Prøv Procycling Pluss idag

MARIANNE VOS OG: Store deler av resten av verdenseliten har satt to røde streker under Ladies Tour of Norway som et ledd i VM-oppkjøringen sin. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

– Det er gøy å få hele verdenseliten hit

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 19.08.18 08:55

Del på    

Ladies Tour of Norway hylles fra alle kanter.

SARPSBORG (procycling.no): Ifølge speaker og prosjektleder for Ladies Tour, Kjell-Erik Kristiansen, er rundt 80 av de 100 beste rytterne fra kvinnenes WorldTour til stede under årets etapperitt.

Til sammenlikning var kun et fåtall fra samme liste til stede under fjorårets Arctic Race of Norway.

På tross av de siste to års overlegne UCI-kategori og en startliste som gjenspeiler dette, har hjertebarnet til Roy Moberg levd i skyggen av de tre nasjonale etapperittene på herresiden.

Da procycling.no tok turen innom etappestarten i Fredrikstad under den midterste dagen av etapperittet, var det ikke vanskelig å finne jenter som var fornøyd med organisasjonen.

– Nå er det et ritt for de aller beste i verden. Første gang jeg var med, var det ett lag som dominerte. Det har blitt mye større og mer profesjonelt. Målet er vel at det skal gi oss de samme mulighetene som herrene har i sine ritt og at det skal bli like profesjonelt, sier Susanne Andersen til procycling.no.

Utvikler seg år for år

Som junior sto Andersen på podiet i Mysen for tre år tilbake. Hun vant spurten i hovedfeltet, men snaue minuttet i forkant syklet Lucinda Brand inn til soloseier for Rabobank-LIV-laget.

– Det er noen som peker mot Susanne og at hun sto på podiet her for to år siden. Men se på feltet fra den gang og i dag. Det kan ikke sammenliknet i det hele tatt. Da var det OL og et langt lavere nivå på feltet. De siste to årene har dette løpet utviklet seg til å bli et av de største og mest attraktive rittene i WorldTouren, sier Hitec Products-Birk Sport-sjef, Karl Lima.

Det er mye som har endret seg på tre år. Blant annet UCI-statusen som gikk fra 2.2 i 2015, via 2.1 i 2016 og tok så steget opp i UCI Women’s World Tour fra 2017.

– Jeg tror jeg har vært med på hver eneste utgave. Jeg var med som rytter først og jeg var sportsdirektør under fjorårets utgave også. Det er et fantastisk ritt! sier Carmen Small som nå jobber for danske Virtu Cycling.

– Jeg håper de fortsetter å vokse på måten det gjør akkurat nå. De gjør en strålende jobb med logistikken og organiseringen i seg selv. Det er et ritt på øverste hylle. Organisasjonen ser hele tiden på ting som kan gjøres bedre.

«Topp-topp-topp-ryttere»

Det var en sliten, men lykkelig Katrine Aalerud som ankom Sarpsborg etter nesten 13 mils sykling med sterk vind og en del regnbyger lørdag ettermiddag.

Den tidligere Hitec-syklisten var full av lovord om personene som står på for å stable Ladies Tour på beina hvert år.

– Hva tenker du om Ladies Tour i dag og stegene rittet har tatt de siste årene?

– Jeg synes det er kjempegøy. Det er gøy å få hele verdenseliten hit. Det er topp-topp-topp ryttere. Det er mange som har vært verdensmestre. Det er gøy at de kommer hit og blir imponert over hvor stort og profesjonelt Ladies Tour har blitt. Arrangøren har stort fokus på oss jentene og at ting skal legges best mulig til rette for oss. Det er kjempejobb Roy Moberg gjør for oss. Det er mange mennesker som står på for å gjøre at alt ligger til rette for oss, påpeker hun.

Storlag med store ryttere

Mens rittet i 2016 blant annet havnet i skyggen av OL i Rio de Janeiro, har datoene 17.-19. august fungert langt bedre denne gangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEBUTANT: Skylar Schneider har ikke syklet Ladies Tour of Norway tidligere, men var imponert over rytterne lagene stilte med i det norske WWT-rittet. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

Det førte til at storlagene på kvinnesiden Boels-Dolmans, Mitchelton-Scott, Team Sunweb, WaowDeals, Canyon SRAM, Alé Cipollini, Cervélo Bigla og Wiggle High5 tok turen til Norge, og stilte opp med skikkelige oppstillinger.

– Etter at det ble et ritt i WorldTouren har det tiltrukket seg alle topplagene. Denne gangen har hvert av storlagene har tatt med sin sterkeste rytter hit. Når alle topprytterne er her og bruker det som et ledd i VM-oppkjøringen og viser fram sin styrke, så blir det et veldig bra ritt, sier Ladies Tour-debutant, Skylar Schneider, i Boels-Dolmans til procycling.no.

Viktig test før VM i Innsbruck

Årets utgave startet med en lagtempo som ble skilt ut som et eget ritt, før etapperittet åpnet fredag og avsluttes med den tredje etappen fra Svinesund til Halden.

Å arrangere lagtempo krever sitt både med tanke på utstyr, stenging av veier og generell gjennomføring. Flerfolding verdensmester både på landeveien og i cyclocross, Marianne Vos, mener at nettopp lagtempoen gjorde rittet ekstra attraktivt denne gangen.

– Det er en bra ting at rittet dukker opp i midten av august. Jeg tror mange ønsket seg en gjennomkjøring i lagtempo før VM og mange har det som ledd i oppkjøringen til fellesstarten i Innsbruck. Og får du rittet inn i WorldTouren, så får du automatisk et spektakulært felt på plass, påpeker Vos – som faktisk tok sin første WorldTour-seier i et etapperitt under fjorårets sykkelfest i Halden:

– I fjor var det en skikkelig tøff kamp her for å vinne rittet. Å klare det var fantastisk. Det var min første seier i WorldTouren (sammenlagtseier i etapperitt, vår anm.). Det ga motivasjon for å komme tilbake hit i år. Jeg ønsket å komme hit i bra form. Det har føltes bra i noen uker nå. Man vet at konkurransen er tøff og det er ikke lett å kjøre seg inn i ledertrøya.

Følger Danmark etter?

Det er mange som spørs seg hva som blir neste steg fra arrangøren av Ladies Tour of Norway.

I år var det mulig å kjøre både lagtempo og fellesstart i svenske Vårgårda helga i forkant, og en del håper Danmark også blir innlemmet i planene en gang i framtida.

– Jeg sitter og dagdrømmer om en ’Skandinavisk Tour’, som også inkluderer Danmark. Vågårda og Ladies Tour of Norway viser vei. Veldig godt organiserte ritt med TV-dekning og streaming, som er essensielt for utviklingen av kvinnesykling, skrev danske Cecilie Uttrup som sykler for Cervélo Bigla.

Ifølge rittsjef Roy Moberg foreligger det planer om å justere på konseptet neste år.

– Jeg har introdusert en plan overfor UCI, men det avhenger av at vi finner en felles sponsor, er alt han ønsker å si om saken nå.

Trenger ikke lete fram fjellene

Rittet har lokal forankring i Østfold og Halden, og det ser ikke ut til at det skal endres nevneverdig i framtida. Noen kunne kanskje ha tenkt seg enda mer krevende løypeprofiler, men ikke alle mener det er nødvendig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TRENGER IKKE FJELL: Tyske Ronny Lauke mener etappene i Ladies Tour of Norway er mer enn harde nok. Her er han avbildet med etappestart i Fredrikstad. FOTO: Jarle Fredagsvik, procycling.no

– Ladies Tour er et ungt ritt, men organisatorisk holder rittet allerede et høyt nivå. Det er alltid noen småting som kan gjøres bedre, men jeg synes dette er blant rittene som organiseres best i WorldTouren. De er ambisiøse og de gjør en god jobb, sier Ronny Lauke i Canyon SRAM.

– Hadde du ønsket deg enda tøffere løypeprofiler?

– For min del dreier det seg ikke bare om tøffe profiler i sykkelrittene. Jeg mener at man kan skape både spennende ritt som er flate og ritt med tøffere profilere som er kjedelige. Det er opp til rytterne hvor hardt det kjøres. Jeg mener alle ryttere fortjener å ha ritt som passer dere egenskaper, og som de kan satse mot. I går var det 1600 høydemeter i løpet av 127 kilometers sykling. Det var definitivt ikke enkelt, og du så at rytterne var utslitt når de kom i mål. Det finnes mye verdifullt å ta med seg fra slike løyper også. Jeg mener ikke at alle ritt skal være for klatrerne, jeg synes spurtere også fortjener sine ritt.

Tagget med: , , , ,

Les også disse