Dette er tourens absolutte sistemann

Anders Eia Linnestad
Tips meg

Publisert 26.07.14 10:55

Del på    

Beste resultat i årets Tour de France: 145.

PAU/BERGERAC (procycling.no): – Jeg må tilbake i legebilen for å kjøle ned kneet av og til. Issprayen hjelper litt, sier Giant-Shimano-syklisten, Ji Cheng, til procycling.no.

Cheng er årets Lanterne rouge, eller sistemann i Tour de France om du vil. Han er 5 timer og 43 minutter bak Vincenzo Nibali i sammendraget, rundt 40 minutter bak nest siste rytter i sammendraget. Flere dager på rad har han stått på listen over rytterne som måtte få behandling av legebilen underveis på etappen.

– Tror du du kan fullføre løpet med kneskaden?

– Ja. Det er målet, sier Cheng videre.

Også på den relativt flate 19. etappen passerte Cheng målstreken i ensom majestet, nærmere 13 minutter bak Navardauskas.

Hans beste resultat i årets Tour de France er en 145. plass, som kom på den 16. etappen til Bagneres-de-Luchon.

– Kroppen og beina er bra. Men kneet gjør det vanskelig. Jeg kan kjøre ti mil uten at jeg merker noe før det plutselig bare «bang» og jeg klarer knapt å tråkke, sier Cheng.

Han klapper hendene sammen for å illustrere.

– Hvordan er kroppen ellers?

– Jeg hadde en veldig slitsom første uke. Vi kontrollerte så og si løpet hele første uken for (Marcel) Kittel. Den andre uken var det mer bakker som gjorde at jeg kunne ta det mer med ro, laget har ingen ambisjoner når det går oppover.

– Nå i tredje uke har jeg i tillegg fått kneskade, så da har alt blitt mye verre, sier Cheng til procycling.no

Mye spørsmål
Han står utenfor lagbussen Giant-Shimano. Sykkelfansen venter på spurterne i laget, Kittel og Degenkolb. De eneste som bryr seg om Cheng ser ut til å være franske journalister. Han ser sliten og lei ut og kikker flere ganger mot pressesjefen i laget.

– Hvordan er det å være sistemann i Touren, spør en fransk journalist?

– Jeg bryr meg ikke om hvor langt bak jeg er. Jeg er her for å hjelpe Kittel. Det er ikke et problem at jeg er sist. Jeg ser ikke på resultatlister.

Cycling: 78th La Fleche Wallone 2014

MYE STØTTE: Ji Cheng er fornøyd med støtte han får fra det franske publikum. (Foto: Tim de Waele)

Cheng rynker pannen mot journalisten, puster tungt ut. Franskmannen kontrer med å spør om hvorfor han er såpass langt bak.

– Du ser meg ikke i fronten av feltet på bakkeetappene, men jeg jobber hardt for laget noen kilometer lenger bak. Sisteplass, jeg har ikke lyst til å være der. Men jeg har jobbet veldig hardt på de flate etappene. Da har jeg ofte sluppet feltet med 20 kilometer til mål for å spare krefter til neste etappe. På bakkeetappene er jeg egentlig bedre enn til å kjøre i siste gruppe. Her har jeg ventet slik at eksempelvis Kittel får en bedre reise frem til neste spurt, sier Cheng.

Hvordan er det å sykle Tour de France, er du stolt, spør franskmannen igjen?

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med å være her, stolt. Det er stort. Jeg liker best bakkeetappene. Da kan jeg ta det rolig og kan følge med på publikum og naturen langs løypa.

Mye støtte
Cheng sier han er svært overrasket over støtten han får. Han visste ikke om franskmenns forhold til sistemann i Touren før godt ut i andre uken av løpet.

– Publikum er veldig vennlige. Flere roper navnet mitt og prøver å dytte meg opp bakkene i løypa. Det er fantastisk, sier Cheng.

– Okey, siste spørsmål, sier pressesjefen i Giant-laget.

– Flere har sagt du er her kun for å promotere sykkelsporten i Kina. Hva syns du om det?

– Jeg er her for å gjøre jobben min. Hvis du tror jeg er her som et pr-stunt, forstår du deg ikke på sykling. Dette er min åttende sesong på laget, sier syklisten, som forøvrig er første kineser som har deltatt i Tour de France.

Tagget med:

Les også disse