NESTEN: Edvald Boasson Hagen så ut som en vinner store deler av finalen i Paris-Roubaix. De siste kilometerne ble imidlertid for tøffe, og til slutt var det australske Mathew Hayman (til venstre) som tok seieren. Foto: Tim De Waele (TDWSport.com).

– Erfaringen er utrolig viktig

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 11.04.16 10:52

Del på    

Fredrik Mohn godt fornøyd med eleven etter femteplass i Paris-Roubaix.

For Edvald Boasson Hagen ble en barriere brutt med søndagens femteplass i Paris-Roubaix. For første gang spilte han en hovedrolle i finalen i en monumentklassiker.

Fra femmannsgruppen han satt i på de siste to milene, var det nok mange som håpet at dette var dagen hvor han skulle få sitt definitive klassikergjennombrudd.

Et gjennombrudd som har vært forsinket av det mange har omtalt som sviktende utholdenhet og dårlige taktiske avgjørelser. Noe man ikke kunne se noe til de første 25 milene. En plettfri og opplagt rudsbygding var årvåken, og gjorde så og si alt rett.

Den siste halve milen, de siste fem kilometerne, ble imidlertid tunge for nordmannen. I sin første skikkelige klassikerfinale ble han veid, og funnet for lett. Kreftene svant hen og det taktiske spillet hans ble trumfet av en gammel lagkamerat.

Det var Mathew Hayman som tok en sensasjonell seier. Australieneren som spilte et taktisk perfekt spill, og som på sitt 15. forsøk i Paris-Roubaix tok karrierens største seier. Mannen som også var én av grunnpilarene i klassikersatsingen til Team Sky fra 2010 til 2013, og som var på lag med både Boasson Hagen og rittets tredjemann, Ian Stannard, i det britiske laget i fire år.

Hayman har ikke hatt for å vane å være med i finalene i de store klassikerne, men rytteren som fyller 38 år i løpet av måneden, er inne i sin 17. proffsesong. Noe som har gitt ham hva Boasson Hagen har manglet. Erfaring.

 – Nå er han på hugget
Etter bruddet med Team Sky har Boasson Hagen blitt gjenforent med trener Fredrik Mohn, og sammen har de tatt stegene som gjør at nordmannen nå igjen ligner på supertalentet som suste inn i sykkelsporten for en syv-åtte år siden.

– Vi drømmer jo om at han skal vinne, men jeg synes han gjorde et kjempeløp. Frem til de siste kilometerne er han der han skal være, sier Mohn til procycling.no. – Jeg synes han løser svært mye av løpet på en god måte, og han viser at han er sterk. Det er ikke noe nederlag å bli slått av noen som er sterkere enn deg.

Mohn registrerer at det har vært en debatt om hvorvidt Dimension Data-rytteren brukte for mye krefter på å tette lukene på de siste kilometerne, uten at han selv ønsker å delta sterkt i den. – Jeg synes det blir feil å si at han ikke skulle tettet de lukene, sier treneren, og viser til at det er vanskelig å si hvilke taktiske grep som ville vist seg sterkest til slutt.

For etter at eleven spilte en sentral rolle i rittutviklingen i godt over ti mil, er Mohn godt fornøyd med at Boasson Hagen nå har fått erfaring fra sin første monumentfinale.

– Det å være med i disse avslutningene og komme så langt i et slikt løp har vært en utfordring for ham tidligere, sier Mohn. – Den erfaringen er utrolig viktig. Om du skal tette eller ikke tette, det er jo en erfaring du gjør i slike løp. Nå har han erfart hvordan det er å tette lukene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SERAING, BELGIA 20150707. Edvald Boasson Hagen i Team MTN-Qhubeka sammen med sin trener Fredrik Mohn før starten i Seraing før 4. etappe i Tour de France tirsdag. Det er rittets lengste etappe 223,5 km. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

TILBAKE: Etter at Boasson Hagen forlot Team Sky, ble han gjenforent med Fredrik Mohn. Sammen virker de også å ha funnet veien tilbake til verdenstoppen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg liker mye bedre når han er offensiv, enn når han er defensiv. Når han er offensiv som nå, så kjører han mye bedre løp. De siste årene i Sky var han veldig defensiv. Han var nærmest trent opp til det. Vi har jobbet med å snu det i treningen, og nå er han på hugget. Det liker i hvert fall jeg, og det tror jeg også han liker.

Tilbake til proffrøttene i Nederland
Den neste utfordringen for Boasson Hagen er nå Amstel Gold Race neste søndag. Et ritt han fikk sin WorldTour (da kalt ProTour)-debut i tilbake til 2008, men som kun har sett ham levere beskjedne resultater de siste tre årene i Team Sky.

Avslutningen byr like fullt på gode minner for nordmannen, som ble nummer to på fellesstarten under VM i Valkenburg i 2012, en avslutning som er identisk med avslutningen i Amstel Gold Race.

Mohn forteller at Boasson Hagen er på stadig økende form, etter at han slet med sykdom i E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem-helgen for to uker siden.

– Det blir spennende, sier han kort om elevens deltakelse i Amstel Gold Race, før han legger til at de fra mandag av skal legge planen for at 28-åringen stiller til start i Maastricht med best mulig bein.

Tagget med:

Les også disse