ET VELKJENT SYN: Tre spurtere på toppen av podiet i Schoten. Marcel Kittel (i midten) kan ta sin sjette seier i rittets historie onsdag, mens verken Mark Cavendish eller André Greipel er med. FOTO: © Tim De Waele

Designet rittet for å minske sjansene for Kittel-triumf

Jarle Fredagsvik
Tips meg @Fredagsvik

Publisert 4.04.18 11:11

Del på    

– Det blir helt sikkert viftekjøring på et punkt.

(procycling.no): Terneuzen i Nederland er for første gang startby for spurtklassikeren GP Scheldeprijs.

Arrangøren har flyttet starten over grensa til nabolandet i håp om å vinne sidevind som kan gjøre rittet enda mer interessant for den nøytrale tilskuer.

Les også: Scheldeprijs åpner i nabolandet

Når det er sagt, vil rittet trolig ende ut i en spurt likevel. Det kan dog skje i en litt redusert gruppe. Det skal også godt gjøres om Marcel Kittel ikke sitter med gode seierssjanser foran spurten, da Arnaud Démare og Dylan Groenewegen på papiret er det to største reelle truslene mot ham.

Kittel og Cav har 7 av 10

Scheldeprijs arrangøren har kastet seg på trenden vi har sett fra både Nokere Koerse og Handzame Classic denne sesongen: Ønsket om gjøre rittet hardere, og mindre forutsigbart.

Rittets noe kronglete målgang i Schoten har vært selve betegnelsen på forutsigbarhet de siste årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL NEDERLAND ETTER VIND: Håpet er at utviklingen blir enda mer spennende mot en fremdeles forventet massespurt.

På de siste 10 utgavene har alle endt opp i massespurt, og Mark Cavendish og Marcel Kittel har vunnet sju av dem. I 2015 stilte ingen av de to til start, og da tok Alexander Kristoff sin hittil eneste seier i rittet.

I år stiller verken Kristoffs UAE Team Emirates, Mitchelton-Scott eller Trek Segafredo opp, noe som avmagrer startfeltet ytterligere.

Les også: Syk Halvorsen mister Scheldeprijs

Astana valgte å la Magnus Cort stå over, og satte i stedet inn Truls Korsæth på laget. Kristoffer Halvorsen er syk, Elia Viviani er ferdigkjørt i klassikerne, Nacer Bouhanni og Bryan Coquard dropper rittet – mens Cavendish, Fernando Gaviria og André Greipel er ute med skader.

Kittel: – Det blåser alltid der

På tross av at lovende navn som Fabio Jakobsen, Pascal Ackermann og Phil Bauhaus stiller, vil det være svært overraskende om vinneren ikke kommer fra LottoNL-Jumbo, FDJ eller Katusha-Alpecin.

Det er med del sterk vind i Zeeland-provinsen noe som kan skape ny dynamikk og mindre forutsigbarhet i rittet. Vinden skal anslagsvis komme fra side-mot, men tendenser til viftekjøring vil uansett bli vanskelig å unngå:

– Når det går igjennom Zeeland, blir det ikke enkelt. Det blåser alltid der. Jeg kikket litt på det. Det er små veier og det kommer til å bli interessant. Det blir helt sikkert viftekjøring på et punkt. Det er nesten umulig å unngå det, sier Marcel Kittel i forkant av rittet.

Tour de France tok turen til samme område i etterkant av starten i Utrecht i 2015. Den gangen ble det både massevelt og splitt i feltet. André Greipel vant spurten i en lite gruppe ved målgangen i Neeltje Jans.

FDJ må mørne Kittel

ASO kunne vise fram spektakulære TV-bilder langs kysten i Zeeland. Problemet for Scheldepris vil være at bildene ikke går ut før rundt 15:20. Med start i Terneuzen 12:15, vil det ikke være mye sidevindsaction igjen for TV-seerene.

– Vi er nødt til å holde laget samlet og se hvor godt vi henger med i første gruppe, med så mange ryttere som mulig før vi kommer inn til bykjernen (i Schoten), sier Kittel.

Avslutningen av rittet skiller seg ikke ut fra normalen.

Det er 75 kilometer igjen når feltet tar seg inn i Belgia, og den første sentrumsrunden i Schoten markerer 150 syklede kilometer ved førstegangspassering av målstreken.

Tre runder á 16,8 kilometer venter, før det hele – som vanlig – skal avsluttes med en massespurt. Forskjellen denne gang vil være at Kittel har fått en litt tøffere reise underveis, det er i hvert fall det Arnaud Démare og hans FDJ-hjelpere må sørge for å få til om de skal ta skalpen på den blonde tyskeren.

PS: Norske deltakere til start er: Edvald Boasson Hagen, Sondre Holst Enger, Truls Korsæth, Amund Grøndahl Jansen og Sindre Lunke.

Tagget med: , , , ,

Les også disse