FERDIG: Brandon McNulty gav alt opp Hatta Dam, men det holdt akkurat ikke. Her passerer han målstreken sammen med Mark Cavendish. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

– Fikk vist hvor sterk jeg er

Knut Andreas Lone
Tips meg @knut_lone

Publisert 9.02.18 21:08

Del på    

Brandon McNulty stod for dagens prestasjon i Dubai Tour.

(procycling.no): I Grand Tourene er vi vant med at bruddene begynner å gå inn utover i rittene, når rittene begynner å tære ordentlig på rytterne. I øvrige og mindre etapperittene gjennom sesongen er det langt mer uvanlig, men en sjelden gang lykkes utbryterne.

På fredagens etappe i Dubai Tour lyktes det nesten for utbryterne, representert av den amerikanske unggutten Brandon McNulty, som var nær en sensasjon på Hatta-demningen.

– «Go time»

Faktorene som spiller inn for at et brudd skal lykkes kan være få eller komplekse. Enkelte ganger får bare en gruppe ryttere gå og that’s it. Andre ganger foregår kampen over flere timer, med en rekke aspekter tat i betraktning. Det kan handle om type terreng, status i sammendraget, vær og vind eller taktiske disposisjoner. I tillegg spiller såklart rytternes egenskaper en stor rolle.

På etappene i Dubai Tour er det stort sett flatt og ikke spesielt kupert. Det gjør at hovedfeltet enkelt kan kontrollere utbryterne. Det vanlige scenarioet er at bruddet går, ligger et par timer i front, før de hentes foran spurten.

LES OGSÅ: Colbrelli nådeløs mot amerikansk unggutt på vei opp Hatta Dam

På fredagens etappe forventet man også en slik etappe, selv om den skulle avsluttes opp stupbratte Hatta Dam, med 17 prosent stigning mot slutten og noen små kneiker på slutten.

Allerede før etappen hadde 19 år gamle McNulty varslet sine amerikanske venner i VeloNews om at han hadde planer om å gå i brudd.

– Når flagget går ned er det «friggin’ go time», sa han entusiastisk.

(artikkelen fortsetter under bildet)

BRUTAL: Veien opp til Hatta Dam er stupbratt. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Undervurdert?

For mange er nok navnet Brandon McNulty ukjent, også for en del av proffene. Syklende på det amerikanske prokontinentallaget Rally Cycling høres det også et som en typisk opportunist, som tar sjansen når han får konkurrere med de store gutta.

Hvilken praksis man har for å sjekke utbryternes tidligere prestasjoner og palmarès underveis i rittene er varierende, men å slå opp på Pro Cycling Stats er kanskje ikke umiddelbar reaksjon i et ritt som Dubai Tour.

Hadde man sjekket Brandon McNultys rulleblad, ville kanskje hovedfeltet holdt litt strammere i tøylene. Han er nemlig verdensmester og kanskje et av sykkelsportens aller største talenter.

LES OGSÅ: Astana på offensiven, men falt til slutt for eget grep

Ikke bare har han én medalje fra VM, han har tre. Under juniortempoen i Doha i 2016 tok han gullmedaljen med 35 sekunder tilbake til danske Mikkel Bjerg. Tiden, den hadde holdt til tredjeplass i U23-herrenes temporitt, som hadde samme lengde.

I Bergen i 2017 var rollene snudd, da Bjerg satte McNulty kraftig på plass og vant med over ett minutt til amerikaneren på andreplass. I 2015 tok han også bronsemedalje på juniortempoen.

Gikk solo

Sammen med lagkamerat Robin Carpenter stakk duoen avgårde i brudd med Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Cristopher Willimas (Team Novo Nordisk), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange) og Simone Bevilacqua (Willier Triestina).

De syv fikk fem minutters ledelse, men gruppen ble halvert inn på de siste milene, da bare Dunne, Carpenter og McNulty satt igjen. Med 40 kilometer til mål hadde de en ledelse på fire minutter, noe som under normale omstendigheter skal bety at feltet har god kontroll.

Under den steikende ørkensolen er det dog lett for å miste hodet.

Inn mot mål venter to kneiker i forkant av Hatta Dam og McNulty kjører fra Dunne og Carpenter. Inn på de siste ti kilometerne er han alene og feltet har slitt med å knappe inn. Seks kilometer før mål har han fremdeles en luke på over minuttet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FØRER AN: Den 19 år gamle amerikaneren tauer i bruddet. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)

Inn i Hatta Dam begynner han å tro på forsøket, men det var også et «oh shit»-øyeblikk, sier han.

Inn i bakken kjemper han alt han orker, men det holder ikke. De siste 150 meterne før mål – når bakken er på sitt bratteste – blir alt for lange.

– Jeg nådde de siste hundre og trodde ikke jeg kom til å bli hentet, men så plutselig møtte jeg veggen. Jeg så tilbake og der var de, og jeg visste det var kortlevd.

Prestasjonen er likevel ikke noe mindre imponerende. Han er rittets nest-yngste deltaker, bare noen og 160 dager eldre enn Robert Stannard (Mitchelton-BikeExchange).

Til slutt kjemper han seg i mål på en 21. plass, like bak Mark Cavendish.

Avslo tilbud fra World Tour-lag for å bli i USA

– Det var en god dag. Å bli tatt igjen på de siste 15 meterne er ikke noe å klage over for en på min alder, vil jeg tro. Jeg ser frem til i morgen og til [Tour of] Oman.

Hans alder er også en av faktorene til at han fremdeles sykler i amerikanske Rally Cycling på prokontinentalnivå. Mangel på tilbud fra det øverste nivået har det nemlig ikke vært. Flere World Tour-lag har nemlig forespurt seg og tilbudt ham kontrakter, for å få ham til Europa for å konkurrere.

Ifølge VeloNews produserer 19-åringen allerede wattverdier som overgår Tejay Van Garderen og Taylor Phinney, så det er bare et spørsmål om tid.

Han tok likevel et bevisst valg om å bli værende i statene, for å konkurrere der.

– Det var en skikkelig tøff avgjørelse. Å sykle fulltid i Europe er noe jeg vil gjøre en dag. Men jeg vil heller ta det sakte enn å hoppe rett i det, fortalte han på treningssamling i januar i 2017.

Avgjørelsen er tatt i lys av andre amerikanske talenters avgjørelse om å dra tidlig over atlanteren, for så å komme brutalt i retur. procycling.no skrev nylig om et annet amerikansk stortalent, som har satt sykkelkarrieren på vent. Adrien Costa har allerede dominert U23-ritt i Europa, men er redd for å bli utbrent.

Mye av det samme ligger bak McNultys avgjørelse. Roy Knickman, tidligere sportsdirektør for 19-åringen og tidligere Tour de France-deltager, mener at om fem år vil han være klar for en Grand Tour.

– I mellomtiden så behøver han ikke å ende opp med å hate sykling.

I VeloNews’ store sak fra 2017 kan du bli bedre kjent med stortalentet. Klikk her for å komme til artikkelen!

KJEMPET INNBITT: Rally Cyclings 19 år gamle Brandon McNulty ga alt han hadde på veien mot Hatta Dam. FOTO: Tim De Waele (TDWSport.com)