Prøv Procycling Pluss idag

SUVEREN: Alexander Kristoff var overlegen på den tredje etappen Tour des Fjords. Foto: procycling.no

– Dette var en dårlig VM-søknad

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 31.08.16 19:23

Del på    

Kristoff, Røinås og Coop-Østerhus reagerer på arrangørskandalen i Tour des Fjords.

BERGEN (procycling.no): En gjennomvåt Alexander Kristoff gestikulerer aggressivt i målområdet på Bryggen i Bergen. Katusha-rytteren kjørte seg tom i jakten på utbrytertrioen som rev seg løs i det kaotiske øyeblikket da feltet kjørte feil vei på åpningsetappen i Tour des Fjords. Generalprøven på neste års VM utartet seg til noe som minnet om en farse..

– Jeg er mest forbannet på at de ikke merket løypen skikkelig. Vi har full kontroll på løpet, så plutselig kjøre man feil. Det blir ikke nøytralisert eller noen ting. Jeg lå helt foran, plutselig lå jeg i fjerde gruppe, sier Kristoff i harnisk

Det var like etter Puddefjordsbroen at feltet ble ledet feil vei. I stedet for en svak høyresving, stormet feltet videre inn mot en tunnel. Da rytterne oppdaget glippen spredte panikken seg som ild i tørt gress.

Ut av kaoset så Leigh Howard, Roger Kluge (begge IAM Cycling) og Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton) sitt snitt til å angripe. Howard vant etappen foran Asselman, mens August Jensen (Coop-Østerhus) tok en sterk tredjeplass. Kristoff ble stående igjen med ingenting etter åpningsetappen.

– Det er litt skandale når det ikke er klart hvor vi skal sykle. Det går lettere i VM når det er oppsatt gjerder rundt hele. Men dette var merkelig. Det er surt å ende opp med ingenting, sier 29-åringen – som endte på 20.plass, 5 sekunder bak vinneren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 Målgang på Bryggen etter første etappe av Tour des Fjords. Den avsluttende runden i Bergen er den samme som VM-løypen for neste år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Målgang på Bryggen: Etter første etappe av Tour des Fjords. Den avsluttende runden i Bergen er den samme som VM-løypen for neste år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Dårlig VM-søknad
Fridtjof Røinås lå godt fremme i feltet da hendelsen inntraff 16 kilometer før mål. Den spurtsterke rytteren hos Sparebanken Sør fikk imidlertid hele dagen ødelagt som følge av manglende skilting av arrangøren.

– Det er fullstendig kaos der ute. Man bruker masse energi på å komme seg i god posisjon foran, bare for plutselig å måtte bråbremse og ende opp sist. Det er dritsurt. Og de bakerst i feltet, som havner først, de viser ikke mye sportsånd. De bare benytter anledningen og kjører på, sier Røinås til procycling.no.

– Jeg hadde iallfall tenkt tanken: ”Det er en seier med bismak”. Det er en del av gamet, men jeg syns de burde stoppet. Fra mitt ståsted blir det for dumt.

Røinås og resten Sparebanken Sør-rytterne unngikk velt. Carl Fredrik Hagen innkasserte årets første klatretrøye i Tour des Fjords og kom inn med Kristoff-gruppen i mål. Lagets andre sammenlagthåp i form av Andreas Vangstad tapte betydningsfull tid i sammendraget (+1:14). Røinås kunne også unngått tidstap, men ble hindret da biler og busser kom seg inn i løypen.

– Mot slutten var vi på vei opp igjen, men så plutselig kommer det trafikk inn i bilde også, og kjører inn mellom feltet og grupper. Enten åpnet de opp trafikken, eller så klarte de ikke å sperre av plutselig. For min del blir avslutningen helt ødelagt. Et 2.1-løp skal ikke være sånn. Dette var en dårlig VM-søknad, sier 22-åringen som trillet inn nesten 3 minutter bak vinneren.

– Det var surrealistisk. Vi ble stående der og lurte på hva som skjer. Det blir velter overalt og det tar litt tid før man skjønner hva som skjer. Heldigvis er klatrerne våre fortsatt med i sammendraget. Men jeg mistet muligheten. Jeg mistet også piffen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HER GÅR DET GALT: Feltet ledes feil vei etter Puddefjordsbroen. (foto: Daniel Holm Nielsen)

HER GÅR DET GALT: Feltet ledes feil vei etter Puddefjordsbroen. (foto: Daniel Holm Nielsen)

Sterk Coop-dag
Olav Aleksander Benjaminsen, sportsdirektøren hos Coop-Østerhus, sto med blandede følelser etter VM-testen. Lagets ene kaptein, August Jensen, syklet inn til en imponerende 3.plass. Men Benjaminsen skulle helst sett resultatet kommer under normale omstendigheter.

– August ble nummer tre. Det var en god etappe for oss. Om det var på grunn av kaoset underveis, eller noe annet som spiller, det vet vi ikke. 3.plass er iallfall veldig bra. Det hadde blitt et helt annet sykkelløp uten den hendelsen, sier Benjaminsen til procycling.no.

– Det er et veldig godt resultat. Men vi skulle helst sett det skjedd uten slike uheldige hendelser. Isolert sett er resultatet uansett veldig, veldig sterkt.

At ryttere blir ledet feil har selvsagt før, men ifølge Benjaminsen er det sjeldent at det skjer i store ritt som Tour des Fjords.

– Det skjer titt og ofte. Uheldigvis. Men som regel i mindre løp. Det er store utfordringer knyttet til å arrangere et stort løp i en stor by som Bergen. Tydeligvis har det glipt. Dette skal de nok evaluere. For dette var ikke bra. De kunne gjerne lyktes bedre enn i dag.

Tagget med: , , , ,

Les også disse