INTENS KAMP: Det ble virkelig jevnt på den første etappen i Paris-Nice. Fra venstre: Christophe Laporte (nummer tre), Arnaud Démare (dagens vinner), Gorka Izagirre (nummer to) og Tim Wellens (nummer fire). FOTO: Tim de Waele.

Démare vinner av dramatisk millimeter-spurt

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 4.03.18 18:48

Del på    

Den franske mesteren tuktet rivalene i tøft bakkespurt.

(procycling.no): Det avgjørende rykket på åpningsdagen i Paris-Nice tilhørte Arnaud Démare (Groupama-FDJ).

I en stødig stigende og brosteinsbelagt finale – på tampen av en kort, 134 kilometer lang etappe til Meudon – tok franskmannen siste stikk i det som var en ultrajevn spurt avgjort etter fotofinish.

Den to kilometer lange bakken med fem prosent i snitt passet som hånd hanske for for den slitesterke Démare, som i den siste 500 meter lange knekkeren opp til mål satt godt posisjonert.

Alexis Vuillermoz (Ag2r) angrep i bunn av bakken, men ble hentet av feltet på oppløpet. Démare åpnet spurten godt innfenfor de siste 100 meterne og klarte akkurat å kaste hjulet sitt foran Gorka Izagirre (Bahrain-Merdia), mens Christophe Laporte (Cofidis) tok tredjeplass like foran Tim Wellens (Lotto Soudal).

Sværte lite skilte Démare og Izagirre, og rittkommisærene måtte vurdere bildene en god stund før en vinner kunne kåres.

Démare vinner åpningsetappen i Paris-Nice for andre året på rad, og vil dermed sykle i den blågule ledertrøyen på mandagens etappe. Med sin tredje etappeseier i rittet totalt gjorde den franske mesteren det til en spesiell dag for laget sitt, som startet dagen med ny hovedsponsor i form av Groupama.

Slik gikk det til

Få tegn til vår gjorde seg gjeldende da rytterne dro av gårde fra Chatou klokken 13:35 søndag ettermiddag. Mot et vinterlig bakteppe av tåke, regn og kjølige temperaturer fikk Jurgen Roelandts (BMC), Pierre-Luc Périchon (Fortuneo) og Pierre Rolland (Education First) slippe løs helt i starten av etappen.

Tre 3.kategorier skulle bestiges underveis. Med den siste tett inn på målstreken, Côte de Meudon, var det viktig å sanke mest mulig på de to første. Perichon tok fire poeng på både Côte des 17 Tournants og Côte de Meridon, og sikret seg dermed klatretrøyen. Ledelsen til trioen i front var på det meste 3.30 min, men hovedfeltet hadde hele tiden god kontroll og med 14 kilometer igjen var utflukten over.

En velt gikk i feltet på de siste milene, med Tejay Van Garderen (BMC) som et av fire offer. Det ublide møte med asfalten så ut til å gå verst utover amerikaneren, som TV-bildene viste oppskrapet og rystet på vei inn i lagets følgebil.

Quick-Step og Groupama-FDJ delte på temposettingen i hovedfeltet. Posisjonskampen økte gradvis inn mot siste stigning, med både Sven Erik Bystrøm (UAE) og Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) posisjonert langt fremme i tjeneste for sine respektive kapteiner. I bunn av bakken går en velt i fremre del av feltet, like før veien begynte på den kategoriserte stignignen.

Alexis Vuillermoz (Ag2r) angrep umiddelbart, idet Bora-hansgrohe og Lotto Soudal satte seg frem for å kjøre. Franskmannen kjørte på tunge gir og gikk under flamme rouge med en solid ledelse. Bakken ble for tung for europamesteren Alexander Kristoff (UAE), mens ikke for raske herrer som Démare og Laporte, samt puncheurer som Wellens og Izagirre som gjorde om opp seieren på åpningsdagen i årets Paris-Nice.

 

Tagget med: , ,

Les også disse