Prøv Procycling Pluss idag

BEST: Det norske laget var best på lagtempoen, og Amund Grøndahl Jansen kunne dermed ikle seg den gule ledertrøya. Foto: Norges Cykleforbund.

Grøndahl Jansen beholdt ledertrøya i ZLM Tour

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 15.04.16 21:27

Del på    

Velt hindret muligheten for ny topplassering.

Etter en sterk lagtempo, var det Norge som ledet an før den andre etappen i ZLM-Roompot Tour. U23-rittet er kjent for mye sidevind, og vinden var også en faktor på fredagens andre etappe.

– Det var en klassisk etappe i Nederland. Høyre-venstre og sidevind hele dagen. De norske var med på alt, og satte trykk på feltet. På slutten av etappen ble det mindre vind. Da vi trøkket til på de siste 15 kilometerne i sidevind så var det nok til å sprekke det, men ikke nok til å sprekke det i fillebiter. På de siste kilometerne samlet det seg. Vi plasserte «Doffen» (Kristoffer Halvorsen) ekstremt bra, men så gikk det en velt 500 meter før mål hvor han gikk ned, oppsummerer Stig Kristiansen på telefon fra Nederland.

Kristiansen ønsker ikke å spekulerer for mye i hva det kunne blitt, men mener en plass på pallen absolutt var innenfor rekkevidde for Halvorsen.

20-åringen har slitt mye med sykdom de siste sesongene, men viste virkelig sitt potensiale da han nærmest sjokkerte med å bli nummer to i Nokere Koerse for én måned siden.

– Han veltet stygt. Han stiller seg klar til i morgen, men vi får se når han våkner i morgen. Han kommer nok til å få en vond natt, sier landslagssjefen.

Dermed ble Amund Grøndahl Jansen beste nordmann, med en åttendeplass.

Velten gjorde sitt til at det ble banet vei for ryttere lengre bak i feltet, deriblant vinneren, nederlandske Fabio Jakobsen. Han var ifølge Kristiansen ikke i nærheten av å vinne før velten gikk.

Nederlenderen vant foran Simone Consonni (Italia) og Ivan Garcia Cortina (Spania).

 – Spesielt å gjøre det som et lag
Grøndahl Jansen var først over målstreken på lagtempoen tidligere på dagen, og leder derfor rittet sammenlagt, på samme tid som Tobias Foss, Markus Hoelgaard og nevnte Halvorsen. De kom også inn på samme tid på fellesstarten fredag, og Norge har dermed de fire fremste i sammendraget før den avsluttende etappen på lørdag.

Lagtempoen endte med seier, syv sekunder foran Frankrike og 13 sekunder foran Danmark. Som procycling.no skrev tidligere i uken, har U23-landslaget trent på nettopp den disiplinen de siste dagene, et arbeid som betalte seg.

Les mer: U23-landslaget har trent lagtempo før ZLM Tour

– Det er noe av det største man har vært med på med U23-gutta. Vi har selvfølgelig et VM det er vanskelig å overgå (2014, gull, bronse og femteplass på fellesstarten), men det er noe helt spesielt å gjøre det som et lag. Både for rytterne selv og støtteapparatet. Som gutta sa «det blir litt ekstra når man har blitt igjen noen dager for å drille litt på det». Det lønner seg å øve, sier Kristiansen.

Landslagssjefen mener de ekstra dagene ble avgjørende for seieren.

– Vi kjører ikke mye lagtempo sammen, og de små detaljene vi fikk luket bort, ble avgjørende for oss, mener Kristiansen.

Ser på det som et éndagsritt
Foran lørdagens 177 kilometer lange etappe, som både starter og slutter i Goes, har Grøndahl Jansen, Hoelgaard, Foss og Halvorsen syv sekunder til de nærmeste utfordrerne.

– Syv sekunder er en ganske tynn ledelse. Det er ti bonussekunder til vinneren i morgen. Kjører vi som i dag, og setter farge på rittet, så er jeg optimistisk både med tanke på etapperesultat og sammenlagtseier. Men det er langt fra hjemme, sier Kristiansen.

Fire kort kan nok være fint å spille på, med en sidevind som kan være brutal. Kristiansen forteller at de stort sett hadde hele laget i front gjennom hele dagen, men at Foss slet noe da det sprakk opp på slutten. Feltene kom imidlertid sammen tre kilometer før mål, og de fire har dermed alle store sjanser til å skaffe seg et toppresultat. Da vil det være viktig å sitte godt posisjonert.

– Du kan sitte én posisjon feil, og så ryker det opp i sidevinden foran deg. Selv om du er åpenbart sterkest. Så havner du på feil posisjon, så kan ting ryke. Vi ser på det som et éndagsritt, og det gjorde vi etappen i dag også, forteller landslagssjefen.

Tagget med: , ,

Les også disse