Prøv Procycling Pluss idag

FORTSATT I HVITT: August Jensen ble tildelt den hvite ungdomstrøye for andre dag på rad i Tour des Fjords. Nå sikter han mot en fremskutt plassering når rittet avsluttes søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Jeg fikk noen saftige gloser fra profflagene

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 1.09.16 19:27

Del på    

Jensen forsvarte seg med spisse albuer i toppen av Tour des Fjords.

ODDA (procycling.no): Angrep og velt gikk om hverandre i en hektisk Tour des Fjords-finale i Odda på 2. etappe torsdag, der August Jensen (Coop-Østerhus) for andre dag på rad knivet i teten.

Den 25 år gamle bodøværingen slet riktignok i bakspruten av Alexander Kristoffs forrykende sluttspurt – Katusha-raketten tok sin første etappeseier i årets utgave – men Coop-rytteren er fortsatt med i tetsjiktet etter 3.plassen i Bergen onsdag. Mannen i hvit ungdomstrøye falt ned til 4.plass sammenlagt.

– Avslutningen var helt ekstrem i dag, med syk fart og bare galskap hele veien, sier August Jensen til procycling.no, minutter etter en intens posisjonskrig på oppløpet i den gamle industribyen inne i Hardangerfjorden.

– Jeg fikk noen saftige gloser fra profflagene, de likte ikke helt hvordan jeg kjørte på slutten. Det klikker litt i hodet mitt. Så de fikk også noen gloser tilbake fra meg også. Men i innspurten fikk jeg aldri noe hjul og kom aldri i gang. Derfor ble det dårlig, sier Jensen – som ikke lar seg affisere av proffenes surmuling.

– Sånn er det å være konti-rytter. Jeg regner ikke med at Alexander (Kristoff) får høre det så mye når det er kamp om posisjonene, sier nordlendingen etter sin 16.plass i Odda.

Frontgruppen besto av bare 40 ryttere, etter at stigningen til Grostøl avskallet feltet en god del. Jensen lå i 15.posisjon inn på oppløpet, men unngikk velten som gikk med tre kilometer igjen og leder fortsatt ungdomskonkurransen.

Helgen blir avgjørende
Nå gjenstår en 220 kilometer lang etappe til Suldal, der feltet skal forsere over Røldal på 1200 meters høyde midtveis. Jensen tror ikke på hardkjør der, da de to avgjørende etappene sannsynligvis er lørdag og søndag.

4. etappe til Sandnes kjenner Jensen godt. I fjor tok han en sterk 10.plass i det som er en kupert finale med tre ganger opp den fryktende bakken i Aspervika (900 meter à 9.5 prosent, maks 25 prosent).

Avslutningsetappen til Stavanger byr på den tøffe Sørmarkbakken, eller «Grisabakken» som lokalfolket kjenner den som. Begge finalene skal passe godt for Jensen som nå øyner en fremskutt plassering i sammendraget.

– Jeg tror ikke det blir kjørt maks i morgen. Etappene til helgen har vi kjørt før. Det blir spennende å se hvordan det blir kjørt der i år. Jeg håper å kunne sitte med der også, sier Coop-kapteinen.

– Begge etappene kler meg ganske bra. Jeg fikk det ganske bra til på lørdagen i fjor, da jeg kom i brudd. Det blir kanskje vanskelig å komme i brudd denne gang, ettersom jeg antageligvis har ungdomstrøya. Vi får se, sier Jensen – uten å ville love for mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TROR PÅ JESNEN: Austevoll hadde en hjelpende hånd til Jensen i finalen torsdag. Nå skal han hjelpe lagkompisen på pallen i Tour des Fjords. (foto: procycling.no)

TROR PÅ JESNEN: Austevoll hadde en hjelpende hånd til Jensen i finalen torsdag. Nå skal han hjelpe lagkompisen på pallen i Tour des Fjords. (foto: procycling.no)

Kritisk til arrangør og jury
Før 2. etappe ble det klart at gårsdagens skandaleetappe i Tour des Fjords ble nøytralisert etter at feltet ble ledet av ruten inne i Bergen. Det betyr at sekundene Jensen tjente på mange av sine konkurrenter forsvant.

Før juryen nøytraliserte tidene som oppsto inne på lokalrunden i den vordende VM-byen, lå Jensen gunstig plassert, bare 12 sekunder bak ledende Leigh Howard (IAM). Coop-rytteren er nå fjerdemann sammenlagt, men i en mye tettere sammenlagtliste.

– Arrangørene gjorde en tabbe i går. De sier det ikke hadde noen innvirkning på resultatet, derfor lot de det gå. Men så sier de i dag at alle får samme tid. Det er veldig motsigende utspill. De driter seg ut to dager på rad og det ødelegger for oss. Alle vet at de som falt av, falt av på grunn av bakken og ikke på grunn av det som skjedde i svingen. Å tro noe annet er bare tullete, jeg synes det er latterlig at de snur på den måten, sier Jensen.

– Nå er det plutselig mange som kan kjempe i sammendraget. Det blir latterlig og rytterne i feltet ler av avgjørelsen, sier Jensen – som støttes av lagkameraten Ole André Austevoll.

– Jeg vet ikke om det var helt riktig å gjøre. Det var jo en del ryttere som falt av i bakken som dro fordel av den avgjørelsen. Jeg var en av dem, smiler Austevoll om gårsdagens kontroverser.

– August kan bli topp tre
Coop-rytteren Austevoll var en av de åtte som satt i bruddet på 2. etappe. Da 22-åringen ble innhentet i den raske nedfarten mot Odda, brukte han sine siste bein til å taue i front av feltet for sin kaptein, før han fullførte etappen på samme tid som vinneren.

– August er en flink leder. Veldig rolig, konsis og profesjonell. Da jeg ble tatt igjen nå av feltet nå, sa jeg til han at jeg var helt ferdig. Han sa det var greit. Men heldigvis så hentet jeg meg inn igjen. Jeg har bodd med han og vi kjenner hverandre godt. Med August så trenger man ikke å si så mye, sier Austevoll.

Coop-Østerhus startet torsdagens etappe med fem ryttere. Stortalentet Erlend Blikra måtte kastet inn håndkle på første etappe med skade. På ferden mot Odda måtte også lagets kjøresterke rouleur Krister Hagen bryte, grunnet magebesvær. Dermed er Coop nede i bare fire ryttere idet tre etapper gjenstår.

– Det er dumt at Krister måtte stå av. Tidligere har vi hatt både han og August å spille på, forklarer Austevoll.

– Men nå handler alt om August, og han er veldig bra, og kan fort komme på pallen sammenlagt. Han presterer jevnt, så det blir spennende å se om han blir proff også. Jeg tror han er klar.

Tagget med: , , , ,

Les også disse