MINNORD: Ett minutts stillhelt og minneord ble holdt på den fjerde etappen, dagen etter bortgangen til Bjorg Lambrecht. FOTO: Luc Claessen/Getty Images

– Jeg skal kjøre med Bjorg i mitt hjerte

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 6.08.19 20:54

Del på    

Carl Fredrik Hagen minnes sin avdøde lagkamerat Bjorg Lambrecht.

(procycling.no): Carl Fredrik Hagen og Lotto Soudal sørget over bortgangen til Bjorg Lambrecht sammen med resten av sykkelverdenen på den fjerde etappen av Polen rundt tirsdag. Mot slutten av den nøytraliserte etappen kom det belgiske laget i front, og krysset målstreken sammen etter at et minneord for 22-åringen ble holdt.

– Det har ikke helt gått opp for meg ennå, det er helt surrealistisk, det føles som et mareritt. Jeg håper ennå at det ikke er sant det som har skjedd, sier Hagen til procycling.no etter etappen.

– Alt sammen er helt uvirkelig. Det er slikt som du i blant har lest om i nyhetene, men som du ikke tror skal ramme deg selv. Det kan ikke beskrives før man er oppi i det, legger Lotto Soudal-rytteren til.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Lambrecht krasjet under den tredje etappen av rittet mandag. Belgieren ble hastet til sykehus, men livet til den unge mannen sto ikke til å redde. Før ulykken skjedde hadde Hagen sittet å snakket med Lambrecht i flere kilometer. Den talentfulle belgieren var lagets kaptein i Polen rundt og tirsdagens etappe var den Lambrecht hadde sett seg ut til å vinne, med et tenkt opptrekk fra sin norske lagkamerat.

– Han satt på hjulet mitt, vi pratet sammen sekunder før det skjedde. Vi hadde sittet sammen i flere kilometer. Akkurat det gjør dette ekstra tungt for meg, jeg kunne se ham sidesynet mitt gå ut av veien. Det var en stor vei, ingen svinger, ikke noe innsnevringer, det var ikke ekstrem høy fart, ingen utforkjøringer. Han var så uheldig som det går an å bli. Han sklei på en sånn der refleksdott som skiller fra veien fra veiskulderen og det skapte et sammenstøt. Det er så uflaks som det kan få blitt. Sykkel er risikosport, ja, med utforkjøringer og sånne ting. Men dette er så langt fra risiko som det kan bli i denne sporten, forklarer Hagen.

27-åringen fra Oppegård sier at han og Lambrecht satt og spøkte om de andre rytterne like før det fatale uhellet inntraff.

– Han var kapteinen vår her nede, og jeg spurte om jeg skulle skaffe han noe, drikke, klær eller hente noe i bilen. Det var regnbyger tidvis, men likevel ganske varmt. Vi spøkte litt med folk som begynte å snakke om å hente regnjakker. Vi satt i skinsuits og hele greia, og spøkte litt med de andre som var pingler og ikke tålte å bli litt våte. Det var sånn standard vennskapelig prat mellom oss.

Lotto Soudal stilte med sørgebånd på den fjerde etappen. FOTO: Luc Claessen/Getty Images)

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

– I bussen fikk vi vite hva som hadde skjedd. Jeg visste med en gang at det var noe alvorlig når bil nummer to tok over radioansvaret for bil nummer en. Med en gang han krasjet, stoppet jeg opp ved siden av veien, så etter ham og ventet på ham – men så fikk vi beskjed om å sykle videre. Jeg skjønte at han ble tatt hånd om, og skjønte at det var alvorlig.

Livsglad og smilende

22-årige Lambrecht var et av de store talentet i dagens felt. Etter en rekke gode resultater i U23-klassen – blant annet podieplasseringer i de prestisjefylte etapperittene Tour de l’Avenir og Giro della Valle d’Aosta – hadde Lambrecht virkelig begynte å blomstre i sitt andre proffår med Lotto Soudal med resultater som femteplass Brabantse Pijl, sjetteplass i Amstel Gold Race og fjerdeplass i La Fleche Wallonne. Lotto Soudal-rytteren vant også den hvite trøyen under Critérium du Dauphiné, med hjelp fra blant andre Hagen.

Nordmannen trekker frem nettopp Lambrecht som en av grunnene til at han har funnet seg så godt til rette i det belgiske WorldTour-laget etter overgangen fra Joker.

– Han var livsglad, alltid smilende, hadde alltid et smil på lur, positiv og så alltid det positive i alt. Ekstrem konfliktsky, akkurat som meg. Hater konflikter, vil bare smile og ha det bra, og sørge for at alle rundt seg har det bra. En ekstremt takknemlig fyr, sier Hagen.

– De egenskapene gjorde at vi fikk et veldig godt forhold allerede på første samling i oktober. Så utviklet det seg gradvis, på samlingen i desember pratet vi mer. Vi fikk ikke så mange løp sammen på våren, men siden mai, med Tour of Norway og Hammer (Series Stavanger), så har vi kjørt samme løpsprogram. Jeg hjalp han i Dauphiné og vi var sykt fornøyd med det. Deretter hadde vi to uker høydeopphold sammen i Livigno. Vi la på en time ekstra der og time ekstra der. Sammen hadde vi full kontroll på pulsen, dro ned til Livigno og tittet litt i butikkene. Vi skulle kjøre Polen sammen og pratet mye om fremtiden, og hva vi skulle få til i det rittet. Sammen var vi en god match, siden han er veldig eksplosiv og jeg veldig seig, sier Hagen – som også husker Lambrecht som litt distré og glemsom.

– Helt sant. Han er typen som… Når busen kjører ut fra hotellet og det går ti sekunder, så sprettet han opp og sier ’Jeg har glemt skoene’ eller ’Jeg har glemt hjelmen’. Det skjedde ikke så ofte, men det er noen folk det aldri skjer med, og det er noen det skjer et par-tre ganger med i løpet sesongen, og de gangene husker du veldig godt. Han var sånn. Han levde drømmen sin, han elsket å sykle. Han hadde et avslappet forhold til det. Han var profesjonell, men han var ikke den som gjorde det for å bli rik, men han gjorde det fordi han elsket det.

Enormt potensial

Med sine 168 cm og 56 kilo hadde Lambrecht gjort seg fortjent til kallenavnet ”Fyrstikkesken”. Hans naturlig terreng var derfor bakkene. Hagen tror sykkelsporten mistet en stor rytter for fremtiden.

– Du så nest siste etappe i Dauphiné, da han satt med verdens beste klatrere i Tour de France-form, og han hadde ikke en gang trent for de lange bakkene. Han er født i 1997. Potensialet han var enormt. Han kunne blitt en topp tre rytter i Grand Tours og vunnet store ritt.

ANNONSE: Følg sesongen på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Hagen er ikke sikker på om Lotto Soudal vil fortsette Polen rundt. Han er imidlertid sikker på at resultater betyr lite i den store sammenheng og at tragedien som har rammet laget har satt ting i perspektiv.

– Dette setter oss helt ut. Ingen kan tro det som har skjedd. Vi må prøve å stå sterke sammen, prøve å komme oss gjennom de første dagene. Det viktige er at vi er sammen og at stilte vi til start i dag. Det var egentlig en fin ting, og det gjorde godt. Også er det veldig individuelt hvordan man takler slike ting. Jeg tror vi blir enda mer sammensveiset. Lotto Soudal er som en stor familie og dette vil nok bare føre oss enda tettere sammen. Men det vil alltid mangle en rytter, han vil aldri bli glemt av noen, påpeker nordmannen og tenker seg om:

– Dette skal jeg bruke som en stor motivasjonsfaktor. Jeg skal kjøre med Bjorg i mitt hjerte resten av karrieren. Jeg skal vinne store løp for ham.

Tagget med: , ,

Les også disse