Prøv Procycling Pluss idag

REUTERS/Benoit Tessier

REUTERS/Benoit Tessier

Froome slapp med skrekken etter velt på brosteinen

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 15.07.18 15:16

Del på    

Flere favoritter i trøbbel på krevende brosteinsetappe.

(procycling.no): John Degenkolb (Trek-Segafredo) tok en imponerende og følelsesladd seier på den mye omtalte 9. etappen fra Arras til Roubaix, på en dramatisk brosteinsdag i Tour de France der flere favoritter havnet i trøbbel i sammenlagtkampen.

Tyskeren spurtet ned Greg Van Avermaet (BMC) og Yves Lampaert (QuickStep Floors), etter å kommet seg løs på etappens nest siste brosteinsparti, Champin en Pevele. Tyskeren leverte en suveren spurt i det som var hans første etappeseier i det franske storrittet. Van Avermaet forsvarte sin ledelse sammenlagt.

– Det er pur glede. Jeg har jaget denne seieren så lenge. Det er utrolig vanskelig å beskrive, sier en gråtkvalt Degenkolb etter målgang, i det som er hans største seier etter et alvorlig treningsuhell vinteren 2016.

– Alle sa jeg var ferdig og ikke ville komme tilbake etter uhellet. Men jeg var ikke ferdig, sier Degenkolb – den tidligere Paris-Roubaix-vinneren, som dedikerer seieren til sin avdøde stefar.

Richie Porte (BMC) brøt, Rigoberto Urán (EF Education) og Mikel Landa (Movistar) krasjet, mens Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) hadde det ene mekaniske problemet etter det andre, gjennom en kaotisk og intens etappe der velt og punkteringer gikk som en farsott i feltet.

Tittelforsvarer Chris Froome (Team Sky) veltet 45 kilometer før mål, men ble kjapt hjulpet tilbake til favorittgruppen av sine lagkamerater. Froome krysset målstreken i en større gruppe sammen med blant andre Geraint Thomas (Team Sky), Nairo Quintana, Alejandro Valverde (Movistar), Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo), Bob Jungels (QuickStep Floors), Dan Martin (UAE Team Emirates), Tom Dumoulin (Team Sunweb), Jakob Fulgsang (Astana) og Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Blant ofrene på slagmarkene finnes Landa og Bardet som tapte 34 sekunder til tetgruppen, men kun sju sekunder til favorittene, mens Uran tapte om lag 1:30 min til de fremste favorittene. Uran er dermed ute av topp ti listen sammenlagt. Froome klatret fire plasser og er nå oppe på åttende sammenlagt, 1:42 min bak.

Alexander Kristoff (UAE Team Emirates) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) satt med i finalen, men fulgte ikke etter da det avgjørende bruddet gikk 16 kilometer fra mål. Boasson Hagen satt godt posisjonert gjennom store deler av etappen og endte til slutt på 9.plass. Kristoff hadde flere uhell underveis, men reiste seg hver gang og endte på 11.plass.

Porte krasjet ut

Etappen åpnet svært dramatisk da forhåndsfavoritt Richie Porte (BMC) veltet tidlig og måtte som i fjor bryte Tour de France grunnet skade. Tejay van Garderen, andremann i BMC-hierarkiet, skulle dessuten og veltet og tapte tid på det som ble en svart dag for det amerikanske laget.

Inne på den første av totalt 15 sektorer – ikke siden 1983 har en Tour-etappe inneholdt mer brostein – dro det seg til med mer dramatikk da Bardet pådro seg en punktering og måtte jage tilbake til feltet. Franskmannen skulle ha en håndfull punkteringer gjennom dagen.

På sektoren fra Warlaing til Brillon, snaue 70 kilometer fra må, gikk en ny velt, med danske Jakob Fulgsang som en av de mest profilerte ryttere i bakken. Kristoff var også involvert og havnet på jordet, men var rimelig kjapt tilbake på sykkelen.

Froome og Kristoff i bakken

Velten skapte en stor splitt i feltet hvor Team Sky så sitt snitt til å angripe. Anført av den polske altmuligmannen Michal Kwiatkowski ble det dannet en 20 rytter sterk gruppe, der favoritter som Nibali, Uran og Yates glimret med sitt fravær. Panikken ble imidlertid kortvarig for disse, da gruppene smeltet sammen noen kilometer senere, og både Kristoff og Boasson Hagen fikk kontakt.

På sektor sju fra Auchy til Bersée, 50 kilometer før mål, skulle feltet eksplodere på nytt da en gulkledd Van Avermaet dro ut splinten. Akselerasjonen fra den tidligere Roubaix-vinneren sprengte feltet, og sørget for at farten var høy inn på neste sektor, Mons-en-Pévèle, hvor Froome veltet i første sving, i et uhell der også Kristoff smalt i bakken. Men Froome var ikke distansert lenge, igjen reddet av Kwiatkowski. Polakken skulle også velte en gang til, men Sky kunne puste lettet ut med både Froome og Thomas trygt i frontgruppen.

Finalen

Like før sektor 14 lå restene av et tidlig brudd igjen i front, i form av duoen Damien Gaudin (Direct Energie) og Reinhardt Janse van Rensburg (Dimension Data).

Disse var imidlertid innhentet da fronten inntok brosteinen og 16 kilometer fra mål initierte Lampaert det som skulle bli dagens avgjørende brudd. Belgieren, som representerte et veldig aktivt QuickStep-lag for dagen, fikk med seg Degenkolb og Van Avermaet – mens Peter Sagan så seg nødt til å gå solo etter å ha gått glipp av angrepet.

Med 10 kilometer igjen var det klart trioen i front skulle gjøre opp om seieren da luken vokste til over 30 sekunder, og ingen organisert jakt materaliserte seg i gruppen bak. På oppløpet like utenfor den berømte velodromen i Roubaix ble Degenkolb tvunget til å åpne spurten først, men det forhindret ikke tyskeren fra å vinne hans første Tour de France-etappe, med Van Avermaet på andre og Lampaert på tredje.

Tagget med: , , ,

Les også disse