Detaljen som kan gi Kristoff trøbbel i Sanremo

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 20.03.15 13:16

Del på    

Her er vårt favorittips!

Her er vårt favorittips!

(procycling.no): Filippo Pozzato, Fabian Cancellara, Matthew Goss, Mark Cavendish, Gerald Ciolek og Alexander Kristoff er gjengen som inntar startområdet ved Parco Sempione med ekstra selvtillit på sykkelen.

Disse sju har nemlig vunnet Milano-Sanremo tidligere.

Alle er de gode avsluttere på sin dag, men også i besittelse forskjellige egenskaper som trengs for å vippe bikkjeslagsmålet mot i underkant av 200 konkurrenter i egen favør.

Og der har man både utfordringen og gleden ved å skrive favorittsak om «La Primavera»: Det blir en slags balansekunst å vurdere sprintere opp mot mer klatresterke utfordrere.

To avgjørende bakker

Fabian Cancellara mener det hele er en trilletur inntil det nærmer seg fem mil igjen til målbyen, og har for så vidt rett i det.

Med i underkant av 27 kilometer igjen dukker Cipressa-bakken opp med sine 5,6 kilometer og 4,1 prosent i snitt.

Som en lett treningsbakke å regne for de fleste syklister, men ikke i et heseblesende tempo etter 26 mil på sykkelen.

Og sitter du for dårlig plassert her, kan seieren være skuslet bort allerede.

Når de aller fleste rytterne er på bristepunktet venter så 3,7 kilometer lange Poggio, og her kommer altså angrepene fra alle de som ikke ønsker spurt i gruppe mot slutten av dagen.

Fra toppen er det litt over fem kilometer igjen, og en teknisk utforkjøring venter.

Deretter kommer endringen som vil gjøre et sprinternes puls skyter et par hakk ekstra opp foran den hektiske avslutningen.

Ankomst i hjertet av Sanremo

Da Alexander Kristoff utmanøvrerte konkurrentene sine under fjorårets regntunge utgave, skjedde det langs kyststripen og Piazzale Calvino.

NB! I faktarammen til høyre ser du hele vår stjernevurdering av favorittene!

Til Vincenzo Nibalis irritasjon dukker verken Pompeiana-stigningen eller Le Mánie opp i denne utgaven.

Men rittet er nede i 293 kilometer, ettersom målområdet er flyttet til Via Roma i hjertet av Sanremo. Det var her Oscar Freire spurtslo Erik Zabel i 2007, og skal man ta arrangøren på ordet, vil det fortsette slik i årene som kommer.

For sprinterne betyr dette at det nå kun vil være to kilometer igjen (mot tre i fjor) på å samle tetgruppen før oppløpet.

Nok for at opportunistene holder unna, eller akkurat nok til at sprinterne makter å kjøre dem inn?

Strategiske valg

Et annet moment, som den varmt anbefalte bloggen «Fire tanker og én spådom» allerede har drøftet, er hvorvidt lagenes slagplan kretser rundt en klatre- eller spurtsterk rytter, eller kanskje begge deler.

Les blogginnlegget her!

Ta Etixx – Quick-Step for eksempel: Legger man alt i potten på at Mark Cavendish kopierer triumfen fra 2009, eller gir man verdensmester Michal Kwiatkowski frihet til å angripe opp- og nedover Poggio?

En taktikk man allerede vet at BMC (Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet) og Trek (Fabian Cancellara) er nødt til å velge.

Og hva gjør Sky? Avvente spurten for Ben Swift og tape den, eller sende ut Lars Petter Nordhaug før vi kommer så langt?

Sjekk her: Følg procycling.no på Facebook og Twitter!

Værmeldingen vil også bli fulgt med spenning av de respektive sportsdirektørene.

Labre temperaturer og regn gir et tøft ritt som skiller mye. Med sol og tørre veier vil årets Milano-Sanremo bli en vidåpen affære. Dagens værvarsel tyder på overskyet vær og vind fra nord, noe som vi gi medvind hele veien ned til kysten.

Mr. Monument

Et sted må vi uansett starte, og da starter vi med det aller sikreste kortet i monumentene de siste årene, Fabian Cancellara.

Rekken av podieplasseringer i Sanremo, Flandern og Paris-Roubaix strekker seg nå til ufattelige 12 for 33-åringen fra Wohlen bei Bern.

«Spartacus» har paradert brosteinsklassikerne som en gladiator verdig de siste årene, og er selvsagt sterk nok til å åpen ei luke restene av hovedfeltet aldri makter å svare på.

Det var slik han vant i 2008 (og nesten kopierte den i 2012). Sveitseren er dessuten en undervurdert avslutter, noe han blant annet viste fram ved å ta andreplassen bak Kristoff i fjor.

Han satser tyngst på Paris-Roubaix og Flandern rundt, men tar ikke fem sveitserfrancs for å snyte sprinterne for fest ved den italienske riviera.

Og Cancellara applauderer garantert den nye ankomsten på Via Roma.

Hvem kan stanse Kristoff?

Vår neste firestjerners favoritt er fjorårsvinner Alexander Kristoff. Med hjelmen på skakke og tunga ut av munnen, er det få – om noen – som matcher 27-åringens avslutning.

293 kilometer i leggene gjør ingen godt, men Alexander er blant dem som ser ut til å være mindre plaget av akkurat det.

Legg til lav temperatur og regnbyger, og det hele begynner å bevege seg i Stavanger-mannens favør.

Men å vinne to ganger på rad i Sanremo? Historien viser at det er meget vrient, men fortsatt mulig.

Verdensmester i form

Etixx-laget vil likevel legge føringer for utfallet av rittet, slik vi har vært inne på allerede.

De stiller nemlig ikke bare med Cavendish til start, men også allsidige Michal Kwiatkowski (samt Strade Bianche-vinner Zdenek Stybar).

Polakken rykket seg til VM-tittelen i Ponferrada ved å angripe i den siste bakken i fjor høst, og scenografien er ikke ulik i den frekke casinobyen Sanremo.

Kwiatkowski er i form, og er eminent i utforkjøringene.

Cavendish er i utgangspunktet lagets foretrukne kaptein. 29-åringen gamblet med helsa og kom tilbake fra Sør-Afrika med et mageonde i forkant av Tirreno-Adriatico.

Han kan slite med å utlikne toppfarten til Kristoff, men nyter samtidig godt av å sykle for feltets aller sterkeste klassikermannskap.

Kan ikke vente på spurten

En annen giftig utfordrer til tronen er slovaken Peter Sagan. Et av de mest spennende navnene i dagens sykkelsport, men likevel en som har underprestert de siste årene hva antall seirer angår.

Tinkoff-Saxo-rytteren er sterk nok til å gå etter Gilbert, Cancellara, Kwiatkowski, Gilbert og Nordhaug før toppen av Poggio, og henger han på der, slår han de aller fleste av dem i spurten.

Mot de beste avslutterne får han større problemer, og selv om han ikke var langt unna, vant Kristoff samtlige dueller mellom de to under Tour of Qatar i februar.

Skumle sprintere

John Degenkolb, Michael Matthews og Juan José Lobato er andre navn langt framme på tunga om det samles seg til spurt i begrenset gruppe søndag ettermiddag.

I fjor var det kun 25 ryttere som deltok i spurten.

Degenkolb punkterte før Poggio den gangen, og dermed var rittet kjørt for hans del. Siden slo han kraftig tilbake med seier under Gent-Wevelgem og annenplass i Paris-Roubaix.

Denne sesongen har han etappeseier fra Dubai, og har markert seg under både Paris-Nice og Vuelta Andalucía.

Om han er helt der han skal være, vet vi ikke ennå. Degenkolb hoppet nemlig galant over klassikeråpningen i Belgia for andre året på rad.

Har skuffet oss før

Matthews og Lobato er to andre spennende outsidertips.

Australieren er kaptein på Orica GreenEDGE, og slipper å ta hensyn til Simon Gerrans som er ute med skade.

Matthews skuffet under VM i Ponferrada, men har tatt store steg som klatrer de siste to sesongene. Poggio bør således ikke sette ham ut av fatning, men snarere bidra til å plassere ham i pole position foran avslutningen av rittet.

Lobato har allerede satt Degenkolb på plass i Andalucía, og ble nummer fire her i fjor. I stedet for å gjøre unna de vanlige forberedelsene i Tirreno Adriatico eller Paris-Nice, har Movistar-rytteren holdt det gående med egentrening på veien mot årets første monument.

Så kan man jo spørre seg om det er matching bra nok når man skal knive mot hele verdenseliten?

Manglende rutine i dette selskapet, gir også usikkerhet rundt Matthews og Lobatos kandidatur på favorittlista.

Gilberts hovedmål

I kurven under de åpenbare klassikerstjernene og sprinterne, finner vi fortsatt sterke navn som Philippe Gilbert, Zdenek Stybar, Tony Gallopin, Sonny Colbrelli og Lars Petter Nordhaug.

Gilbert har uttalt at Sanremo er et av hovedmålene hans denne sesongen, mens Stybar og Gallopin har tunge seirer på samvittigheten allerede.

Colbrelli var så het at han angrep på flatene inn mot Sanremo i fjor, men kom likevel unna med sjetteplass i spurten. Den gangen hadde Bardiani-rytteren også god støtte av Enrico Battaglin.

En annen som var offensiv var Nordhaug. Førstemann over Poggio, og topp 15 i mål, forteller om en god dag på sykkelen.

Nå har nordmannen meldt overgang til Team Sky, og om alt ikke bygges opp rundt Ben Swift og Geraint Thomas, håper vi å se vestfoldingen angripe Poggio i kjent stil.

Edvald Boasson Hagen og hans MTN-Qhubeka stiller på start for å angripe, men selv med to tidligere vinnere på laget, er det mest på nåde at vi kaster ei stjerne i Gerald Cioleks retning.

Heftig debatt i redaksjonen

I procycling.nos redaksjon diskuteres det i det vide og det brede om utfallet av årets Sanremo.

Anders Lindstrøm peker på at Lampre-Merida har et råsterkt mannskap på start, mens storebror Jonas slår et slag for Oscar Gatto (Androni Giocattoli) og Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) i den store haugen av mulige «one hit wonders» i Sanremo:

– Og (Enrico) Battaglin (Bardiani) er alltid rå i bakkene i MSR, men faller igjennom til slutt, slår han fast.

Espen J. Lee håper på kraftig sidevind/medvind inn mot Cipressa og en drømmereprise á la Gianni Bugno fra 1990 (italieneren gikk solo inn til mål).

I arbeidet med favorittipset sår han tvil rundt to av de største outsiderne:

– Jeg er litt bentekt på Matthews vegne. Han har aldri vært med i finalen før, og det har heller ikke Kwitakowski. Han har ikke fullført, engang!

– Men Filippo Pozzato har ikke vært så verst, egentlig. Han hang bra med i Arezzo og på den semi-harde etappen i Oman som Cancellara vant.

Det vi alle dog er enige om er at muligheten for at Kristoff kopierer Sanremo-bragden lever i beste velgående. På tross av at man har én kilometer mindre å samle det på til slutten, vil troen på å treffe jackpot igjen i Sanremo øke når regnværsbygene slår leir over den italienske riviera.

procycling.no er tilstede i Milano og følger utviklingen tett frem mot søndagens ritt. Følg rittet LIVE fra klokka 10:00!

Tagget med:

Les også disse