GOD AVSLUTNNIG: Bjørnar Vevatne Øverland klarte ikke å matche Tobias Foss mot slutten av løpet. Duoen blir trolig Norges to utøvere under U23-tempoen i Bergen denne høsten. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.no

Foss festet grepet om VM-billetten

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 23.06.17 09:11

Del på    

- Styrket sine aksjer, mener sportssjefen.

HEIMDAL (procycling.no): I sjiktet rett under medaljene, utkjempet U23-rytterne sin egen prestisjeduell over 43 kilometer tempo i utkanten av Trondheim by.

Mellom femte og åttendeplass på resultatlista, plasserte Tobias Foss, Bjørnar Vevatne Øverland, Iver Johan Knotten og Ole Forfang seg innenfor 48 sekunder.

Til VM på hjemmebane har landslaget to plasser øremerket U23-tempo, og de ser nå ut til å havne hos Foss og Vevatne Øverland.

– Foss forsterket sine aksjer i dag, konkluderte sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, overfor procycling.no.

– Han gjør en veldig god tempo, og det var heller ingen overraskelse. Bjørnar (Vevatne Øverland) har vært stabilt bra på litt kortere tempoer hele sesongen. Iver Knotten har kjørt fort på hjemmebane (i Re, vår anm.) og det er gøy å se at han ikke er så veldig langt unna. I tillegg meldte Ole Forfang seg litt på i dag, men det står jo tre navn over ham (i U23-klassen) her i dag, bemerker Falk.

Står sentralt i uttaket

Femtemann i diskusjonen er Rasmus Tiller. Joker Icopal-syklisten trives nok enda bedre i en litt flatere løype, og ble slått med 1:18 av Foss ved denne anledningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MYE STO PÅ SPILL: Bjørn Tore Hoem og Tobias Foss varmet konsentrert opp foran torsdagens tempo. FOTO: Knut Andreas Lone/procycling.no

Falk innrømmer at NM-tempoen er viktig i uttaket, da det ikke dukker opp mange slike mann-mot-mann-dueller på temposykkelen i løpet av sesongen.

– Du har jo EM i august, men ikke alle er med der. Noen har treningsleir i høyden eller skal sykle andre ritt. Alt står ikke og faller på denne helga, men det er klart at NM står sentralt i uttaket vi skal gjøre, innrømmer han.

– Trygg på å bli topp 2

Det var en meget fornøyd Foss procycling.no snakket med i etterkant av rittet. Vingrom-gutten syklet ned etter kraftanstrengelsen.

Rundt ham gjorde en rekke kjøresterke ryttere det samme. Joker Icopal hadde hele seks mann blant de ti første på resultatlista – og tok bronse via Kristoffer Skjerping.

– Det er alltid gøy å være den beste U23-rytteren, og ja: Det var litt ekstra viktig her i dag, forteller Foss.

Målet hans var en topp 5-plassering, og det greide han. At verken Vevatne Øverland eller Knotten klarte å straffe sluttiden hans, ble en liten ekstrabonus.

– For å være ærlig var jeg ganske trygg på at jeg skulle havne blant de to beste U23-rytterne her i dag. Jeg ønsket å få ut det jeg var god for, og det klarte jeg. Dersom noen andre skulle ha slått meg i dag, skulle de ha fått den plassen. Det er de beste som drar dit (til Bergen), uansett.

Hadde mest krefter mot slutten

Ved 10 kilometer lå Foss og Øverland likt, mens Knotten hadde tapt åtte sekunder fram til første passering.

Fem kilometer senere hadde Fix-IT-rytteren tre sekunder på Foss og ni på Knotten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAR EN DRØM: Bjørnar Vevatne Øverland vil så gjerne sykle VM på hjemmebane denne høsten. FOTO: Knut Andreas Lone/procycling.no

Mellom 25 og 38 kilometer gjorde Foss virkelig løpet sitt. Ved 33 kjørte kilometer lå plutselig 11 sekunder foran Vevatne Øverland. Forspranget var økte med 10 nye sekunder på det siste passeringspunktet før mål.

– Jeg prøvde å gi på litt i sparen, før jeg ville spare litt inn mot bakken. Så var det bare å slite fra derfra og inn. Det fungerte bra. Det var et veldig optimalt løp for meg, sier Foss.

Resultater NM-tempo:

1.Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) 54:07
2. Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) +1.08
3. Kristoffer Skjerping (Team Joker Icopal) +1.19
4. Bjørn Tore Hoem (Team Joker Icopal) +1.28
5. Tobias Foss (Team Joker Icopal) +1.56
6. Bjørnar Vevatne Øverland (Team FixIT.no) +2.24
7. Iver Johan Knotten (Team Joker Icopal) +2.42
8. Ole Forfang (Team Joker Icopal) +2.44
9. Truls Korsæth (Astana Team= +3.14
10. Rasmus Tiller (Team Joker Icopal) +3.15

Komplette lister finner du her!

Tagget med: , , , , ,

Les også disse