Prøv Procycling Pluss idag

EN JEVN KAMP: Steven Kruijswijk, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Simon Yates og Miguel Ángel López på vei opp Lagos de Covadonga, med Enric Mas like foran. Sammen er de seks alle innenfor 1'34 etter 16 etapper. Foto: Tim de Waele/Getty Images

– Fem mann mot Yates

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 11.09.18 21:47

Del på    

Vuelta a España går mot en heidundrende avslutning.

Simon Yates ikke bare beholdt ledelsen, han økte også forspranget sitt til trioen Alejandro Valverde, Nairo Quintana og Miguel Ángel López på tirsdagens tempoetappe. Noen stor overraskelse var det ikke, all den tid både Valverde og Quintana kommer rett fra Tour de France, mens López alltid har hatt tempo som en svakhet.

Etter tempoen er det nå fem ryttere som er innenfor 1’34 bak Yates, noe som gjør at den siste uka i vueltaen virker svært åpen.

Yates selv kjenner situasjonen godt fra da han ledet Giro d’Italia fra den sjette etappen og fram til seiersdrømmen krasjlandet opp Colle delle Finestre på den 19. etappen.

– Det er alltids en mulighet (for at det kan skje igjen). Jeg vet fremdeles ikke hvorfor jeg sprakk. Det er kanskje bare noe som skjer. Jeg håper jeg ikke har en dag som det, sier Yates på pressekonferansen etter tempoen ifølge Cyclingnews.com.

 

SPRAKK I GIROEN: Simon Yates ledet giroen fram til den 19. etappen, hvor han tapte nærmere 39 minutter. Skulle han vinne vueltaen, blir det første gang noensinne at samme nasjon (Storbritannia) vinner alle de tre treukersrittene i samme år med tre forskjellige ryttere. Foto: Tim de Waele/Getty Images

Movistars dilemma

Det som virker til å være både Movistars styrke og svakhet er at de har to kort høyt oppe i sammendraget, hvor ingen av de to foreløpig har klart å utnytte at de har to mann å spille på.

– Meg som den eneste kapteinen? Jeg tror ikke det bør være tilfellet. Du kan si at jeg er nærmere Yates enn Nairo, men Nairo er fremdeles med. Det å ha begge oss to der oppe, er noe vi som lag kan dra en stor fordel av. Jeg er 38 år gammel, og hvis jeg må bytte rolle til en løytnant, så vil jeg ikke nøle, sier Valverde til lagets hjemmeside etter dagens etappe.

– For meg spiller det uansett ingen store rolle hva som skjer de neste dagene. Jeg er veldig fornøyd med hva jeg har klart så langt i vueltaen og om jeg sprekker, så vil jeg være like fornøyd, sier Valverde, som allerede har to etappeseirer fra rittet.

Det tirsdagens tempo viste, var på ny at Nairo Quintana ikke er i en sprudlende form. Stødig på et høyt nivå, men med stadig lengre mellom toppene han hadde for et par år siden.

– Det som er virkelig er bra for oss er at Valverde fremdeles gjør det bra, og det er viktig for laget. Å ha en annen mulighet for sammendraget er en dobbel trussel for rivalene våre og dobler mulighetene for laget vårt, sier Quintana etter etappen.

Samtidig var det en ny klassisk etappe fra Valverde, en mann som nesten aldri sprekker. Men skal han ha sjansen til å vinne årets Vuelta a España, var tirsdagens tempo etappen hvor han selv burde tatt ledelsen.

DUO: Hvem er egentlig den sterkeste av Alejandro Valverde og Nairo Quintana? Her gratulerer sistnevnte Valverde med etappeseieren på den åttende etappen. Foto: Michael Steele/Getty Images)

For selv om det ikke alltid virker slik, har også den 38 år gamle veteranen begynt å merke årene. Han er ikke like god i de lengre bakkene og han har ofte slitt med å stå løpet ut i treukersrittene de siste sesongene.

Nå må han istedenfor jakte sekunder. Han kan ikke bare være kald, tette luker og vente på spurten. Nå må han klatre bedre enn Simon Yates. En Yates som klatret best på den første virkelige fjelltesten på den fjerde etappen og har vært den mest stabile siden, med seieren på den 14. etappen og den røde ledertrøya som bevis på det.

Foreløpig på de kuperte etappene er nemlig Yates den beste. Tar vi vekk alle bonussekunder, har Yates vært 18 sekunder bedre enn Quintana, 35 sekunder bedre enn López, 47 sekunder bedre enn Valverde, 75 sekunder bedre enn Kruijswijk og 97 sekunder bedre enn Mas.

All in for Alejandro, som fremdeles er ganske tett på skuddhold? Håpe at Yates sprekker som i giroen? Eller håpe at Quintana kan hente inn 1’15 på Yates på de siste tre fjelletappene, etter å ha tapt 18 sekunder på de seks foregående fjelletappene? Snart må Eusebio Unzué trolig ta et valg mellom den spanske folkehelten og sin colombianske gullkalv.

Dieselen Kruijswijk

Litt inn fra siden har Steven Kruijswijk og Enric Mas listet seg inn i sammenlagtkampen. Spesielt Kruijswijk er kjent for å være en rytter som bare blir bedre og bedre utover i et treukersritt og etter hans strålende fjerdeplass på tempoetappen er han plutselig oppe på tredjeplass i sammendraget, 52 sekunder bak Yates.

En glimrende tempo gjorde også Mas, som for første gang kjører for et sammenlagtresultat i et treukersritt. Den spanske klatreren har allerede i år fått et gjennombrudd med gode resultater i Baskerland og Sveits, men 23-åringen er for alvor på vei inn i verdenseliten når han nå ligger på femteplass, bare halvannet minutt bak.

Begge har de altså tapt godt over minuttet til Yates i fjellene så langt, men felles for dem begge er også at de har en stadig fallende trend hvor de har tapt mindre til Yates.

Mens Mas fremdeles er litt på ukjent territorium og vil ta det dag for dag, øyner Kruijswijk en plass på podiet i et treukersritt for første gang i karrieren. Fremdeles har han fjerdeplassen fra Giro d’Italia i 2016 som sitt beste resultat, hvor han var på vei til en klar seier før han veltet i utforkjøringen ned fra Colle dell’Agnello.

Siden den gang har Tom Dumoulin endelig tatt den første nederlandske seieren i et treukersritt siden 1980, da han vant fjorårets Giro d’Italia. Det overhengende presset fra hjemmenasjonen er dermed vekke, og med prestasjonen fra tirsdagens tempo friskt i minne, er det liten tvil om at Kruijswijk nå har beina til å kjempe om seieren.

– Jeg ønsket å åpne bra. Da jeg så at jeg var den raskeste til første mellomtid, trodde jeg at jeg hadde gjort noe feil, sier han til ad.nl etter tempoen, og vedgikk at han nok åpnet litt i hardeste laget.

– I morgen blir det en ny hard dag. Jeg kommer til å gi alt, som jeg har gjort de siste to ukene. Nå kan jeg gå forover med selvtillit, vitende om at en slik tempo viser at jeg i form. Forhåpentligvis kan det også påvirke Quintana og López mentalt, sier nederlenderen.

– Han har vært sterk hver dag, og har sakte blitt bedre. Han er alltid veldig god i den tredje uka, en diesel. Vi må være oppmerksomme på ham, sier Yates om sin nederlandske konkurrent.

Miguel Ángel López lurer fremdeles som en gjedde i sivet, men colombianeren virker i likhet med Quintana å ha litt løskrutt i beina. Samtidig har vi også de to fjelletappene som passer López best igjen, med de noe lengre stigningene i mellomhøyden i Andorra på rittets to siste etapper før avslutningen inn til Madrid.

Stupbratt avslutning i Baskerland

Først ut er dog en ny bratt avslutning, som føyer seg inn i rekken etter La Camperona og Les Praeres.

Den 17. etappen er en klassisk baskisk etappe, hvor det går opp og ned gjennom store deler av dagen, før det hele skal avsluttes opp til Alto del Balcón de Bizkaia. Med 7,3 kilometer à 9,7 prosent høres den også tøff ut, men det er de siste 4,2 kilometerne som virkelig kommer til å brenne i beina. På smale veier (riktignok nyasfaltert etter at det tidligere var svært dårlig asfalt) er det en gjennomsnittlig stigningsprosent på 12,1 prosent.

Hvis vi da igjen minner om at dette er i Baskerland, hvor det sannsynligvis er samlet flere tusenvis av sykkelgale baskere på vei oppover, betyr det at det kommer til å bli en vill kamp oppover gjennom en stripe i folkehavet.

Rittets offisielle hjemmeside figurerer med 23,83 prosent som det bratteste partiet i bakken.

– Avslutningen på Balcón de Bizkaia er en eksplosiv en, som også passer Yates veldig bra, ikke bare meg. Det vil bli fem mann mot Yates, men han har vist at han er veldig sterk i dette rittet, sier Valverde om hva han forventer av morgendagens etappe.

 

Tagget med: , , , , , ,

Les også disse