VANT DUELLEN: Primoz Roglic hadde mest krefter igjen og vant dronningetappen under UAE Tour foran neste på Tom Dumoulin. FOTO: Skjermdump fra Eurosport Norge

Fantstisk jobbing av De Plus åpnet opp for Roglic-triumf

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 1.03.19 13:51

Del på    

Sloveneren best på toppen av Jebel Jais.

(procycling.no): Idet Primoz Roglic jublet for seier etter en tett duell mot Tom Dumoulin på toppen av Jebel Jais, kunne også Laurens de Plus heve armene over hodet på hans avsluttende del av den 6. etappen av UAE Tour.

23-åringen ble hentet til Jumbo-Visma fra Quick Step-Floors og viste fram kvalitetene sine da han lå i tet stort sett i løpet av halve delen (den tøffeste) av stigningen, mens mange av konkurrentene ble tvunget til å slippe favorittgruppa på vei oppover.

Det var ikke før på de siste hundre meterne at Dan Martin åpnet spurten sin og favorittene passerte den ellers så standhaftige belgieren i tet.

Tom Dumoulin var blant de første som overmannet Martin, men Jumbo-Visma kunne likevel juble da temposterke Roglic passerte nederlenderen på de siste 25 meterne.

Dette var dronningetappen av årets UAE Tour med hele 20,7 kilometers klatring og 5,5 prosent i snitt opp til mål. Med seieren her sikret også Roglic med all sannsynlighet sammenlagtseieren i rittet.

Dumoulin ble andremann på etappen, mens en frisk David Gaudu viste fram at han er bedre til å klatre enn spurte på toppen av et fjell, måtte nøye seg med tredjeplassen. Langspurten til Dan Martin holdt ikke til mer enn en fjerdeplass denne gangen.

NB! Les referat fra etappen under resultatene!

Resultater 6. etappe:
1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 4.15.39
2. Tom Dumoulin (Team Sunweb)
3. David Gaudu (Groupama-FDJ)
4. Dan Martin (UAE Team Emirates)
5. Alejandro Valverde (Movistar Team)
6. Wilco Kelderman (Team Sunweb)
7. Maximilan Schachmann (BORA-Hansgrohe)
8. Emanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe)
9. Rui Costa (UAE Team Emirates)
10. James Knox (Deceuninck Quick Step)

Resultater sammenlagt:
1. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 23:09,38
2. Alejandro Valverde (Movistar Team) +31
3. David Gaudu (Groupama-FDJ) +44
4. Emanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe) +56
5. Wilco Kelderman (Team Sunweb) +1:04
6. Tom Dumoulin (Team Sunweb) +1:08
7. Dan Martin (UAE Team Emirates) +1:11
8. James Knox (Decuninck Quick Step) +1:29
9. Laurens De Plus (Jumbo-Visma) +1:45
10. Michal Kwiatkowski (Team Sky) +1:49

Slik gikk det til:

Dag seks av UAE Tour var nok en etappe for rytterne som kjempet om sammenlagtseieren. Etter en lite innholdsrik start på etappen, ventet en krevende avslutning med klatringen opp til Jebel Jais. Totalt 20,7 kilometer og 5,5 i snitt er drøy kost for rytterne i denne delen av sesongen.

Adam Hansen (Lotto Soudal) angrep tidlig. Han fikk selskap av Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Will Clarke (Trek-Segafredo), Marcel Sieberg, Jan Tratnik (Bahrain-Merida), Joey Rosskopf (CCC Team), Michael Mørkøv og Elia Viviani (begge Deceuninck-Quick Step).

Mørkøv og Vivianis tilstedeværelse i bruddet var kun midlertidig. Italieneren jakter poengtrøya og var nok mest interessert i å samle poeng på dagens to første innlagte spurter, før han og lagkompisen slapp seg tilbake til hovedfeltet.

Trøya har Stepan Kyraniov hatt god kontroll på innledningvis ved å gå i brudd under de første fem etappene av årets UAE Tour. Før etappen lå Vivani likt med Fernando Gavirias 38 poeng, mens Charles Planet sto med 43 og Kyrianov hele 52.

Uansett motiv for å infiltrere bruddet ville etappen utvilsomt komme godt med i klassikerforberedelsene til Deceuninck-Quick Step-rytteren.

Bruddet slår sprekker

De seks andre rytterne i bruddet syklet ufortrødent videre. Forspranget steg til godt over 8 minutter. Faktisk nærmet Joey Rosskopf seg den virtuelle ledetrøya med hans plassering 9:08 bak Primoz Roglic i sammendraget.

På vei mot Jebel Jais sank forspranget ettertrykkelig. Ved foten av fjellet var avstanden under fem minutter, og i denne perioden begynte også bruddet å slå sprekker og spurtopptrekker Marcel Sieberg var den første som måtte melde pass.

Opp den siste bakken tok Jumbo-Visma ansvar på vegne av nevnte Roglic. Jos Van Emden og Tony Martin tok til front av feltet etter at Chad Haga (Sunweb) og Anthony Roux (FDJ) først hadde tatt i et tak for Tom Dumoulin/Wilco Klederman og David Gaudu.

Resultatet ble at Caleb Ewan og en rekke andre spurtere ble blåst av bak, mens man samtidig kappet ytterligere ned på avstanden opp til bruddet. Helt der framme var det nå kun Rosskopf, Albasini, Clarke og Tratnik som holdt stand.

Med 12 kilometer igjen valgte Tratnik å prøve lykken på egenhånd etter at han angrep bruddkompisene sine. Avstanden bakover til feltet fra Bahrain-Merida-rytteren lå og vippet rundt to og et halvt minutt.

Sterke klatrere blåst av

Et par kilometer senere fikk Tratnik igjen selskap av Rosskopf, mens Will Clarke ble offer for tyngekraftens lover.

3,5 kilometer unna toppen var forspranget til Rosskopf spist ned til drøye halvminuttet. Dermed lå det an til en duell mellom Dan Martin, Roglic, Kelderman, Gaudu og Valverde opp til toppen. Habile klatrere måtte kapitulere på vei opp mot Jebel Jais. Richie Porte, Daniel Navarro, Louis Meintjes, Roman Kreuziger og Ilnur Zakarin ble blåst av.

I denne perioden gjorde nyankomne Laurens de Plus en fantastisk jobb for Roglic i tet. Sammenlagtfavorittene hadde Rosskopf innenfor synsvidde, idet klatringen svingte seg oppover de tøffeste partiene med opp mot 9 prosents stigning.

To kilometer før mål var leken over også for den tapre CCC-rytteren Rosskopf.

Roglic ventet til det siste

De Plus førte an for Roglic, mens Reichenbach satt bak ham med en duggfrisk David Gaudu på bakhjulet. Ikke langt unna fronten lurte også Alejandro Valverde som har vist imponerende kjørestyrke under et par av de innledende etappene.

Fjorårets verdensmester satt på hjulet til Roglic og vaket som gjedda i sivet.

Ut på oppløpet var det Dan Martin som gikk rundt De Plus og åpnet spurten. Iren fikk raskt konkurranse fra Tom Dumoulin som opplagt hadde mer krefter igjen på tanken.

På de siste meterne var det en annen temposterk herremann som viste seg fram. Roglic kvitterte nemlig for et strålende stykke lagarbeid fra De Plus på vei opp fjellsiden, ved å vinne etappen på toppen av Jebel Jais.

Dermed tok han også et kvantesprang mot sammenlagtseieren i UAE Tour. Lørdag venter en flat etappe med målgang i Dubai Safari Park.

Tagget med: , , ,

Les også disse