Prøv Procycling Pluss idag

FOTO: David Ramos/Getty Images

Dramatisk sekundstrid avgjorde i Catalunya

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 31.03.19 14:20

Del på    

WorldTour-rittet med heseblesende finale i Barcelona.

(procycling.no): Miguel Angel Lopez (Astana) måtte kjempe med nebb og klør for å forsvare den hvite ledertrøyen i Volta a Catalunya, i det som var sjuende gang på rad at WorldTour-rittet signerte av med en kupert etappe i Barcelona.

En heroisk Davide Formolo (Bora-hansgrohe) vant etappen etter en prakfull soloprestasjon og en lang dag i brudd, men med de seks første sammenlagt innenfor ett minutt var det duket for en uhyre spennende avslutning av det spanske etapperittet søndag, med hele åtte forseringer av den velkjente Montjuic-bakken (2.2 km à 5 prosent).

Adam Yates (Mitchelton-Scott), andremann sammenlagt, angrep i tandem med tvillingbror Simon og la et sterk press på den colombianske sammenlagtlederen. Det samme gjorde tredjemann Egan Bernal (Team Sky). Tidligere hadde også Nairo Quintana, fjerdemann sammenlagt, forsøkt å komme seg løs i et mindre brudd.

Men Astana sto i mot stormen og sørget for å nøytralisere rivalenes mange forsøk. Lopez var farlig isolert mot slutten, men dro fordel av Team Skys hardkjør bak Yates i siste stigning og kunne dermed konstatere sammenlagtseieren da han krysset målstreken i den katalanske hovedstaden. Adam Yates endte på andreplass, 17 sekunder bak, med Bernal på nederste podietrinn, 17 sekunder etter. Quintana forsvarte til slutt sin fjerdeplass sammenlagt.

– Jeg er veldig glad for denne seieren. Laget kjørte utrolig bra i dag. Vi måtte kjøre så økonomisk som mulig helt frem til slutten. Planen var å kjøre rolig og kontrollere best mulig, og det klarte vi, sier Lopez i et intervju vist på Eurosport.

Sterk Eiking

Den tidligere vinneren av Tour du Suisse tok Astanas 21. seier for sesongen. Enric Mas (Deceuninck – Quick Step) tok andreplass på etappen, foran Max Schachmann som sørget for to Bora-ryttere på podiet.

Odd Christian Eiking (Wanty) rundet av rittet med stil med å bli nummer 15 på etappen og tok med det også 15.plass sammenlagt. 24-åringen gjorde en sterk sisteetappe og klatret åtte plasser. Nordmannen dra fra Volta a Catalunya med en rekke gode prestasjoner og femteplassen på den andre etappen som et definitivt høydepunkt.

ANNONSE: Se Gent-Wevelgem på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Offensive Adam Yates angrep på siste etappe av Volta Catalunya. David Ramos/Getty Images

Et stor velt 40 kilometer fra mål – med Romain Bardet (Ag2r), Warren Barguil (Arkéa-Samsic) og Marc Soler (Movistar) som de mest prominente ofrene – fungerte som en nervøs innledning på det som ble en angrepsmettet og nervepirrende finale.

Quintana (Movistar) la presset på rivalene ved å komme seg løs i en seksmannsgruppe. Den tidligere Giro d’Italia-vinneren fikk med seg en lagkamerat i bruddet, men med 23 kilometer igjen var forsøket nøytralisert.

Så smalt Yates-brødene til. Simon Yates rykket fra feltet uten noen respons hos noen av konkurrentene. Adam Yates, 14 sekunder bak Lopez, var imidlertid våken og støtet seg opp til tvillingbroren.

Davide Formolo (Bora) tok en minneverdig soloseier i Barcelona. FOTO: David Ramos/Getty Images

Med tidlig utbryter James Knox (Quick-Step) som delvis bidragsyter og delvis gratispassasjer, gikk Mitchelton-Scott-duoen all in og det gikk ikke lenge før Adam var den virtuelle sammenlagtlederen på veien.

Med to stigninger igjen hadde imidlertid både Simon og Knox gjort sitt, og Adam tok fatt på de siste 12 kilometerne solo.

Bak mobiliserte Lopez og Astana det de hadde av tilgjengelige ressurser, men luken frem til briten skulle bare øke og colombianeren ble tvunget til å ta føringer selv. Fartsøkninger fra blant andre Bernal og Alejandro Valverde (Movistar) sørget imidlertid for at favorittene samlet seg igjen over siste bakketopp.

ANNONSE: Se Gent-Wevelgem på Eurosport. Skaff deg tilgang til Eurosport Player her!

Tagget med: , ,

Les også disse