TIL TOPPS: Tobias Foss på toppen av podiet i Tour de l'Avenir. FOTO: Privat

Foss vant Tour de l’Avenir 2019

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 25.08.19 16:55

Del på    

22-åringen forsvarte den gule trøyen på siste etappe.

(procycling.no): Tobias Foss er historiens første norske vinner av Tour de l’Avenir. Det ble klart etter den 10. etappen søndag, da 22-åringen sikret seg karrierens hittil største seier ved å forsvare den gule ledertrøyen på fjelletappen til Le Corbier i Alpene.

Foss følger dermed i hjulsporet til Egan Bernal, Nairo Quintana, Miguel Indurain og Laurent Fignon, alle tidligere vinnere av det prestisjefylte U23-rittet.

På en dag der et tidlig brudd kjempet om etappeseieren, og Jefferson Alexander Cepeda (Ecuador) trakk det lengste strået til slutt, kunne den norske sammenlagtlederen krysse målstreken i Le Corbier med visshet om at den gule trøyen var hans.

Nordmannen startet med en 1:10 minutters ledelse i sammendraget på den 10. etappen, der enda en robust, norsk lagprestasjon satte Foss i en tilnærmet uangripelig posisjon opp siste fjell.

For på den avsluttende dagen tok Norge kommando i front nok en gang. Beskyttet av blant andre Idar Andersen og Torjus Sleen over Col du Glandon, Mollard og et godt stykke opp den siste 1.kategorien, ble Foss nok en gang satt i perfekt posisjon, og potensielle angrep fra konkurrentene hans forpurret totalt. Det norske tempoen sørget for at favorittgruppen ble kraftig redusert på vei opp til mål.

– Vi har et så sterkt lag her. Jeg følte vi hadde kontroll hele dagen og det var utrolig deilig å dra dette i land, sier Foss – før han skryter av hjelperytter jobben til Torjus Sleen, sier Foss – som er klar for en overgang til Jumbo-Visma.

– Jeg håper WorldTour-lag ser hvor sterk han er. Han er faktisk den nest sterkeste rytteren her. Så jeg håper han får sjansen hos noen WorldTour-lag i fremtiden, sier den norske Avenir-vinneren.

– Dette er en stor seier, jeg er veldig stolt og glad for å kunne gi noen tilbake til alle de som har støttet meg.

Sterk Sleen

Fjerdemann sammenlagt, Clement Champoussin (Frankrike), og sjettemann Georg Zimmerman (Tyskland), hadde begge sine angrep mot toppen, i forsøk på å kjøre seg inn på podiet. Men ingen kom løs og ingen av de nærmeste konkurrentene til Foss rørte på seg. Sleen holdt et øye med sin kaptein helt til det gjensto kun et par kilometer av siste stigning.

– Formen er veldig bra og rittet passet meg bra også, så der har vært fint å hjelpe Tobias. Planen var å hjelpe han så mye som mulig. Det har vært gøy, sier Sleen i et intervju vist på Eurosport.

– Jeg er enig med Tobias, at vi er de to sterkeste i dette rittet. Vi har hatt full kontroll hver dag, det er utrolig gøy.

Etter ti krevende dager kastet nordmannen kastet en urokkelig skikkelse i stigningen og så aldri truet ut. Som best av sammenlagtrytterne krysset Foss målstreken på 7. plass.  Dermed vant Foss sammenlagt med 1:19 min til italienske Giovanni Aleotti, mens belgiske Ilan Van Wilder ble nummer tre, 3:34 bak.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tobias Foss i siste stigning på den 10. etappen. FOTO: Privat

I likhet med de fleste varmet de norske rytterne opp på rulle før etappen, som med eller mindre gikk rett inn dagens første kategoriserte stigning, HC-fjellet Col du Glandon.

I fjellsiden av alpegiganten gikk et lite brudd av sted. Frontgruppen vokste etter hvert til 16 ryttere: : Stuart Balfour (Storbritannia), Jacob Mandsen (Danmark), Nicolas Prodhomme (Frankrike), Barnabas Peak (Ungarn), Ide Schelling (Nederland), Michel Ries (Luxembourg), Henok Mulueberhan (Eritrea), Inigo Momene, Urko Berrade, Jon Agirre (Spania), Jefferson Alexander Cepeda (Ecuador), Alexander Evans (Australia), Jhojan Orlando Garcia Sosa, Juan Diego Alba Bolivar (Colombia), Jacques Lebreton (Auvergne-Rhône-Alpes) og Clément Lalba (Nouvelle-Aquitaine).

Bruddet var oppe i fire minutters ledelse etter Glandon og den overliggende Croix de Fer. Der angrep nederlandske Schelling fra teten og gikk solo på vei nedover mot Maurienne-dalen.

På vei opp siste stigning fikk Schelling det tøft med å holde unna og teten ble etter hvert overtatt av Peak. 10 km fra toppen fikk ungareren selskap av tre andre ryttere: Ries, Momene og Cepeda. Men trioen var ikke lenge på besøk, og kun 500 meter senere dro de ifra den tapre Peak.

Anført av et sterkt norsk laget nærmet feltet med favorittene seg mye på slutten. Men Cepeda angrep på riktig tidspunkt da 2 kilometer gjensto og tok dermed seieren. Rytteren fra Ecuador vant med 26 sekunder på Reis og 33 sekunder til Momene. Foss ledet favorittene over målstreken 1:17 bak.

Tagget med: ,

Les også disse