SEIERSBRØLET: Alexander Kristoff var strålende glad etter å ha krysset målstreken. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Gaviria-manøver hjalp Kristoff til seier

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 31.03.19 19:07

Del på    

– En drøm som gikk i oppfyllelse, sier nordmannen.

WEVELGEM (procycling.no): Et heseblesende Gent-Wevelgem endte slik Alexander Kristoff bare hadde drømt om tidligere.

Som et lite flashback til Nimes og Tour de France i 2014, var det Jack Bauer som klamret seg til noen meters ledelse inn på de siste 500 meterne. Bak satt Kristoff med perler og diamanter i spurtbeina, og tok det som til slutt var en ganske så klar seier.

I utgangspunktet var det egentlig Fernando Gaviria som var kapteinen til UAE, men en lang dag i front hadde gjort sitt til at colombianeren overlot spurtsjansen til Kristoff. Han rakk imidlertid å gjøre en siste jobb for Kristoff, da han spurtet opp til lagkameratens hjul med 400 meter igjen. Samtidig skjøv han også Elia Viviani av hjulet til Kristoff. 

Da Kristoff åpnet spurten lot han seg bare falle bakover i feltet, noe som gjorde at nevnte Viviani ble sjanseløs.

– Jeg sa at jeg kom til å gå litt tidlig, men han sa at jeg bare skulle spurte for meg selv. Hvis han hadde hjulet mitt sperrer jo det for de andre, så det er jo bra det. Det gjør jo veien opp lengre hvis han på hjulet mitt slipper. Jeg har ikke sett spurten selv, men hvis han gjorde det gjorde han en ordentlig jobb, sier Kristoff til procycling.no mens han går mot dopingkontrollen.

– Vi sa: «hvis du kan gi Alex en hjelpende hånd, så gjør gjerne det» og han gjorde det, så det var fantastisk, sier sportsdirektør Allan Peiper etter målgang.

GODE LAGKAMERATER: Selv om Kristoff ønsker å spurte for egne sjanser i alle ritt, forteller han at han har et godt forhold til Fernando Gaviria. Søndag var det Gaviria som hjalp Kristoff på slutten. Foto: Luc Claessen/Getty Images)

Fokuserte kun på seg selv i spurten

De 251,5 kilometerne fra Deinze til Wevelgem ble en skikkelig manndomsprøve. Vinden gjorde sitt til at det gikk i godt over 50 kilometer i timen de to første timene og et brudd med blant andre Peter Sagan, Matteo Trentin, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, John Degenkolb og Fernando Gaviria fikk en luke med flere lagkamerater etter rundt én times kjøring.

– For laget vårt var det bra siden Fernando satt der. Vi trengte ikke å kjøre bak i feltet, og jeg prøvde bare å spare så mye krefter som mulig i tilfelle vi kom tilbake igjen. Vi hadde uansett et godt kort i fronten og Fernando var kapteinen vår i dag. Det var veldig bra av ham å være med der, jeg klarte det ikke. I det øyeblikket var vi fornøyd med situasjonen. Da det samlet seg igjen sa han at han følte seg sliten, men jeg sa at alle var slitne og at det var et hardt ritt, og at han bare skulle prøve å komme seg til avslutningen og at vi fikk vurdere på ny da. Han sa da igjen at han ikke følte seg bra, og da tok jeg sjansen selv, sier Kristoff til procycling.no på pressekonferansen etter rittet.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

I selve spurten vant han til slutt med et par sykkellengder ned til John Degenkolb, som overfor Sporza etter rittet var rask med å si at Kristoff var den klart beste i spurten.

– Jeg tenkte ikke på seieren, jeg tenkte bare på å være i god posisjon og at jeg ikke ble stengt inne. Så ville vi se om jeg hadde beina. Da jeg startet spurten merket jeg at jeg hadde mye krefter og jeg så ingen ved siden av meg, så jeg følte meg ganske trygg på de siste hundre meterne, sier han.

Se spurten her!

– En drøm som gikk i oppfyllelse

Seiren var Kristoffs første i et belgisk éndagsritt siden 2015, da han vant både Flandern rundt og Scheldeprijs. I både 2016 og 2017 ble det etappeseier i De Panne, men å gå til topps i Gent-Wevelgem var svært etterlengtet for 31-åringen.

– Det er noen år siden jeg sist vant i Flandern, så å vinne her har vært en stor drøm. Rittet passer meg veldig bra, men jeg har aldri prestert spesielt bra i Wevelgem. Lagkameraten Luca (Paolini) vant her i 2015, og jeg har også alltid drømt om å vinne dette rittet. At jeg klarte å vinne det i dag var en drøm som gikk i oppfyllelse. 

Fremdeles har han også en drøm om å vinne Flandern rundt igjen, slik han gjorde for fire år siden. I forkant av E3 Harelbeke uttalte han at han følte han gikk under radaren i år, men selv om han nå vant Gent-Wevelgem er han forsiktig med å si om han er tilbake på radaren igjen.

– Dette er ikke det samme som Flandern. Du så at jeg manglet litt på fredag. Jeg håper at jeg kan være på et høyere nivå på søndag, men vi får se. Jeg tror ikke jeg er favoritten. Å vinne i dag redder vårsesongen min. Jeg har sagt at jeg ville være fornøyd om jeg havnet på podiet i ett av disse rittene. Nå har jeg vunnet, så jeg er veldig fornøyd, men det kan bli enda bedre om jeg gjør det bra i de neste rittene også.

KOM SEG I FORKANT: Da det stod helt stille på de smale veiene, angrep Alexander Kristoff og sikret seg en god posisjon over Kemmelberg. Tim de Waele/Getty Images)

Tror det var smart å være i forkant

Da kan det å være i forkant bli viktig. Søndag angrep han fra et felt hvor Trek-Segafredo og Jumbo-Visma saboterte mye av det jevne tempoet like før Baneberg. Dermed hadde han 30-40 sekunder ned til de beste i feltet inn i Kemmelberg, mens han var et snaut halvminutt bak tetgruppa med Peter Sagan, Mike Teunissen, Edward Theuns, Luke Rowe og Matteo Trentin.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Jeg var i forkant for å være sikker på at jeg skulle være med over. Jeg var litt redd, for i fjor ble jeg droppet på Kemmelberg. Jeg ville ikke at det skulle skje igjen, sier Kristoff, som fikk besøk av Wout van Aert og Zdenek Stybar i utforkjøringen ned fra Kemmelberg.

– Hadde rittet vært litt annerledes og hvis flere hadde kommet opp, kunne vi klart å kjøre oss opp til teten og feltet hadde aldri sett oss igjen. Jeg tror det var smart av meg å være i forkant, du vet aldri hvordan rittet hadde utviklet seg om flere hadde klart å følge Van Aert og Stybar.

Har vunnet en tredel av alle éndagsrittene på WT-nivå

Med seieren sikret han seg enda en ritt på sin imponerende merittliste. Der står resultater som EM-gull, VM-sølv, OL-bronse, tre etappeseirer i Tour de France og nå har han også vunnet en tredel av alle éndagsrittene på WorldTour-nivå.

Av de 21 rittene har han nå vunnet i Milano-Sanremo, Flandern rundt, Eschborn-Frankfurt, RideLondon, Hamburg Cyclassics, Bretagne Classic og nå Gent-Wevelgem.

(artikkelen fortsetter under)

De to monumentseirene i Sanremo og Flandern henger naturligvis høyst av dem, men Kristoff vil rangere seieren som større enn de øvrige éndagsrittene han har vunnet i WorldTouren.

– Jeg trengte dette. Jeg skal skrive i kontrakt i år, så å få en slik stor seier betyr mye, avslutter han.

ANNONSE: Følg sesongen hos Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , , ,

Les også disse