FOLKETOMT? Verken velodrom eller brosteinsseksjoner kan forvente seg noe spesielt påtrykk fra publikum søndag 25. oktober. Området Edvald Boasson Hagen og verdenseliten inntar da, er hardt rammet av COVID-19-pandemien. Foto: Simon Zetlitz Nessler

Fansen kan trolig se langt etter Paris-Roubaix

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 8.10.20 14:13

Del på    

Arrangøren får trolig ikke ha publikum ved brosteinspartiene.

(procycling.no): – Det er ikke bestemt at det ikke blir noe av Paris-Roubaix, men det er heller ikke bestemt at de kommer til å sykle. Hvis det er noen av de kommende rittene jeg bekymrer meg for, så er det nettopp Paris-Roubaix, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

– I Belgia har de nok bestemt seg for at: Dette skal vi f*** meg få til! legger han til.

De foreløpig siste rapportene fra Frankrike rundt gjennomføringa av brosteinsdronninga den 25. oktober, er nedslående. Smittetallene i Nord-Frankrike stiger fremdeles, og i Compiègne, som kun ligger sju mil nord for den franske hovedstaden, har omtrent én tredel av studentene på en videregående skole i byen blitt smittet av COVID-19-viruset.

Brosteinspartier allerede avstengt

Under de rådende forhold vil franske myndigheter være nødt til å trå varsomt både når det gjelder starten i Compiègne og målgang på velodromen i Roubaix. Het Nieuwsblad skriver at totalt 1000 personer, medregnet ryttere og støtteapparat, kan oppholde seg der ved rittets målgang.

Hvis beredskapen for departementet lengst nord i Frankrike endrer seg fra rødt til skarlagensrødt (den strengeste graderingen), vil det også være forbudt for publikum å oppsøke samtlige brosteinspartier, inkludert velodromen. Alt i dag har franske myndigheter gitt beskjed om at fire av sektorene skal ryddes for publikum.

Skarlagensrødt indikerer at mer enn 250/100 000 innbyggere over en periode på én uke blir smittet av viruset. Byen Lille har allerede oversteget grensen, men i forrige uke ble avgjørelsen om økt gradering utsatt i en periode på 10 dager.

– Det stemmer at dagens COVID-19-situasjon ikke utvikler seg slik vi hadde ønsket, men per i dag er det fremdeles planen å arrangere Paris-Roubaix. Det samme gjelder for starten i Compiègne. Vi har ennå ikke avgjort hvorvidt det vil bli sluppet inn tilskuere eller ikke, sier Fabrice Tiano i ASO til Het Nieuwsblad.

Innfører tiltak i større, franske byer

I Paris ble barer og kafeer beordret stengt de neste to ukene, mens Frankrike forsøker å nedkjempe andre bølge av COVID-19-viruset. President Emmanuel Macron har også varselt nye restriksjoner for Marseille og Guadeloupe. Også storbyene Lille, Lyon, Grenoble, Toulouse og Saint-Etienne ser ut til å styre mot kraftigere restriksjoner.

– Vi er ikke i noen normalsituasjon, og vi kommer ikke til å være det på flere måneder, advarte Macron ifølge rfi.fr.

Også prefekten i departementet nord i Frankrike har uttalt at han følger situasjonen rundt folkehelsa målt opp mot idrettsarrangementer nøye.

– For min del setter jeg et spørsmålstegn ved gjennomføringen av Paris-Roubaix. Tour de France har allerede blitt unnagjort. Jeg regner med at tiltakene som ble innført der, også gjelder for Paris-Roubaix. Jeg uttaler meg som regional prefekt i denne saken, og vi snart møte arrangøren for å se hva vi kan gjøre når det gjelder hvordan man lyktes med å begrense smittespredning under touren, og hva man gjør for å få til det samme under Paris-Roubaix, uttalte Michel Lalande før et møte mellom partene i forrige uke.

Det ble ikke tatt noen endelig avgjørelse om man skulle gjennomføre brosteinsklassikeren i etterkant.

Alt vises direkte på fransk TV

Tross mørke skyer, fortsetter man forberedelsene med å gjøre klart til den 118. utgaven av brosteinsklassikeren. Det er kun under verdenskrigene (1940-1942, samt 1915-1918) at rittet ikke har blitt arrangert siden oppstarten i 1896.

TV-kanalen France 3 har store planer for årets utgave. For første gang skal de nemlig også holdes et eget ritt for damene. TV-kanalen planlegger å starte samsending mellom de to rittene fra 9:05 og følge hver eneste rittkilometer inn til hjertet av Roubaix.

Eliteklassen på kvinnesiden har Denain som utgangspunkt, og skal totalt gjøre unna 116 kilometer. 29,2 av dem har brosteins som underlag, fordelt på 17 sektorer. Blant annet skal de over både Mons-en-Pévelè og Carrefour de l’Arbre.

«Helvetet i Nord» arrangeres vanligvis rundt påsketider. Det knytter seg dermed spenning til hva slags forhold som venter rytterne på kjerreveiene rundt Wallers søndag 25. oktober. Et lite forvarsel har vi fått fra Arkéa Samsic-rytteren Benjamin Declercq. Den dagen han var ute og testet løypa var det dype traktorspor i gjørma på brosteinsseksjonene. Han hadde også følgende oppdatering å komme med:

– Et stykke lenger bort, var det enda verre!

Tagget med: , ,

Les også disse