Prøv Procycling Pluss idag

ALÉ, ALÉ! Marta Bastianelle vant damenes Gent-Wevelgem. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM

D’Hoore måtte gi tapt mot Bastianelli

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 25.03.18 14:30

Del på    

Den belgiske mesteren klarte ikke følge opp seieren fra De Panne.

(procycling.no): Den siste passeringen av Kemmelberg ble ikke uventet avgjørende for damenes Gent-Wevelgem. Her ble feltet delt opp i mange grupper, men i etterkant av Monteberg samlet det seg igjen.

Det så lenge ut til at en gruppe på mellom 40 og 50 jenter skulle kjempe om seieren. Så satte Boels Dolmans opp tempoet, og ble godt hjulpet av Mitchelton-Scott og Team Sunweb. Dermed kjørte de av Kirsten Wild og Lotta Lepistö.

Takket lagvenninnen

Både Sunweb og Boels Dolmans var aktive innenfor de siste kilometerne, men det endte med spurt i en mindre gruppe. Chloe Hosking gjorde et flott opptrekk for Marta Bastianelli. 30-årigen som nylig har kommet tilbake etter å ha blitt mamma, kvitterte for tilliten ved å holde den belgiske mesteren bak seg på oppløpet.

– Jeg fikk fantastisk hjelp fra Chloe Hosking og laget mitt. Chloe hjalp meg fra 500 meter og inn, og det var fundamentalt for at jeg kunne vinne her i dag. Denne seieren tilegner jeg Chloe Hosking, fortalte Bastianelli i seiersintervjuet.

Andersen veltet

D’Hoore ble nummer to mens Lisa Klein tok tredjeplassen.

Hitec Products-Birk Sport hadde nok håpet at Susanne Andersen skulle sitte med inn i Wevelgem, men rogalendingen veltet dessverre på vei inn mot Kemmelberg da hun forsøkte å hoppe opp på fortauskanten. Hun sto siden av, det samme gjorde Vita Heine og Line Marie Gulliksen.

Heldigvis pådro ikke 19-åringen seg stort sett annet enn skrubbsår etter velten som inntraff på et svært lite gunstig tidspunkt.

Emilie Moberg gjorde sine saker veldig bra for Team Virtu Cycling. Mot slutten hadde danskene fire ryttere igjen i første gruppe. Moberg ble til slutt nummer 15 mens lagvenninen Barbara Guarischi ble nummer ni.

Slik gikk det til:

Damene skulle sykle 142,6 kilometer mellom Ieper og Wevelgem. Nytt av året var at grusveiene, plugstreets, var innlemmet i løypa.

Det blir ikke Gent-Wevelgem uten Kemmelberg, og her skulle man over etter 61 og 105 kilometers sykling. Plassert innimellom passeringene av Baneberg og Monteberg.

Det var høy hastighet ut fra start i damerittet, noe som gjorde at bruddet aldri fikk mulighet til å etablere seg, tross flere iherdige forsøk.

Den første timen gikk unna i godt over 40 kilometer i timen i snitt. Tørre veier og tilnærmet vindstille i området må påta seg litt av skylden for det, i tillegg til erkjennelsen om at den siste passseringen av Kemmelberg uansett ville være nok til å sprenge feltet i fillebiter.

Vos viste vei over Kemmelberg

Den første passeringen gikk nokså rolig for seg. Marianne Vos (WaowDeals Pro Cycling) førte feltet trygt over, dog iført sin hvite og blå trøye som indikerer at hun er regjerende europeisk mester.

Foran neste passering av Kemmelberg angrep en gruppe på seks jenter i forkant, men avstanden ble aldri særlig stor.

På halen av feltet ble Alexis Ryan (Canyon SRAM) kjørt av. Spurteren håpet likevel på å få kontakt med feltet igjen på vei inn mot mål.

Under et hardt ritt i De Panne tidligere i uka, samlet det seg innenfor den siste kilometeren og Jolien D´Hoore viste seg å sitte på den beste avslutningen.

Andersen ned i velt

I Gent-Wevelgem er det alltid touch and go om rittet vil ende opp i en massespurt i etterkant av Kemmelberg. Både Cervélo Biglia (Lotta Lepistö), Team Sunweb (Coryn Rivera), Chloe Hosking (Alé Cipollini) og Boels Dolmans (Amy Pieters/Amalie Dideriksen) ville sitte på gode aksjer i en samlet spurt.

Det kunne like gjerne vippe den andre veien, og da kunne kanskje Marianne Vos, Ellen Van Dijk eller Chantal Blaak komme mer til anvendelse.

På vei mot Kemmelberg gikk dessverre Susanne Andersen ned i en velt. Hun forsøkte å hoppe opp på fortauskanten ute til høyre i feltet, men mislyktes og gikk rett ned for telling. Et svært uheldig tidspunkt å veltet på, med høy hastighet i feltet inn mot Kemmelberg.

Det ble angrepet over Kemmelberg og Ellen Van Dijk (Sunweb) var blant initiativtakerne. Hun fikk selskap av Amy Pieters, Ashleigh Moolman, Hannah Barnes og Marianne Vos, mens , mens Jolien D´Hoore og Kirsten Wild kjempet med nebb og klør på halen av gruppa.

Samling etter Kemmelberg

I etterkant av bakken satt rundt 20 ryttere i første gruppe. Bak der igjen tok Gracie Elvin tauejobben på vegne av D´Hoore for å hjelpe den belgiske mesteren opp igjen. Der satt også verdensmester Chantal Blaak.

De to første gruppene samlet seg foran Monteberg, mens Lisa Brennauer forsøkte å hjelpe Kirsten Wild opp igjen i gruppe tre.

På Monteberg tok Chantal Blaak hjelpe Amy Pieters. Pieters har vist god form under både De Panne og Ronde van Drenthe (som hun vant for et par ukers tid siden).

Inn på de siste tre milene hadde også gruppa til Wild fått kontakt, noe som gjorde at det var en relativt stor gruppe i påvente av en eventuelt samlet spurt.

FDJ-rytter gikk solo

Med Chloe Hosking (Alé Cipollini), Kirsten Wild (Wiggle High 5) og Corvyn Riviera (Sunweb) var noen av spurtlagene fornøyde, selv om de også satt med andre kort de kunne spille på i et mer avgrenset felt.

Alexis Ryan (Canyon SRAM) hadde også komme seg opp igjen etter å ha sluppet i forkant av Kemmelberg.

På vei inn mot Wevelgem prøvde Rozeanne Slik (FDJ Nouvelle Aquitaine) seg på egenhånd. Hun hadde 21 sekunder på feltet med 23 kilometer igjen. Det virket likevel sjanseløst med så mange hjelperyttere igjen rundt spurterne i feltet bak.

Kjørte av Wild og Lepistö

To mil unna mål var det slutt for Slik. Sunweb, Boels Dolmans og Mitchelton-Scott var aktive i tet av feltet og bidro til å tynne ut gruppa kraftig bakover.

Corvyn Rivera kjørte aktivt, noe som tydet på at Ellen Van Dijk muligens skulle prøve seg på langt hold i en avgrenset gruppe.

I den nye konstellasjonen satt fortsatt Chantal Blaak, Hannah Barnes, Chloe Hosking, Amy Pieters, Jolien D´Hoore, Marianne Vos og Corvyn Rivera. Samtidig betød det at Lotta Lepistö (Cervélo Biglia Pro Cycling) og Kirsten Wild (Wiggle High5) var kjørt av. Brennauer og Longo Borghini slapp seg tilbake til gruppe to for å få Wild opp igjen idet feltet nærmet seg de siste ti kilometerne.

Sunweb sto bak mange angrep

Mens feltet kom nærmere og nærmere Wevelgem, begynte også Sunweb å spille ut kortene sine. Lucindia Brand gikk til fra front med åtte kilometer igjen. Etter at det roet seg igjen var Riviera den neste som forsøkte seg.

På de siste kilometerne var det angrepsfest. Team Sunweb var involvert i de fleste, men også Boels Dolmans var aktive. Ellen Van Dijk satset på et angrep 2,2 kilometer unna streken og kamuflerte seg ved å angripe fra sykkelfeltet på siden av veien.

Også det angrepet ble avverget, og da så ting lovende ut for Amalie Dideriksen (Boels Dolmans) og Jolien D´Hoore (Mitchelton-Scott), også Hannah Barnes (Canyon SRAM) virket sprek.

I en svært dette spurt klarte til slutt Marta Bastianelli å presse hjulet foran Jolien D´Hoore, etter et flott opptrekk fra Chloe Hosking.

Tagget med: , , , ,

Les også disse