KLASSIKERDUO: Lars Boom (til høyre) vil nyte mest tillit og ansvar for LottoNL-Jumbo i neste års klassikere, men Amund Grøndahl Jansen vil også få sine muligheter. 23-åringen er meget fornøyd både med tilværelsen i laget og programmet han har fått for 2018. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, Sykkelmagasinet

Grøndahl Jansen blir belønnet for god innsats hos LottoNL-Jumbo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 15.12.17 11:59

Del på    

Får et program han kan ta nye steg i.

(procycling.no): Da vi intervjuet Nico Verhoeven om signeringen av Amund Grøndahl Jansen i fjor høst, skrøt nederlenderen av testresultatene unggutten hadde oppnådd.

Så la han til:

– Testverdiene lyver ikke. Samtidig går det an å produsere mye watt og likevel ikke ha et godt sykkelhode. Da får du likevel ikke utnyttet det til fulle. Amund er smart og har en fin personlighet. Vi er trygg på at han blir en god rytter for oss på WorldTour-nivå.

Om det ikke var mest under rittene med den høyeste UCI-kategoriseringen han imponerte under denne sesongen – får romerikingen sjansen til det i 2018.

Les også: – Han kommer til å bli en god rytter i WorldTouren

Av LottoNL-Jumbo har han nemlig fått et program som rett og slett er en WorldTour-rytter verdig. Der han i fjor ble gitt muligheten til å kjøre inn resultater i La Samyn, West-Vlaanderen, Drenthe og Nokere Koerse, skal han denne gangen i aksjon under Paris-Nice i påvente av klassikere i toppsjiktet i månedsskiftet mars/april.

Flere kilometer før klassikerne

Han vil fremdeles figurere som en del av opptrekket rundt Dylan Groenewegen i Dubai og Algarve, men laget har også en underliggende tanke om at det skal hjelpe nordmannen inn mot en hektisk mars måned.

Du finner hele programmet til Grøndahl Jansen under denne artikkelen!

Målet er selvsagt nå å gjenskape den gode perioden han opplevde denne høsten under vårklassikerne.

– Nå har jeg fått et program med fargekoder der rødt indikerer at du sykler som kaptein, gult med fri rolle og grønn som hjelper. I Omloop Het Nieuwsblad har jeg en fri rolle, så de blir det spennende å se hva jeg kan få til et slik løp. Jeg håper at jeg tjener inn noen prosent ekstra i kjørestyrke på å være i aksjon under både Dubai og Algarve, så kanskje er det mulig å sitte med et godt stykke inn i finalen, sier Grøndahl Jansen til procycling.no.

Ble etterspurt av Groenewegen

Samtidig som det nye løpsprogrammet må ses på som en tillitserklæring fra Lotto-Jumbo, må det samme sies om beskjeden han fikk på samling i Girona denne uka.

– Jeg trodde egentlig ikke jeg skulle åpne i Dubai, men det skjedde etter en forespørsel fra Dylan (Groenewegen). Det er i så måte et godt signal at han ønsker å ha meg med der, sier 23-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER SATT DEN: Dylan Groenewegen presser framhjulet foran Fernando Gaviria i Tour of Guangxi. Amund Grøndahl Jansen, bak til høyre, ser lagkameraten sin ta seieren. Foto: Tim De Waele

En av grunnene til det er at språkkyndige nordmannen benyttet året som førsteårsproff til å lære seg grunnleggende nederlansk. Grøndahl Jansen mener det er viktig for den interne kommunikasjonen på landeveien.

– Du snakker jo flytende spansk etter noen år som treningsflyktning i Girona. Betyr dette at du har klart å knekke noen språkkoder, siden det gikk såpass greit med nederlandsk og?

– Jeg tar kanskje språk litt lettere enn andre, ja. Men det handler også om at man gidder å ta det initiativet selv. Jeg føler egentlig det var en smal sak og at språket ikke er ulikt norsk. Jeg har fulgt godt med når lagkameratene mine snakker, og har kjøpt med noen tegneseriehefter om Asterix og Obelix, og lest dem på egenhånd. Jeg føler at jeg klarer å følge dialogen brukbart nå, uten at jeg har tatt private timer for å lære meg det skikkelig.

– Bedre som opptrekker enn spurter

At valget falt på de to gallerne, er litt ironisk ettersom Groenewegen faktisk lanserte ’Obelix’ som kallenavn på Grøndahl Jansen under årets Tour of Norway:

– Jeg kaller ham Obelix fordi han er så sterk, fortalte Gronewegen til procycling.no.

I fjor ble det økt fokus på intervaller mellom ett og halvannet minutt som et ledd i å utvikle spurtferdighetene hans. Nå har Grøndahl Jansen kommet fram til følgende konklusjon:

– Jeg tror nok at jeg kommer til å gjøre meg bedre som opptrekker enn spurter i min karriere. Klassikerne og opptrekk er også mer kompatibelt, påpeker han.

Dermed flyttes også fokus mot å bygge opp en enda større motor, og her kommer altså innledningen med blant annet Algarve og Paris-Nice inn i bildet.

Kun bak Kristoff på procycling.nos vurdering

Groenwegen gjorde et realt byks oppover spurthierarkiet i feltet da han vant avslutningsetappen av Tour de France på selveste Champs-Élysées.

Les Grøndahl Jansens sesongvurdering her!

Nordmannens bragder var ikke like i øyenfallende for folk flest, men procycling.no ga ham karakteren 4,3 (av 6 mulige) og skrev blant annet:

«Etter at de egne sjansene kom i spurter i mindre ritt, har sesongen hans hatt en spennende utvikling. Offensiv og klok kjøring har gitt ham flere topplasseringer, og han har vært involvert i finalene av stort sett alle rittene han har kjørt på høstsesongen. Den første proffseieren har heller ikke vært langt unna».

Det var faktisk kun Alexander Kristoff som ble vurdert til en høyere karakter av vår redaksjon. Du finner alle vurderingene her!

– Tidvis har det gått veldig bra, men i år har det stort sett dreid seg om litt mindre løp der deltakelsen ikke er helt den samme som under WorldTour-rittene på vårparten. Jeg mener at kvaliteten ikke er veldig mye laverne, men det er klart at det er mer stress og press i de aller største rittene. Dessuten er det vanskelig å komme seg i riktig posisjon underveis.

– Hvis du skal skryte litt av dine egen prestasjoner. Hva er du mest fornøyd med fra årets sesong?

– Jeg synes Tour de l’Eurometropole var veldig bra. Til slutt ble jeg vel nummer 10 eller noe sånt, men det var nok rittet jeg følte meg aller best fysisk. Binche-Chimay-Binche var også bra. Jeg brukte kanskje litt mye krefter underveis. Som lag synes jeg også vi kjørte bra under Tour of Guanxi og fikk til noen gode opptrekk der, forteller han.

Frykter ikke Van Poppels ankomst

Fra LottoNL-Jumbos treningsleir i Girona gikk det torsdag ut en melding om at tre ryttere ble sendt hjem etter at de enten hadde brukt eller oppbevarte sovemedisin som ikke var verken godkjent eller utskrevet av lagets lege.

Blant rytterne som fikk reisepass var spurteren Juan José Lobato.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESTEN: Amund Grøndahl Jansen var nære ved å ta sin første proffseier under debutsesongen hos LottoNL-Jumbo. Nå åpner han for å forlenge kontrakten. Foto: Kjetil R. Anda / Sykkelmagasinet

Foran 2018-sesongen ankommer også Danny Van Poppel fra Team Sky. Han har etappeseier fra Spania rundt og har kjørt inn flere topplasseringer under GP Scheldeprijs.

Det er likevel ikke en overgang som får Haga-mannen til å ligge våken om natta.

– Nei, i etappeløpene kjører jeg gjerne sammen med Groenewegen og har oppgaver tilknyttet ham. Dersom han sykler Paris-Nice, så kjører nok Van Poppel Tirreno, så jeg tror ikke jeg merker så mye til det sånn sett. I klassikerne er det først og fremst Lars Boom som kjører med kapteinsansvaret, mens jeg kommer til å ha en friere rolle i noen av rittene.

Åpner for å forlenge med LottoNL-Jumbo

Grøndahl Jansen hadde interesse fra andre lag før han bestemte seg for å underskrive for LottoNL-Jumbo i etterkant av at han hjalp Kristoffer Halvorsen fram mot U23-verdensmestertittel i Doha (og i tillegg hatt en meget god sesong både for klubb- og landslag).

Etter å ha levert en meget habil sesong i sitt første år innenfor proffsirkuset, har nok ikke Wanty-Groupe Gobert, Delko Marseille, Team Aqua Blue eller One Pro Cycling glemt bort navnet hans.

Men trolig er han utenfor rekkevidden til disse lagene, allerede:

– Jeg har det veldig fint her jeg er nå. Vi har ikke snakket så detaljert rundt framtida, men jeg ser for meg at jeg blir værende her både i 2019 og 2020, avslører Grøndahl Jansen.

PS: I august venter trolig GrandTour-debut for nordmannen under Vuelta a Espana. Resten av det foreløpige programmet hans, finner du under denne artikkelen:

Grøndahl Jansens løpsprogram:

6.-10. februar: Dubai Tour
14.-18. februar: Algarve rundt
24. februar: Omloop Het Nieuwsblad
4.-11. mars: Paris-Nice
23. mars: E3 Harelbeke
28. mars: Dwars door Vlaanderen
1. april: Flandern rundt
8. april: Paris-Roubaix
16.-20. mai: Tour of Norway
22.-24. mai: Tour des Fjords
25.-28. mai: Hammer Stavanger
9.-17. juni: Tour de Suisse
24. juni: NM, Sandefjord
4.-10. august: Polen rundt
19. august: CyClassics Hamburg
25. august-16. september: Vuelta a Espana
23. september: VM i Innsbruck, lagtempo
30. september-1. oktober: Tour de l’Eurometropole
2. oktober: Binche-Chimay-Binche
7. oktober: Paris-Tours
16. oktober: Putte Kapellen

Tagget med: , ,

Les også disse