I TRØBBEL: Chris Froome tapte tid på den tolvte etappen. EPA/Javier Lizon

Froome veltet og tapte tid på ny dramatisk dag i Vuelta a España

Magnus Drivenes
Tips meg @magnusdrivenes

Publisert 31.08.17 17:42

Del på    

Bruddet gikk inn, og Contador satte fyr på favorittene.

(procycling.no): Nok en gang ble det utbryterne som kjempet om etappeseieren i Vuelta a España. På den tolvte etappen kom 14 ryttere avgårde på den flate starten av etappen, før en første- og andrekategori ventet. På den siste stigningen var bruddet samlet, men da eksploderte det.

Bruddets beste klatrere satte fart, og fronten ble tynnet ut. Da det kun satte fem ryttere igjen, så Tomasz Marczynski sitt snitt til å gå på egenhånd. Bak ham fulgte Omar Fraile, Jose Joaquin Rojas, Brendan Canthy og Pawel Poljanski, mens Stef Clement, som tok sitt eget tempo, hentet dem inn og dannet en kvintett.

Polakken fra Lotto-Soudal hadde mye mer saft i beina enn bruddkameratene, og på toppen av andrekategorien var han nøyaktig minuttet foran de fem. Like etter ble de fem til fire, da Cannondales Canty føk over autovernet i en sving han ikke maktet å ta. Ikke lenge etter ble de tre, da uheldige Poljanski punkterte på fremhjulet.

Marczynski hadde ingen problemer med å forsvare ledelsen sin, og dermed tok han sin andre etappeseier i årets vuelta. Han vant også den sjette etappen i årets ritt. Fraile ble nummer to, mens Rojas tok tredjeplassen.

– Jeg kunne nyte denne seieren mer siden jeg lå alene. Jeg har holdt beina gode siden min første seier, og har tatt det med ro de siste dagene. Jeg brukte mye krefter i starten, og prøvde sikkert 100 ganger på å komme med i bruddet i dag. Da jeg kom i bruddet, tenkte jeg at det kunne bli min dag igjen. Jeg holdt meg i ro frem til den siste stigningen, og da jeg skjønte at beina var gode, prøvde jeg å gå alene. Dette har vært min drøm – å vinne en etappe i en stor tour alene, sa Lotto-Soudals vueltagrossist etter etappen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SEIER NUMMER TO: Tomasz Marczynski vant den tolvte etappen i Vuelta a España. AFP PHOTO / JOSE JORDAN /

Contador på offensiven igjen

Det så ut til å bli en rolig dag for sammenlagtfavorittene, helt til det plutselig smalt i andrekategorien. Alberto Contador og Nicholas Roche satte fart tidlig i den bratte stigningen.

Wout Poels tettet luken, men da han snudde seg og så at Sky-toget og resten av feltet ble hengende etter, slapp han seg ned igjen.

Nicholas Roche måtte etterhvert slippe spanjolen, og Trek-Segafredo-rytteren fortsatte da på egenhånd på vei mot toppen. Som en konsekvens av hardkjøret, ble feltet dramatisk minsket.

Dette er Alberto Contadors siste ritt i en begivenhetsrik karriere, og det benytter han til å skape action. På det meste fikk han over 35 sekunder, men på et flatere platå mot toppen av stigningen sank avstanden. Dog fikk Contador hjelp over toppen av lagkamerat Edward Theuns.

Froome i kjempetrøbbel

På vei nedover til mål sto plutselig mannen i ledertrøyen, Chris Froome, i veibanen med teknisk problem på sykkelen. Etter å ha stått og fiklet med sykkelen, fikk han til slutt en ny sykkel. Like etter sykkelbyttet gikk det derimot galt igjen.

I en krapp høyresving mens han passerte bilkøen, forsvant rett og slett hjulene under rittlederen, og han sklei. Likevel kom han seg kjapt på beina igjen, og med to hjelperyttere var han parat til å begrense skadene.

Gruppen med de resterende favorittene kunne heller ikke slutte å kjøre med Contador oppe i veien. Astana og Bahrain-Merida holdt farten oppe blant sammenlagtkandidatene, mens Michael Mørkøv etterhvert også ble med å kjøre da han ble hentet fra bruddet.

Nieve og Poels gjorde det de kunne for å tette luken fremover, men det var ikke lett mot et felt som kjørte for full maskin foran. Dog ble det en noe mer nølende kjøring i feltet da de kom ned i det slakere terrenget. Dermed klarte de tre Sky-rytterne å begrense skadene betraktelig.

Til slutt tapte Froome 40 sekunder til Contador og 20 sekunder til de resterende favorittene, og beholder dermed ledertrøyen. Nibali er nå innenfor minuttet av briten. Alberto Contador maktet ikke å klatre i sammendraget, men tok altså sekunder på alle foran i sammendraget. Nå er han 3:13 bak Tour de France-vinneren.

Resultater finner du under bildet.

GOD HJELPER: Wout Poels hjalp Chris Froome inn til mål. Briten tapte 20 sekunder til sine argeste rivaler. Foto: Tim De Waele

Tagget med: ,

Les også disse