LOVENDE: Rasmus Fossum Tiller er del av ryggraden både på Team Joker og U23-landslaget. Resultatmessig er sesongåpningen fra Gent-Wevelgem det beste han har levert i år, men han håper det snur under søndagens fellesstart. FOTO: Norges Cykleforbund/Edland, TV2

– Enklere å ha favorittstempelet i en såpass tøff løype

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 18.06.17 08:19

Del på    

Joker-Icopal stiller med et lag av potensielle vinnere.

(procycling.no): Ole Forfang, Anders Skaarseth, Kristoffer Halvorsen, Tobias Foss, Rasmus Fossum Tiller og Iver Johan Knotten.

Skal du stikke av med seieren i U23-klassen søndag, er du først nødt til å utmanøvrere Joker-Icopal.

– På papiret er vi det sterkeste laget, og dermed er det også vi andre lag vil kikke mot underveis, sier Rasmus Fossum Tiller til procycling.no.

Eksiltrønderen har foreldre fra Trondheim og bodde sine første leveår i byen Olav Tryggvason grunnla i år 997.

– Så det blir ikke helt som å være på hjemmebane for meg, sier Tiller som for tiden er bosatt på Lillehammer.

Gikk til topps i Stjørdal

20-åringen har imidlertid gode minner fra rundløypa i Stjørdal. Her gikk han nemlig helt til topps under NorgesCup-rittet i fjor høst.

– Det har vært både og for meg der oppe, vil jeg si. Jeg vant der i fjor, men året før gikk det ikke så bra. Det er en tøff løype som nok passer enda bedre til puncheur enn en ren klatrer. Den første bakken er vel 2-3 minutter med fullt trøkk, mens den neste er det dobbelte, oppsummerer han.

Les også: Hjemmehåpet før U23-NM: – Føler meg i bra form
Les også: – En av de beste løypene for meg i Norge

2016-seieren tok han etter å ha blitt med i et tidlig brudd. Foran sisterunden hadde noen ryttere klart å støte seg opp fra feltet, slik at gruppen totalt talte 10 mann.

– Det er ikke umulig at vi opplever et slik scenario igjen. Det er en løype det kommer til å skille i, og til slutt er det nok stort sett de beste rytterne som sitter igjen. Sammen med rester fra et eventuelt brudd, kan det godt hende at den gruppa kommer til å gå helt inn.

Joker-dominans siste to år

I 2014 ble Sondre Holst Enger (Team Sparebanken Sør) U23-mester foran lagkompis Andreas Erland og Fredrik Strand Galta (Team Øster Hus-Ridley).

De to neste årene har Joker-laget slått brutalt tilbake. De tok alle plassene på podiet under mesterskapet på Lillehammer året etter.

Odd Christian Eiking vant foran Truls Engen Korsæth og Anders Skaarseth. I Bodø i fjor var det fire jokere som toppet lista: Amund Grøndahl Jansen vant, Kristoffer Halvorsen ble nummer to, Markus Hoelgaard tre og Skaarseth fire.

Samtidig har rytterne utgjort stammen på det norske U23-landslaget som har stabilisert seg i verdenstoppen de siste to årene.

Taktisk spill

Med det som bakteppe, er det slettes ikke rart at Fossum Tiller og de andre må tåle favorittstempelet inn mot søndagens ritt.

– Det er helt avgjørende at vi holder oss i forkant underveis. Dersom vi havner på etterskudd, vil det bli opp til oss å gjøre jobben for å ta igjen bruddet. Samtidig tror jeg det er enklere for oss å ha favorittstempelet i en såpass tøff løype. Hadde det sittet et større felt bak oss, hadde det også vært enklere å markere oss når vi prøver å finne på noe underveis.

– Hvordan skal dere utnytte bredden i dette laget?

– Vi er helt enkelt nødt til å sørge for at uansett hvilke situasjoner som oppstår underveis, så skal vi ha en mann som kan vinne løpet der til slutt. Men det blir ikke enkelt å få det til. Uno-X har et godt lag og Coop har blant annet Håkon Lunder Aalrust som er i veldig bra slag.

Åpnet sesongen med et brak

Selv om det finnes andre navn i Joker-oppstillingen som skiller seg mer ut, kan det like godt være Fossum Tiller eller tempoesset Knotten som befinner seg i det avgjørende trekket etter 7 runder á 19,8 kilometer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BUNKRER: Med 13.-plass i går

MANGE KORT Å SPILLE PÅ: Ole Forfang er også del av Joker Icopals fryktinngytende oppstilling foran U23-fellestarten. FOTO: Kjetil Rakkenes Anda, Sykkelmagasinet/procycling.no

Foruten triumfen i Stjørdal, vant også Fossum Tiller NC-rittet i Sandnes i fjor vår. Da syklet han for klubblaget Lillehammer CK Elite.

Sammen med Tobias Foss fulgte han så treningskamerat Anders Skaarseth over til Joker.

Bortsett ifra tredjeplassen fra sesongåpningen under Gent-Wevelgem, har ikke Fossum Tiller klart å kjøre inn de helt store resultatene så langt i sesongen.

– Det har vært litt av og på. Jeg har ikke vært helt i flytsonen og har manglet det siste ekstra. Samtidig synes jeg at jeg har gjort en del bra løp, uten at jeg sitter igjen med så mye etterpå, sier han og nevner blant annet Tour des Fjords og Tour de Bretagne.

I sistnevnte ritt følte han seg dårlig underveis, og syklet de tre siste etappene med sykdom i kroppen. Nå er han i bra slag, og håper det vil gjøre seg gjeldende under søndagens fellesstart:

– Er dette en løype dere syklister like å sykle i?

– Jeg håper jo det, men det kommer jo an på hvor lenge jeg klarer å henge med. Jeg er ingen klatrer. Det er jeg litt for stor til, men jeg håper å ha nok trøkk i beina til å henge med de beste. Da jeg vant her sist ankom jeg i veldig god form, og klarte å plassere meg i et tidlig brudd. Der framme fikk vi kjørt ganske jevnt, og det passet meg bra – for dette er virkelig en løype som vil gjøre at de beste rytterne skiller seg ut fra resten.

PS: Foruten søndagens U23-fellesstart, skal Rasmus Fossum Tiller i aksjon i lagtempo sammen med Tobias Foss og Anders Skaarseth. Han sykler også fellesstarten i senior herrer elite om én uke.

Tagget med: , , , ,

Les også disse