Prøv Procycling Pluss idag

BRUKT I L'AVENIR: Tobias Foss på vei opp Col de la Loze på den 8. etappen av Tour de l'Avenir 2019. FOTO: Privat

Foss i drømmeposisjon: – Må stille med et offensivt sinn

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 23.08.19 22:15

Del på    

Kan ta historisk seier i Tour de l’Avenir.

(procycling.no): For andre gang i årets Tour de l’Avenir kjørte Tobias Foss seg inn i den gule ledertrøyen. Vingrom-gutten hadde et kort opphold i den gule trøyen etter å ha kjørt seg inn i ledelsen på den tredje etappen, men lot den gå igjen på den påfølgende etappen.

Etter en spesiell og 23 kilometer kort klatreetappe opp Col de la Loze, kjørte 22-åringen seg tilbake i ledelsen, etter å ha blitt nummer fem på etappen, 42 sekunder bak etappevinner Alexander Evans (Australia). Foran de to siste fjelletappene ligger det fire ryttere innenfor minuttet, og Uno-X-rytteren leder med 23 sekunder tilbake til Matteo Jorgenson (USA), 41 sekunder til Giovanni Aleotti (Italia) og 58 sekunder til Clément Champussin (Frankrike).

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Dermed er han i en unik posisjon til å skrive norsk sykkelhistorie. I «ungdommens Tour de France» har en nordmann aldri blitt bedre enn nummer tre sammenlagt. Det har skjedd ved to anledninger: i 1979, da Jostein Wilmann gjorde det og ni år senere, ved Olaf Lurvik.

– Du står nå i en posisjon hvor du kan skrive norsk sykkelhistorie og en posisjon du kanskje ikke er så vant med å være i. Er det noe du har følt på, eller har du ikke rukket å tenke så mye over det?

– Absolutt. Jeg følte egentlig mye mer på det før fjelletappen, at nå sitter jeg i god posisjon, men bestemte meg egentlig for å ha en offensiv innstilling. Jeg vet at det er to lange etapper igjen, så det å se for seg at jeg vinner den gule trøyen, det kan jeg ikke gjøre ennå. Jeg må stille opp i morgen med et like offensivt sinn som jeg ellers har gjort, men med en stor fordel ovenfor konkurrentene. Så må vi bare kjøre hver dag som et endagsritt og så se hvordan det går, forteller han til procycling.no.

(artikkelen fortsetter under)

Foss tok tilbake den gule trøyen

22-åringen har selv havnet innenfor topp ti de to siste sesongene, med 7. plass i 2017 og 9. plass i 2018. I årets ritt har han vært med på notene helt fra starten av, med strålende posisjonering, god hjelp fra lagkameratene og en god form etter høydeopphold i forkant.

I starten av rittet fortalte han procycling.no at han forventet en positivt formutvikling og forteller etter fredagens etappe at han tror han fortsatt er på stigende kurve.

– Jeg føler det og føler jeg er sinnsykt flink – med hjelp av laget – til å spille kortene mine riktig. Spare masse på de første etappene, vært med på ting, aldri vært i bakleksa og kom inn i fjellene med ganske godt utgangspunkt. Jeg føler at formutviklingen absolutt har hatt en positiv retning.

All in på trøya

På etappen opp Col de la Loze tok det norske laget kontrollen, med et høyt tempo fra Torjus Sleen og Idar Andersen. Nordmannen ble etter hvert distansert, men tok sitt eget tempo og hentet seg inn igjen.

– […] Jeg var ikke kokt da vi kom inn i siste åtte [kilometerne], men kjente da jeg skulle prøve å øke til den belastningen som jeg hadde planlagt, at det var litt i overkant. Men ettersom det var ganske høy målgang visste vi at det kunne bli litt endringer på det vi hadde satt opp på forhånd. Jeg måtte senke belastningen litt og da var det ganske tøft psykisk å se at folk går ifra, men nok en gang viser det seg at man ikke må bruke opp alle kreftene i starten. De gutta som klinket til litt for hardt fikk veldig betalt for det på slutten. En ting er jo tidstapet, men jeg måtte egentlig ikke grave før siste to kilometerne. Jeg følte jeg gjennomførte en god etappe, selv om det ble litt tidsavstander. Føler meg veldig klar for de to neste.

– Torjus gjør en sinnsykt god jobb, sammen med Idar, Ludvik og «Bugge», så laget er sinnsykt bra her nå. Det er all in på trøya og så skal vi prøve å få ordna den.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tror de neste dagene passer ham bedre

Lørdag venter en 67,2 kilometer lang etappe mellom Villaroger og Tignes, med tre andrekateogier underveis, med jevn stigning de siste 15 kilometer, de siste åtte kilometerne på 6,5 prosent stigning.

Den avsluttende etappen søndag er svært krevende, over 78,1 kilometer mellom Saint-Colomban-des-Villards og Le Corbier, med Col du Glandon (9,5 kilometer à 8,1 prosent), Col de la Croix de Fer (2,7 kilometer à 5 prosent), Col du Mollard (4,7 kilometer à 8 prosent), før den avsluttende klatringen til Le Corbier (18,8 kilometer à 4,7 prosent).

– De to første fjelletappene har på en måte ikke vært de som passet meg, det har de ikke. De to som kommer nå passer meg mye bedre. Med seig belastning over lang tid og ikke så eksplosivt. Så er det noen av konkurrentene mine som har brukt masse energi nå de siste to dagene, så håper og tror veldig på at de to neste dagene passer meg bedre, både på den ene og andre måten.

Tagget med: ,

Les også disse