En norsk delegasjon var på plass under helgens bane-VM i Frankrike. Der ble planene for Bergen-VM i 2017 presentert. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, spesialrådgiver i Norges Cykleforbund Heikki Dahle og prosjektleder Erik Halvorsen er nå tilbake i Bergen for å tatt fatt på utfordringene i vente.
– Det ble en meget vellykket tur hvor vi fikk presentert VM i Bergen på en god måte. Der var UCI, andre arrangører og ikke minst sponsorer til stedet. Responsen vi fikk var udelt positiv, sier Halvorsen til procycling.no.
Blant de til stedet var altså arrangørene bak årets verdensmesterskap i Richmond. Til den amerikanske vertskapsbyen drar også representanter fra Bergen-VM senere i år. Der skal de høste viktige erfaringer til sitt eget arrangement.
– VM i Richmond har mange likheter med oss, og vi er svært interessert i hvordan de gjør tingene sine der borte. Ikke bare som idrettsarrangement, men også VM som et kulturelt arrangement.
Fornøyd med ny styreleder
Organisasjonen som skal jobbe med det forberedende VM-arbeidet begynner også å falle på plass. Styret i det nyoppstartede «Bergen 2017» er satt sammen, med tidligere Ulvik-ordfører Mona Hellenes som leder.
De øvrige i styret er Svein Aage Valen (advokat fra Bergen), Hans Petter Gulbrandsen (1. visepresident i NCF og banksjef), Yvonne Hetlevik (toppleder fra næringsliv og vinner av Sunniva-prisen fra Bergen Næringsråd), Tore Hordnes (vise-president i Norges Friidrettsforbund) og Terje Søviknes (Ordfører i Os kommune). Som tidligere medlem av Hordaland fylkeskommune har styreleder Hellenes jobbet med VM-søknaden over lengre tid.
– I min erfaring ser det ut som et meget kompetent styre som utfyller hverandre godt. Jeg synes Norges Cykleforbund har gjort en god jobb med å finne flinke folk, som både har regional forankring og bred kompetanse, sier Halvorsen.
Halvorsen ledet prosjektgruppen som arbeidet med den offisielle VM-søknaden. Han skal fortsette sitt arbeid frem mot 2017 som del av organisasjonskomiteen, der Tidemann Hansen blir leder, og flere tunge sykkelnavn vil tiltre etter hvert. Tidligere topprytter og nåværende rittdirektør for Tour des Fjords, Torjus Larsen, vil bli ansatt her.
Finansiering og TV-avtale
Sykkel-VM har et budsjett på 156,4 millioner kroner og skal kryssfinansieres av statlige, kommunale og private midler. Norges Cykleforbund har allerede innledet et samarbeid med Interspons med sikte på å sikre privat finansiering av mesterskapet. Ifølge Tiedemann Hansen har Bergen 2017 et stort arbeid foran seg på denne fronten, men sykkelpresident sier også at arbeidet er allerede godt i gang.
Et viktig grep i den forbindelse blir å lage egen logo for mesterskapet, samt lansere Bergen 2017 på internett og sosiale medier. I arrangørens budsjett er sponsorinntekter estimert til 33 millioner kroner. Mens «hospitality og VIP-pakker» skal bringe inn 9,4 millioner kroner.
I tet samarbeid med det internasjonale sykkelforbundet skal det også etableres et TV-avtale for mesterskapet. De to siste årene har Viasat hatt rettighetene til VM. Det kan endres frem mot 2017. Under posten for «TV og medierettigheter» har arrangøren budsjettert med 17,4 millioner kroner i inntekt.
Sannsynlig løypeendring
Det jobbes også med å skaffe endelig godkjenning av mesterskapsløypene. Dette må skje innen ett år før VM. UCI har tidligere lagt inn anmodet om at Birkelundsbakken pensles inn i fellesstartens rundløype. Ifølge Halvorsen er dette ikke ønskelig fra arrangøren sin side, da de mener bakken kan forpurre norske vinnersjanser, skape avventende og kjedelig kjøring blant rytterne, samt gjøre juniorjentenes fellesstart for krevende. Derfor vil Birkelundsbakken etter all sannsynlig kun figurere i tempoløypene under mesterskapet.
En løypeendring som imidlertid er ønskelig fra arrangørens side, er at starten av fellesstartrittene legges til øykommunen Øygarden, og ikke Festplassen i Bergen sentrum som tidligere var planen.
Ellers legges det opp til et sentrumsnært arrangement. Grieghallen blir presse, media og akkrediteringssenter. Premieseremoniene skal finne sted på Torgallmenningen, mens seilskutene langs den verdenskjente, hanseatiske Bryggen vil fungere som VIP-områder.