Prøv Procycling Pluss idag

TAUS: Bjarne Riis svarer fortsatt ikke på dopinganklagene mot CSC-laget.

– Dette er tåpelig, Bjarne Riis

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 10.01.14 16:14

Del på    

Tidligere CSC-rytter ber dansken tørke tårene.

I dokumentaren  «Riis – Forfra» blir Bjarne Riis forsøkt konfrontert med dopingpåstandene fra Tyler Hamilton. Det skjer mens Saxo Bank og Alberto Contador er i ferd med å gå til topps i Vuelta e España.

– Forklar hvordan det føles nå når Tyler Hamilton-saken dukker opp samtidig som Alberto Contador er i ferd med vinne Spania rundt? Hvordan takler du det?

– Jeg vet ikke helt hvor godt jeg takler det. Det er frustrerende at jeg ikke klarer å ha så mye energi og fokus på Alberto og laget som jeg gjerne vil. Det krever enormt mange ressurser, og jeg er sliten. Skikkelig sliten. Før dette synes jeg det også har vært et veldig slitsomt år. Det er full gass i vueltaen og så kommer dette oppå toppen av det hele. Det er limit, sier Riis før han blir avbildet med tårer i øyekroken, og journalisten foreslår at de skal avslutte seansen.

Deprimert av Hamilton
DR-dokumentaren var ment å gi et innblikk i sykkelsjefens mykere sider. Blant annet blir kona og barna intervjuet.

Da dopingbeskyldningene fra Hamilton kommer til overflaten via «The Secret Race» ender det i stedet opp med at Bjarne Riis blir deprimert, og holder seg i perioder i løpet av vinteren og våren helt unna styringen av laget. De to første etappene av Tour de France går også uten at «Ørnen fra Herning» er tilstede.

Les også: Riis forteller om sitt private drama

I denne perioden nekter han også å la seg intervjue av dansk presse.

Tyskeren Jörg Jaksche har tidligere kommet med beskyldninger om organisert dopingbruk i Team CSC.

– Vi kunne spørre laglegene om ulike behandlinger. Vi kunne for eksempel spørre dem om hvilke dager vi kunne bruke EPO uten å bli oppdaget. De fortalte oss at vi skulle stoppe seks dager før et løp. Vi fikk hjelp, slik at vi kunne dope oss, har han uttalt til sporten.dk.

– Hvorfor er det synd på Riis?
Den samme Jaksche ble forbannet da han fikk høre om filmen der Riis tar til tårene.

– Jeg kan overhodet ikke forstå hvorfor han skal gråte for dette. Jeg har alltid hatt respekt for Bjarne, og har det fremdeles, men å sitte og gråte over beskyldningene og si: «Nei, så vondt jeg har det», det er tåpelig. Han ligger langt unna punktet man bør ta til tårene, sier Jaksche ifølge ekstrabladet.dk.

Som Riis, innrømmet tyskeren eget dopingbruk i etterkant av sykkelkarrieren. Han var blant rytterne som ble tatt under opprullingen av «Operación Puerto» i 2006. Året etter lettet han på samvittigheten, og fortalte samtidig åpent om andres misbruk og fortalte alt da at CSC-sjefen visste hva som foregikk.

I 2008 innrømmet Riis offentlig at også han var blant sykkelsportens juksemakere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UT MOT RIIS: Jorg Jaksche forstår ikke hvorfor Bjarne Riis gråter etter å ha blitt konfrontert med dopinguttalelser fra Tyler Hamilton. (Foto: EPA/Scanpix).

UT MOT RIIS: Jorg Jaksche forstår ikke hvorfor Bjarne Riis gråter etter å ha blitt konfrontert med dopinguttalelser fra Tyler Hamilton. (Foto: EPA/Scanpix).

Mens Riis har tjent fett på sykkelfirmaet sitt etter karriereslutt, har Jaksche blitt student ved Universitetet i Innsbruck. Han mener andre har langt større grunn til å klage enn den danske sykkelsjefen.

– Ta Tyler (Hamilton), Floyd Landis og meg, for eksempel – hvem hjalp oss da vi hadde det tungt? Landis bodde til slutt i en hytte i California, og hadde ikke engang råd til pastasaus. Tyler mistet pengene sine, og det samme skjedde meg. Og så hører man at Bjarne gråter over hvor tøft han har det. Han har jo fortsatt huset i Lucca og en stor villa ved Lugano-sjøen. Han har huset i Danmark, og betaler ikke engang skatt. Det er latterlig, og jeg synes ikke Bjarne har noe å klage over, lyder hilsenen fra den tidligere CSC-, Telekom, Polti- ONCE og Liberty-Seguros-rytteren.

Nekter å snakke
I intervjuet med dansk presse opprettholder Jaksche anklagene mot sin tidligere sjef.

– Bjarne ba meg om å dope meg. Han sendte Hamilton til Eufemiano Fuentes (spansk dopinglege). Han ville ha doping på CSC-laget. Han var nøkkelen til det hele. Som lageier kunne han ha sagt: Du får ikke din lønn her, hvis du doper deg. Men det gjorde han ikke.

I dokumentaren får Riis gjentatte muligheter til å lette på dopingsløret i hans danske storlag, men han avstår hver gang.

– Riis opptrer på kalkulert vis. Ved ikke å innrømme noe offentlig, holder han det hele internt. Så kan han håpe at saken mot ham hos Antidoping Danmark, ikke fører fram fordi det er foreldet. Dersom han ikke straffes, kan han kanskje bli værende i sykkelsporten, vurderer Jaksche.

Det er TV-journalist Niels Christian Jung som har laget «Riis – Forfra». Du finner dokumentarfilmen her!

Tagget med: ,

Les også disse