- PERFEKT FOR MEG: Den krevende NM-sløyfa i og rundt Stjørdal er nær optimal for klatretalentet Jonas Abrahamsen. FOTO: Uno X-Hydrogen Development Team.

– En av de beste løypene i Norge for meg

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 16.06.17 12:03

Del på    

Jonas Abrahamsen (21) drømmer om NM-triumf.

(procycling.no): Søndag gyver Norges beste U23-ryttere løs på hverandre over sju runder i en 19,8 kilometer lang rundløype.

Denne har 366 høydemeter per runde, noe som gir en pen total på 2562. Nok til å skremme den jevne spurter av veien, men helt i tråd med egenskapene til Jonas Abrahamsen fra Skien:

– For min del er dette en av de beste løypene i Norge, hvis man ser på hva som passer for meg. Jeg håper å ha en bra dag, og at alt ting klaffer. Jeg håper det blir et hardt løp og at jeg har mulighet til å kjempe om seieren, sier den 21-årige Uno-X-syklisten til procycling.no.

Best i motbakkene

Klatreren var et fast innslag på juniorlandslaget for et par år tilbake, og syklet blant annet VM i Firenze for Norge i 2014.

På U23-landslaget har han ikke vært et like vanlig syn, men han fikk prøve seg under Giro Valle d´Aosta i fjor sommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I DE NORSKE FARGENE: Jonas Abrahamsen syklet junior-VM for Norge i Firenze for snart tre år siden.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I år har han – noe ubemerket – leverte en meget god vårsesong. Det startet med to topp 15-plasseringer i italienske ritt, før han ble 10.-mann og soleklart beste U23-rytter under GP Sundvolden.

– Jeg synes jeg fikk ut mye av det jeg var god for opp Krokkleiva (under GP Sundvolden, vår anm.). Rytterne som lå foran meg på listene var eldre, og jeg vet jo at Rasmus Guldhammer går veldig bra oppover. Det er fortsatt litt igjen opp til nivået hans.

Abrahamsen hang også godt med i sammendraget under Tour des Fjords, men den avsluttende etappen ble ikke helt slik han hadde tenkt seg. Han ble nemlig tvunget til å løpe opp «Grisabakken» i Stavanger:

– Det ble full stans i bakken der, da bilene stoppet og det kun var plass til én rytter i bredden. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å løpe opp der, og det var ikke helt sånn jeg hadde sett for meg å forsere den bakken, sier han.

Nummer 10 i Fredsrittet

I U23-klassen har han derimot begynt å hevde seg. Og spesielt når etappeprofilene stiger til værs.

Basert på prestasjonene på Ringerike ble han belønnet med en plass på det norske landslaget i Fredsrittet. Her satt han i brudd på den første etappen, og endte opp som Norges bestemann på 10.-plass sammenlagt.

– Det var litt seigt dagen etter. Jeg tror kanskje jeg var litt sliten etter dagen i brudd. Jeg ble nummer 15 på etappen, men var ikke sterk nok til å følge de aller beste. Det var synd for det var en hard etappe og en løype som passet meg bra.

– Trives du best i lengre stigninger eller passer også en mer eksplosiv løype som dere møter i NM deg?

– NM-løypa skal passe meg bra. Alt fra bakker på to til tre minutter og enda lengre enn det, passer meg.

Lite hvile i NM-løypa

Selv om Uno-X ikke har lagt taktikken foran søndagens fellesstart ennå, vil Abrahamsen være et mulig kort å spille på.

Rundløypa smeller ganske kjapt ut i bakken på Rødde. Den er 1,4 kilometer lang og holder sju prosent i snitt. Dog er den slak i starten, og blir etterfulgt av småkupert terreng på smale veier.

Den andre utfordringen er den 2,7 kilometer lange bakken fra Malvikrysset og opp Gevinglia. Stigningsprosenten er på fem opp her. På toppen er man ikke mer enn fem kilometer unna mål, og her venter en rask utforkjøring ned til to-kilometersmerket.

Veien inn til mål er slakt nedover og uten svinger. Det betyr at man kan holde unna inn til mål om man har en luke over toppen av Gevinglia ved siste passering.

Samtidig betyr det at med rask nedfart inn til mål, får rytterne ganske lite hvile mellom løypas to stigninger på de første seks rundene.

Tiller og Brekke Fløtten har vunnet her

Da Norgescupen ble arrangert her i fjor, vant Rasmus Fossum Tiller foran Åsmund Løvik, Tobias Foss og Ole Forfang.

Den gangen slet 10 mann seg løs foran avslutningen, og Abrahamsen ble til slutt nummer sju.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO NAVN FOR SØNDAG: Jonas Abrahamsen og Syver Wærsted. Her avbildet i aksjon for Team Ringeriks-Kraft i fjor. Foto: Jon Arve Wålberg (Team Ringeriks-Kraft)

Telemarkingen påpeker at man er nødt til å være i forkant i den tøffe løypa, og at det ofte vil lønne seg å plassere seg selv i et brudd.

– Det er en knallhard løype. Det kan være en fordel å ligge foran i et brudd, det trenger i hvert fall ikke koste så mye mer enn å ligge bak i feltet. Og man er nødt til å være påskrudd hele veien. Joker har det sterkeste laget på start, og alle på det laget er egentlig gode nok til å vinne. Derfor er man også nødt til å følge med når de angriper, ellers blir man lett spilt sjakk matt.

I 2015 spilte Team Ringerikes-Kraft konkurrentene utover sidelinjen, da Audun Brekke Fløtten, Njål Eivind Kleiven og Ole Forfang kom samlet inn til mål for ringerikingene.

– Uno-X har et godt U23-lag på plass i Stjørdal. Hvilke andre kort har dere å spille på?

– Jeg tror løypa passer bra for Torstein (Træen, nummer 6 i NC 2016). Jeg tror også det kan passe for Syver Wærsted om han har en topp dag. Det kommer an på hvor hardt det blir kjørt, og hvem som klarer å plassere seg i farlige grupper underveis, påpeker Abrahamsen.

PS: TV 2 sender fra 11.15-12.30 under kvinnenes fellesstart, og fra 16:00 til 18:30 under herrenes fellesstart. Begge ritt går søndag 25. juni og vises på TV 2 Sportskanalen.