Prøv Procycling Pluss idag

DOMINERTE FELTET I AVSLUTNINGEN: Edvald Boasson Hagen førte feltet i fire kilometer før han måtte gi fra seg teten med drøyt 2700 meter igjen. Bildet er fra Omloop Het Nieuwsblad tidligere i år. Foto Tim De Waele/©TDWsport.com

Edvald med monsterføring - kameraten feilet

Even Emberland
Tips meg

Publisert 20.05.14 17:29

Del på    

Heller ikke norsk råskap kunne hindre fransk spurttriumf.

Den tiende etappen i Giro d’Italia ble en kamp mellom feltets gladiatorer. Bare de raskeste kjempet om seieren på den flate etappen.

Ut på oppløpet sto kampen mellom Nacer Bouhanni (FDJ), Michael Matthews (Orica-GreenEdge) og Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing).

Nizzolo hadde lenge kommandoen, men på de siste 75 meterne kom Bouhanni som ei kule og sikret sin tredje etappeseier i årets Giro d’Italia.

– Det gikk ekstremt raskt de siste kilometerne. Laget mitt gjorde en perfekt jobb for meg, og jeg klarte å gjøre min del av jobben på de siste 160 meterne, sier Bouhanni i seiersintervjuet vist på britisk Eurosport.

FRANSK DOMINANS: Nacer Bouhanni kunne juble for sin tredje etappeseier i årets Giro d'Italia etter triumfen på den tiende etappen. Foto: Afp/Luk Benies

FRANSK DOMINANS: Nacer Bouhanni kunne juble for sin tredje etappeseier i årets Giro d’Italia etter triumfen på den tiende etappen. Foto: Afp/Luk Benies

Enorm jobb av Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen gjorde alt han maktet for å sette mest mulig melkesyre i beina til spurterne opp etappens eneste bakke med seks kilometer igjen. Nordmannen tok kommandoen i feltet og fortsatte hardkjøret i den slake utforkjøringen med lagkamerat Ben Swift på hjul.

– Det Sky gjør er interessant. Det har vært en enorm fart på hovedfeltet de siste kilometerne, og nå gjør Boasson Hagen en monsterjobb i front, utbrøt Eurosport-kommentator Arild Eriksen med fire kilometer igjen.

Men Sky lyktes ikke med taktikken, for med drøyt 2500 meter igjen var spurterne tilbake i fronten av feltet, og nordmannen måtte gi slipp på tetposisjonen. Trek Factory Racing tok kommandoen for å sette opp Giacomo Nizzolo, og Swift skled raskt for langt tilbake i feltet til at han kunne kjempe om seieren.

Dramatisk velt i siste sving
650 meter før målstreken veltet Tyler Farrar (Garmin-Sharp) langt framme i feltet, og de fleste rytterne som satt like bak ham enten veltet eller ble hindret. Spurteren Elia Viviani (Cannondale) var en av de omtrent femten rytterne som gikk ned i velten. Cadel Evans i den rosa trøya kom seg akkurat unna og trillet i mål til åttendeplass.

– Som forventet ble det en dramatisk finale. De kjørte veldig hardt opp bakken, og i utforkjøringen var det mange som desperat satset alt. Det blir ofte en farlig avslutning med en slik inngang til de siste kilometerne, forteller Evans til Eurosport.

Onsdag fortsetter treukersrittet med en 249 kilometer lang og kupert etappe til Savona nordvest i Italia.

Resultater:
1. Nacer Bouhanni (FDJ) 4:01:13
2. Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) samme tid
3. Michael Matthews (Orica-GreenEdge) s.t.
4. Roberto Ferrari (Lampre-Merida) s.t.
5. Enrico Battaglin (Bardiani-CSF) s.t.
6. Vladimir Gusev (Team Katusha) s.t.
7. Albert Timmer (Team Giant-Shimano) s.t.
8. Ben Swift (Team Sky) s.t.
9. Cadel Evans (BMC Racing Team) s.t.
10. Mauro Finetto (Neri Sottoli) s.t.
(…)
90. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) samme tid

Sammenlagt:
1. Cadel Evans (BMC Racing Team) 42:50:47
2. Rigoberto Urán (Omega Pharma-Quick Step) + 57
3. Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) + 1:10
4. Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale) +1:20
5. Steve Morabito (BMC Racing Team) + 1:31
6. Fabio Aru (Astana Pro Team) + 1:39
7. Diego Ulissi (Lampre-Merida) + 1:43
8. Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling Team) + 1:44
9. Nairo Quintana (Movistar Team) + 1:45
10. Robert Kiserlovski (Trek Factory Racing) + 1:49
(…)
92. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) + 56:30

Slik gikk det til
Den 173 kilometer lange etappen bød på en rolig start for majoriteten av rytterne. Etappen var opplest og vedtatt å være en dag for spurterne, og kun Andrea Fedi (Neri Sottoli) og Marco Bandiera (Androni Giocattoli-Venezuela) prøvde lykken og gikk i brudd.

De fikk raskt flere minutters forsprang, og den angrepsvillige duoen kunne belage seg på nok en lang dag i front.

Etter 68 kilometer kom etappens mellomspurt. Snaut fem minutter etter at Bandiera og Fedi krysset linjen for 20 og 16 spurtpoeng, kjempet noen av spurterne for de resterende poengene.

Cannondale leverte et kjempeopptrekk for en febersyk Elia Viviani, og italieneren tok 12 poeng. Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF) og Roberto Ferrari (Lampre-Merida) fulgte deretter. Nacer Bouhanni (FDJ), som leder poengkonkurransen og bærer den røde trøya, nådde ikke opp og måtte ta til takke med fire poeng.

Innlagt spurt med 105 kilometer igjen. Cannondale med opptrekk for Viviani, og han tok verdifulle poeng i kampen om poengtrøya. Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF) og Roberto Ferrari (Lampre-Merida) fulgte deretter.

Bruddet fikk raskt mer tid ned til feltet etter mellomspurten, men det var aldri tvil om at de kom til å bli hentet. 68 kilometer fra målstreken var avstanden 5’05, og tre mil senere hadde den krympet til 2’44.

Selv om feltet igjen tok det rolig fram til det var drøyt 25 kilometer igjen, våknet hjelperytterne i tide, og modige Fedi og Bandiera ble slukt av hovedfeltet drøyt åtte kilometer før målstreken.

Da tok Sky kommando for å kjøre hardt opp dagens eneste bakke, som var over fem kilometer før mål. Dario Cataldo satte et enormt tempo for å sette mest mulig syre i spurternes bein for å utjevne fartsforskjellen mellom Ben Swift og de raskeste spurterne.

Boasson Hagen tok over 6,8 kilometer før mål og holdt oppe tempoet. Det britiske mannskapet lyktes i å strekke ut feltet.

Men med 2500 meter igjen var de beste spurterne igjen samlet i front, og FDJ fikk plassert Bouhanni i optimal posisjon på den siste kilometeren.

Nizzolo forsøkte å overraske Bouhanni og startet spurten tidlig, men franskmannen slo tilbake på de siste 75 meterne og vant med en snau sykkellengde.

Tagget med: , , ,

Les også disse