VIL AVSLØRE FLERE: USADA-sjef Travis Tygart sier han vil gi UCIs uavhengige kommisjon tilgang til en usensurert versjon av rapporten som felte Lance Armstrong. (Foto: AFP PHOTO /JOHN THYS)

Dopingjeger vil avsløre hemmeligholdt liste

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 22.03.14 14:38

Del på    

Travis Tygart ønsker å støtte UCIs etterforskning med usensurert versjon av Lance Armstrong-rapporten.

I januar nedsatte Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) en uavhengig kommisjon for å etterforske sportens dopingbefengte fortid i kjølvannet av skandalen rundt Lance Armstrong.

Kommisjonen ble satt i gang av nyvalgt UCI-president Brian Cookson, som tok over etter Pat McQuaid sist september.

Nå kan den uavhengige kommisjonen få innsikt i dokumentene til Travis Tygart, sjef for det amerikanske antidoping byrået USADA, som høsten 2012 avslørte Armstrongs langvarige dopingbruk.

I den svært detaljrike USADA-rapporten (som er på 1000 sider) omtales dopingen rundt texaneren som «verdens mest profesjonelle og sofistikerte noensinne».

Armstrong ble følgelig utestengt på livstid og fratatt sine syv Tour de France-titler, mens flere av hans daværende lagkamerater fikk reduserte suspensjoner, for sitt samarbeid med etterforskningen.

37 hemmeligholdte navn
Rapporten inneholder også en rekke sensurerte navn, hvilket USADA nå vil overrekke UCIs uavhengige kommisjon (CIRC).

Ifølge engelske The Guardian er totalt 37 navn strøket i den opprinnelige rapporten og at disse kan offentliggjøres hvis tiltale om dopingbruk tas ut mot noen av dem.

– Bare fordi man bytter folkene på toppen betyr ikke at et skittent system endrer seg. Når man har vært involvert i doping, spesielt som doktor, lageier, trener eller sportsdirektør, er sannsynligheten stor for at man fortsetter og aldri blir tatt, fortalte USADA-sjef Tygart under en konferanse i London denne uken.

Dick Marty fra Sveits leder kommisjonen, og blir assistert av Ullrich Haas og Peter Nicholson.

Kommisjonen har fått mandat av UCI og Verdens antidoping-byrå (WADA) til å gi reduserte straffer til personer som bidrar med informasjon i etterforskningen.

Armstrongs eneste mulighet til å unngå livstidsutestengelse fra aktiv idrett er å samarbeide med kommisjonen eller dopingjegerne i USADA.

­– Med tanke på rykte hans ville det vært det aller beste for ham, sier Tygart med referanse til Armstrong.

CIRC har fått tidsfrist til utgangen av 2014 til å avlevere sin rapport.

Tagget med:

Les også disse