

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 30.06.19 17:56

Del på    

Leknessund raste på oppløpet.

RØYSE (procycling.no): Det ble en forrykende avslutning på herrenes NM-fellesstart. De fleste proffene klarte utskillelses og kjempet om seieren på de siste rundene. På den nestsiste runden ble Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen hektet av, og Uno-X satt med overtall i front.

Andreas Leknessund gikk solo, og fikk etter hvert besøk av Amund Grøndahl Jansen og Carl Fredrik Hagen. Hagen og Leknessund gjorde begge forsøk på å hekte av den raskere Jumbo-Visma-proffen, men lyktes ikke.

Grøndahl Jansen ledet an inn på oppløpet og åpnet spurten ut av siste sving. Leknessund maktet å følge ham, og da oppløpet svingte mot venstre forsøkte han å komme forbi på innsiden, men Jumbo-Visma-rytteren stengte døren, til frustrasjon for tromsøværingen, som viftet med hendene. Dermed mistet Uno-X-rytteren momentum og hadde ikke mer å utfordre med, og Grøndahl Jansen kunne strekke hendene i været.

Etter målgang omfavnet 25-åringen fra Nes kjæreste og støtteapparat, før han fortalte til NRK at det var karrierens største seier.

– Da jeg kom med 100 meter igjen så jeg at han var bak meg. Da visste jeg at jeg ville ta det når jeg tok innersvingen. Jeg spurtet ikke hele veien til linja. Da kommer nok han med fart bakfra. Han holder nok trøkket oppe og da føles det sikkert verre ut enn det det kanskje er, men han må i yttersving. Du kan ikke vinne et mesterskap med et innersving når du kommer bakfra. Det må han bare lære seg. Det er bedre at han lærer det tidlig enn sent, forteller han til procycling.no om avslutningen.

Rasende Leknessund

Den ferske norgemesteren gestikulerte voldsomt over målstreken og etter målgang fortsatte utbruddet, fra en tydelig rasende Uno-X-rytter. I intervju med procycling.no var det en ordknapp rytter, som ikke ville uttale seg i stor grad, uten å ha studert TV-bildene, men mente klart at manøveren var på grensen.

– Ja, jeg synes det. Det er sånn som skjer, men jeg skal være forsiktig å uttale meg nå.

– Jeg synes den linja, den er helt på grensen, sa han før han avbrøt intervjuet og gikk rett i dusjen.

Juryen satte seg etter rittet ned for å studere manøveren til Grøndahl Jansen, men konkluderte med at det ikke var gjort noe ureglementert.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Helt utrolig NM-uke for Uno-X

Det norske kontinentallaget gjorde likevel sakene sine meget bra, og preget rittet fra start til mål. De hadde Lars Saugstad med i dagens første brudd, sammen med Ken-Levi Eikeland (Tønsberg CK), og etter hvert forsøkte også flere mann å komme seg opp.

Da den store utskillelsen etter hvert skjedde, etter initiativ fra blant annet Uno-X, satt de med seks mann i tetgruppen, som talte rundt 20 mann. Deretter spilte de ut Markus Hoelgaard på den tiende av 15 runder, og gjesdalbuen lå lenge alene foran og la press.

Da den avgjørende utskillelsen skjedde opp Leinebakken på den nestsiste runden gikk Leknessund med, sammen med Anders Skaarseth, før 20-åringen etter hvert gikk solo og igjen la ytterligere press på konkurrentene.

– Vi hadde en fast plan. Vi skulle begynne å kjøre på runde syv, kjøre enda litt hardere på runde åtte og klemme til på runde ni, og da er egentlig feltet i bruddstykker. Derifra og inn handler det om å spille kortene sine best mulig. Da er det litt mann mot mann og vi må ha ryttere med fantastiske bein for å lykkes. Vi vant gaterittet, vi vant tempoen og vi får sølv i dag. Det er helt utrolig NM-uke for Uno-X, forteller sykkelsjef i Uno-X, Jens Haugland til procycling.no etter målgang.

«Dyktig og rutinert»

Hva angår Grøndahl Jansens manøver er han klokkeklar på at den var vel innenfor regelboken, men at han både forstår og er glad for egen rytters frustrasjon.

– Vi snakker om et av de råeste toppidrettstalentene vi har i det landet her og det er klart gutten er forbanna når han ikke vinner. Det er jeg utrolig glad for. Når det er sagt tror jeg både Andreas og resten er fullstendig klar over at Amund er rutinert og dyktig i situasjonen. All ære til han, han gjorde mye jobb underveis og fullt fortjent seier til Amund og Jumbo-Visma, som kan få gjøre ære på trøya i Frankrike. Jeg er uansett helt umåtelig stolt av hvordan Uno-X preger rittet i dag, og skaper det rittet her.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hagen initierer vinnergruppen

Inn i finalen på rittet var det 18 ryttere som satt bak Hoelgaard: Andreas Leknessund, Idar Andersen, Anders Skaarseth, Kristoffer Skjerping, Erik Nordsæter Resell, Torstein Træen (Uno-X), Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Håkon Lunder Aalrust (Team Coop), Rasmus Fossum Tiller, Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Sindre Lunke (Riwal-Readynez), Odd Christian Eiking (Wanty-Gobert), Daniel Hoelgaard (Groupama-FDJ), Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma), Jon Breivold (Bygdø) og Andreas Vangstad (Joker Fuel of Norway).

Uno-X-rytteren hadde en ledelse på 50 sekunder på det meste, og kjørte sterkt i front, men da Carl Fredrik Hagen klinket til bakfra opp Leinebakken forsvant forspranget raskt. Hagen kom fra bakerste posisjon i gruppen og fikk umiddelbart heng av Breivold, Tiller, Leknessund, Skaarseth, Daniel Hoelgaard og Grøndahl Jansen, mens Kristoff forsøkte desperat å følge på.

Over toppen var Hoelgaard nesten kjørt inn, mens UAE Team Emirates-proffen ble distansert over toppen. Sammen med Vangstad forsøkte han lenge å komme seg tilbake, men hadde ikke kreftene til det.

Leknessund solo

Gruppen fikk ganske raskt etablert et samarbeid etter angrepet som sprengte den opprinnelige gruppen i fillebiter, etter en runde med kjefting og smelling fra Tiller. Over toppen på Kirkebakken noen kilometer senere ble det en ny utskillelse, da Leknessund angrep og sørget for å gi Uno-X initiativet igjen, og hektet også av Breivold.

Tromsøværingen fikk raskt en luke på rundt ti sekunder og gikk alene ut på den siste runden. Mot Leinebakken for siste gang hadde han økt med ytterligere ti sekunder, men Hagens fartsøkningen fra bunnen av bakken gjorde at gruppen nærmet seg raskt. Over toppen gikk Grøndahl Jansen til og Tiller svingte til siden. Hagen, fra halen av gruppen innså raskt faren og støtet seg opp til Jumbo-Visma-rytteren, og straks var en trio etablert i front.

Tiller støtet seg etter hvert alene opp mot gruppen, men maktet aldri å komme opp. Opp Kirkebakken for siste gang forsøkte både Leknessund og Hagen, som de beste klatrerne, men hadde ikke nok trøkk til å hekte av Grøndahl Jansen. Dermed gikk de samlet inn på oppløpet, for å spurte om seieren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med:

Les også disse