DOBBELTSEIER: Gilbert og Terpstra viste styrke i Le Samyn. Her fra pallen etter Flandern rundt i 2017. © Tim De Waele

Dobbeltseier til Quick-Step i Le Samyn

Simon Zetlitz Nessler
Tips meg @tastasol

Publisert 27.02.18 17:21

Del på    

Terpstra skrev seg inn i historiebøkene med sin andre seier i rittet.

Siden franskmannen José Samyn vant den første utgaven av rittet i 1968 (den gang kalt GP Fayt-le-Franc, fra 1970 kalt opp etter Samyn som døde under et ritt i 1969), er det kun to herrer som har klart å vinne rittet mer enn én gang. Johan Capiot har tre seirer i rittet, mens Hendrik Redant har vunnet to ganger.

Dermed var det en mulighet til å skrive seg solid inn i historien for et knippe av rytterne som stilte til start under tirsdagens ritt. Philippe Gilbert vant rittet allerede tilbake i 2008, mens Niki Terpstra og Guillaume Van Keirsbulck har vunnet de to siste utgavene. Ettersom rittet ikke fikk UCI-status før 2005, var det også en mulighet til å bli den første med to seirer i rittet siden den gang.

Alle tre spilte også sentrale roller tirsdag, men hvor Van Keirsbulck var mye på offensiven for å komme seg tett på teten, var Quick-Step-duoen Terpstra og Gilbert godt i forkant. Ut på den siste av fire lokale runder, med 25 kilometer igjen, satt de to sammen med Direct Energies Damien Gaudin, og sammen hadde de få problemer med å utmanøvrere Gaudin.

Etter at Gilbert først angrep, kontret Terpstra rett før Gaudin kom seg opp igjen, 16 kilometer før mål. Det angrepet holdt unna hele veien inn til mål og ga dermed det belgiske laget en liten opptur etter den noe skuffende klassikeråpningen, hvor en femteplass til Gilbert i Omloop Het Nieuwsblad og tolvteplass til Yves Lampaert i Kuurne-Brussel-Kuurne var de beste resultatene.

Gilbert ble sittende på hjulet til Gaudin fram til det siste brosteinspartiet, tre kilometer før mål, hvor han enkelt rykket fra Gaudin. Dermed ble det dobbelt opp for Quick-Step, mens en tapper Gaudin kjempet seg inn til tredjeplass.

Andreplassen var den tredje i rittet historie for Gilbert, som før seieren sin i 2008 ble nummer to i både 2006 og 2007.

Minusgrader og kald vind

I likhet med hjemme i Norge, har kaldt vær preget store deler av Europa de siste dagene. Belgia var absolutt intet unntak under tirsdagens GP Le Samyn, med flere minusgrader, men heldigvis med strålende sol.

Laglegen til Quick-Step Floors, Yvan Van Mol, var likevel blant dem som mente 200 kilometere var på grensene til det uforsvarlige, og ba om at man kuttet ned på de lokale rundene på slutten av rittet, ifølge Sporza.

JERNMANN: Mens Gaudin (og Terpstra, samt den store majoriteten) satt med tjukke hansker, syklet Philippe Gilbert med bare hender i Le Samyn. © Tim De Waele

Les også: Hitec-rytter med topplassering i dameutgaven

Rittet ble uansett kjørt i sin helhet, og i det kalde været ble det absolutt en hard dag for rytterne. De siste 100 kilometerne av rittet foregår i en runde rundt målbyen Dour på 25 kilometer, som da altså kjøres fire ganger. Med fire brosteinspartier (totalt tre kilometer brostein per runde) og to bakker underveis på runden ble det som vanlig et underholdende ritt.

Quick-Step med kontrollen

Før man entret de avsluttende rundene ble det kjørt 100 kilometer med fire stigninger mellom kilometer 37 og 52 som utfordringene. Før den tid kom Maxime Daniel (Fortuneo), Tom Devriendt (Wany Groupe-Gobert), Damien Gaudin (Direct Energie), Quentin Jauregui (AG2R-La Mondiale), Johan Le Bon (Vital Concept), Casper Pedersen (Aqua Blue Sport) og Franklin Six (WB Aqua Protect) seg med i dagens brudd.

I den tøffe vinden som lenge preget rittet, kom ytterligere ti ryttere seg opp til tetgruppa før man entret rundene i Dour, hvor Quick-Step Floors for alvor viste frem styrken i laget. Philippe Gilbert, Tim Declercq, Davide Martinelli, Florian Sénéchal, Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Fabio Jakobsen (Quick-Step), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Alex Kirsch (WB Aqua Protect) og Boris Vallée (Wanty-Groupe Gobert).

Utover i rittet var ikke det overraskende Quick-Step som styrte mye, og ut på den siste runden var det altså kun Damien Gaudin som holdt følge med duoen Gilbert og Terpstra, etter å ha kjørt av Alex Kirsch og Tosh Van der Sande like før passering. På den siste runden var Gaudin sjanseløs mot overmakten fra Quick-Step, som sikret seg en dobbeltseier i den belgiske klassikeren.

Tagget med: , ,

Les også disse