TOK EN SNARVEI: Det ble bråk da Niki Terpstra syklet utenfor brosteinspartiet i 2014, men nå har arrangøren valgt å korte ned distansen mellom Roeselare og Waregem. Kanskje det hjelper? FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Full ansiktsløftning for belgisk klassiker

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 22.11.17 10:04

Del på    

Dropper Kwaremont og Paterberg for å trekke til seg stornavn.

(procycling.no): Dwars door Vlaanderen ble oppgradert til WorldTour-ritt denne sesongen, og benyttet raskt sin nye status til å gå etter en plassering i midtuka foran Flandern rundt.

Opprinnelig var tirsdag til torsdag holdt av for tredagersrittet i De Panne, men Flanders Classics-sjef Wouter Vandenhaute fikk det som han vil. Det betyr at rittet neste år sykles 28. mars.

Nå består den tradisjonelle, flamske sykkeluka av E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen og Flandern rundt. I den forbindelse har også «nykommeren» blant dem fått en real ansiktsløfting.

Et ønske har vært å skape en mindre krevende rute for å få toppnavn innom rittet kun fire dager før Flandern rundt. Distansen blir derfor redusert fra 203 til 180 kilometer.

– Hvis det er opp til meg, vil rittet bli enda mer kortet ned, kanskje helt til 16 mil. Rittet finner nå sted fire dager foran Flandern rundt. Nå kan de gi full pinne onsdag, så det blir spennende å se hvordan rytterne tar imot den nye løypa, sa Vandenhaute under mandagens presentasjon ifølge sporza.be.

Holder av Kwaremont og Paterberg til Flandern

Endringene i løypa gjelder ikke de tre siste milene av rittet. Med 34 kilometer igjen dukker Knokteberg opp for tredje gang.

Deretter venter Varentstraat, Vossenhol, Holstraat, Nokereberg og brosteinsseksjonen Herlegemstraat. Det betyr samme inngang til målområdet i Waregem som under årets utgave av rittet.

Starten vil fortsatt gå i Roeselaere, men nå skal feltet via Tielt og Wielsbeke mot Waregem. Kombinasjonen og nyvinningen Kluisberg-Knokteberg (Côte de Trieu) blir startskuddet på moroa – som gjentas to ganger (!) – før Kortekeer, brosteinspartiet Mariaborrestraat, Steenbeekdries, Taaienberg og Kruisberg venter.

Med totalt tre passeringer av Knokteberg er antall hellingen (bakker og brosteinspartier) opp i 15 underveis (mot 16 i fjor)

I år var både Oude Kwaremont og Paterberg, en kombinasjon som er godt representert mot slutten av Flandern rundt, reservert for nettopp De Ronde.

«En jordnær klassiker»

Arrangøren tegnet et bilde av en «jordnær klassiker» da 2018-presentasjonen ble holdt.

– Jeg synes vi i arbeidet med å sette opp den 73. utgaven av Dwars door Vlaanderen, har holdt beina godt plantet på jorda. Det er mye veiarbeid i området, og vi har blitt nødt til å endre ruta flere ganger. At det bare dreier seg om 181 kilometer, er et bevisst valg fra vår side.

Både rytterne og ledere fra Quick Step-Floors var til stede. Etterpå ble det snakket både om at et kortere ritt vil få rytterne til å spille ut kortene tidligere, og at man trolig sykler rittet med litt mindre risiko.

– Jeg er tilhenger av å korte ned på rittet, og kjøre færre runder underveis. Rytterne tar nok risiko allerede med så mange klassikere i løpet av en kort periode. Når det kun er fire dager til Flandern rundt sykler noen av dem med håndbrekket på eller velger å stå av. Det trenger ikke bli tilfellet nå. Nå man skal ikke undervurdere denne løypa. Oude Kwaremont og Paterberg er ute, men det fortsatt en rekke utfordrende partier igjen, sier Patrick Lefevere til Flanders Classics.

Endringer også for De Panne

Med en avkortet klassiker mellom Gent-Wevelgem og Flandern rundt, hva så med De Panne?

Jo, det tradisjonsrike rittet i og rundt kystbyen Koksijde har tatt over Dwars door Vlaanderens tidligere plassering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN FØRSTE PROFFSEIEREN: Til Alexander Kristoff kom nettopp i De Panne i 2012. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

Det betyr at det blir den første utfordringen i etterkant av Milano-Sanremo. Rittet har valgt å endre konsept, og vil foregå over to dager i stedet for tre neste år.

Tirsdag 20. mars arrangeres det Sprint Challenge, mens guttene får «Tredagers i De Panne» (Europa Tour) onsdag, og jentene drar i gang sitt «Tredagers i De Panne» (World Tour), torsdag. Historisk sett har rittet betydd mye for Alexander Kristoff, som tok sin aller første proffseier her i 2012.

I 2018 vil han – som mange andre ryttere – prioritere en pause i etterkant av Milano-Sanremo, og heller ta Dwars door Vlaanderen med seg inn i forberedelsene til Flandern rundt.

PS: Yves Lampaert (Quick Step-Floors) vant fjorårets utgave av rittet.

Tagget med: , , , ,

Les også disse