FIKK ET NÆRT BÅND: Hagen og Lambrecht på offensiven sammen under Tour of Norway i år. Foto: Luc Claessen/Getty Images

– Følte jeg brukte alt det triste og tragiske til noe positivt på sykkelen

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 13.08.19 16:59

Del på    

Carl Fredrik Hagen om Tour de Pologne og veien videre.

(procycling.no): August har vært en spesiell måned for Carl Fredrik Hagen og Lotto Soudal. I Tour de Pologne mistet de lagkameraten Bjorg Lambrecht på den tredje etappen.

Hagen skulle egentlig kjøre et opptrekk for Lambrecht på etappen etter, men etter dødsfallet ble det en verdig markering hvor Lotto Soudal-rytterne samlet trillet først over målstreken på den nøytraliserte etappen.

Flere av rytterne fullførte også de neste tre etappene, som endte med at Hagen ble lagets beste på en 18. plass. 

– Vi kjørte alle etappene etter at Bjorg gikk bort uten noen som helst taktikk. Alle rytterne var frie til å gjøre som man ønsket. Hadde man behov for å stå av rittet, så kunne du gjøre det. Ville du ikke starte på morgenen, så kunne du gjøre det. Ville du kjøre i gruppettoen, så kunne du gjøre det. Ville du gi alt for Bjorg, så kunne du gjøre det. Det var ingen som var hjelperryttere eller kapteiner og ut ifra det utgangspunktet synes jeg fikk til mye de siste dagene, med at vi både var i brudd og var veldig nærme klatretrøya, sier Hagen til procycling.no.

– Vet ikke hvor mange timer med søvn jeg mistet

Hagen fikk det tøft på den sjette etappen og måtte slippe favorittene i siste stigning. På den syvende og avsluttende etappen kom han seg med i bruddet og var med sammenlagtfavorittene inn til mål.

Selv om en 18. plass i sammendraget ikke er et stort resultat, er det ingen tvil om det utenomsportslige fokuset tok mye energi fra Hagen. 

– Hvordan var det å motivere seg for et sykkelritt etter det som skjedde med Bjorg?

– Motivasjonen var jeg litt spent på foran de siste etappene. Jeg var ikke sikker på om jeg ville klare å få alt det vonde og negative ut til noe positivt på sykkelen. Spesielt med tanke på konsentrasjonen. Jeg sa både til treneren min og sportsdirektøren min at jeg er ekstremt motivert for å gi alt, men dersom jeg kjenner at jeg begynner å miste konsentrasjonen på sykkelen og det blir farlig, så stopper jeg. Men det skjedde aldri.

– Jeg føler jeg brukte alt det triste og tragiske til noe positivt på sykkelen. Jeg prøvde bare å tenke at jeg skulle gi alt for Bjorg hele tiden og bruke det som en motivasjon. Jeg følte jeg klarte det, men det utenomsportslige tok mye energi. Jeg vet ikke hvor mange timer med søvn jeg mistet. Før den hardeste etappen sov jeg to-tre timer. Normalt sett skulle jeg sovet ni-ti timer. Du mister ekstremt mye søvn og energi til ting som normalt sett ikke forsvinner ut, forklarer Hagen.

– Jeg skal kjøre med Bjorg i mitt hjerte

Får sjansen i vueltaen

I intervjuet gjort med procycling.no mandag, kunne også Hagen fortelle at han hadde fått klarsignal til å kjøre Vuelta a España. 

I Spania skulle han egentlig kjørt sammen med Lambrecht, men tirsdag ble den 22 år gamle belgieren begravd i hjembyen Knesselare

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– Det var også viktig for oss som lag å fullføre for Bjorg. Dra hjem fra Polen med å ha syklet ritt. Det var også et viktig oppkjøringsritt for det som begynner neste uke og som har ligget i tankene en stund, sier Hagen.

Sergeant: – Tror vi kan forvente mer av ham de neste årene

I vueltaen ser han for seg å kunne ha en ganske fri rolle, hvor han vil prøve å henge ganske bra med i sammendraget. Da kan et resultat rundt topp 25-30 være mulig for 27-åringen som har levert bra i sin første sesong som proff.

– Han gjør det strålende. Jeg så ham i Dauphiné. Der var han veldig god. Han jobbet bra for laget, og til slutt gjorde han også noe selv, med tredjeplassen på den siste etappen. Det var imponerende, sa lagsjef i Lotto Soudal, Marc Sergeant til procycling.no under årets Tour de France.

– Han er allerede 27 år, men det er hans første år som proff. Jeg tror vi kan forvente mer av ham de neste årene, sier belgieren.  

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Sergeant er ikke så overrasket over bra han har gjort det, og peker på hans allsidige idrettsbakgrunn.

– Vi så på fortiden hans. Han har alltid vært en god idrettsutøver. Han startet ganske sent med sykling, men han har en stor motor. Det er veldig viktig. Han er også veldig sosial, han snakker med alle og er en veldig fin rytter å ha i laget.

– Først hadde han ingen personlige ambisjoner. Han sa at han bare ville jobbe for laget, men jeg tror vi kan gi ham mer tro på at han kan få til ting på egenhånd om han vil.

Lagsjefen holder døren på gløtt for Tour de France i 2020

Det virket også til at han hadde fått mye tro på seg selv da VG i sommer hadde en overskrift som lød «Han vil bli Norges sammenlagthåp i Tour de France innen to år».

Da vi nevner den saken får Hagen lyst til å nyansere bildet noe.

– Jeg sa at jeg hadde som mål å kjøre touren innen to år og kjempe i toppen på sikt. Det ble til at jeg ville kjempe i toppen om to år, som samtidig sier seg enig at deltagelsen i vueltaen kan være et steg mot drømmen om å kjempe i toppen av Tour de France, sier mannen som fyller 28 år i september.

– Jeg er fullstendig klar over nivået i Grand Tours-ene. Det er vanvittig mye erfaring og mange ritt du må ha for å kunne kjempe helt oppe i toppen der. Men jeg tror vueltaen er et veldig fint sted å begynne. Få litt erfaring og forhåpentligvis kunne sitte i noen finaler. Virkelig mørnet beina og forhåpentligvis komme sterkere ut av det.

Det kan også bli et sted å overbevise lagledelsen om at han er verdig en plass på laget i Tour de France allerede neste år.

– Neste år er starten i Nice. De første etappene er ganske harde, så muligens kan han gjøre seg fortjent til en plass, sa Sergeant under årets utgave av touren.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!