Prøv Procycling Pluss idag

KNUSTE FROOME: Alberto Contador var alene mot syv ryttere fra Team Sky, men kjørte rett fra Chris Froome. Det var likevel ikke nok til å vinne rittet sammenlagt. Foto: LIONEL BONAVENTURE (Scanpix/Afp)

Contador parkerte Froome

Anders Lindstrøm
Tips meg

Publisert 15.06.14 16:47

Del på    

Spanjolen med solid advarsel til briten før Tour de France.

80 kilometer før mål på søndagens avsluttende etappe i Critérium du Dauphiné hadde Team Sky isolert Alberto Contador.

Allerede opp etappens første kategoriserte angrep tredje- og femtemann i sammendraget, Andrew Talansky og Jurgen van den Broeck. Sammen med blant annet tre av Chris Froomes hjelpere, dannet disse en 23 manns stor gruppe.

Litt senere angrep Froome med tre av sine hjelpere. Alberto Contador var den eneste fra Tinkoff-Saxo som klarte å henge på Sky-gjengen.

Les fyldig referat i bunn av artikkelen!

Isolert Contador i trøbbel
Men det tallmessige overtaket hjalp lite for fjorårets Tour de France-vinner. For da bakkene begynte mot slutten, distanserte Alberto Contador sin argeste rival. Spanjolen tok opp jakten på Talansky og van den Broeck, som var meget farlige i sammendraget.

Den gulkledde spanjolen tok stadig innpå teten, men klarte ikke å ta inn nok. Dermed ble det verken Contador eller Froome som vant oppkjøringsrittet til Tour de France.

Istedenfor ble det en amerikansk skrell. Andrew Talansky vant nemlig årets Critérium du Dauphiné, etter å ha imponert stort på den avsluttende etappen. Gråtkvalt gikk det opp for ham at han hadde slått både Contador og Froome i et av verdens største sykkelritt.

– Dette er noe av det sykeste jeg har vært borti, utbrøt TV 2-kommentator Christian Paasche da det ble klart at Contador kom i mål for sent til å vinne rittet sammenlagt.

– Du ofrer ekstremt mye for dette. Du velter, er syk og går glipp av mye. Det er øyeblikk som dette som gjør alt verdt det. Alt som går galt blir glemt når ting som dette skjer, sa Talansky i seiersintervjuet etter etappen.

Knuste Froome
Mikel Nieve reddet litt av Skys ære på en ellers bekmørk dag ved å vinne etappen foran Romain Bardet og Adam Yates.

Til tross for at det ikke ble seier, var nok Contador meget fornøyd med sitt siste ritt før Tour de France. Spanjolen viste seg nemlig sterkere enn Froome på begge de siste klatreetappene. Det er første gang på fire år noen har knekt Team Sky i Critérium du Dauphiné. I år gjorde Contador det nærmest på egenhånd.

For Chris Froome ble den siste etappen en trist affære. Tydelig preget av velten for et par dager siden, klarte ikke briten å følge sine tøffeste rivaler i bakkene. Istedenfor å sitte på Contadors hjul, ble Froome sittende bak sine lagkamerater helt opp til skistedet Courchevel.

Slik gikk det til
Søndagens etappe i Critérium du Dauphiné ble et fyrverkeri fra start. Tredjemann i sammendraget, Andrew Talansky, snek seg med i et 23 manns stort brudd på starten av etappen. Her satt også femteplasserte Jurgen van den Broeck, samt tre av Chris Froomes mest betrodde hjelpere, Richie Porte, David Lopez og Mikel Nieve. Den røde varsellampen gikk i Tinkoff-Saxo-leiren allerede før 30 kilometer var kjørt av den 131,5 kilometer lange etappen.

Det ble ikke hyggeligere dra Chris Froome satt opp på tempoet på førstekategorien Col des Saises. Briten fikk med seg tre hjelpere. Alberto Contador hadde litt annet å gjøre enn å følge sin argeste konkurrent. Det klarte dog ingen av hans konkurrenter, og med omtrent 70 kilometer igjen til mål var spanjolen isolert. Froome på sin side, hadde seks hjelpere i de to fremste gruppene.

Contadors hjelpere i Tinkoff-Saxo gjorde det de kunne for å kjøre inn de to gruppene i tet, men de gulkledde hadde ikke sjanse til å hente inn sammenlagtkanonene. Dermed måtte sammenlagtlederen klare seg helt alene på etappen mot Courchevel.

I frontgruppen var det Garmin-Sharp, Lotto-Belisol og Ag2r som tok det største ansvaret for deres kapteiner, Andrew Talansky, Jurgen van den Broeck og  Romain Bardet.

Med tre mil igjen ville ikke Sky dra på Contador lenger. Det britiske laget bestemte seg for å angripe da bakkene startet. Men Contador fulgte alle rykkene, og med 27 kilometer utnyttet Wilco Kelderman og Vincenzo Nibali situasjonen. Duoen angrep sammen med Jakob Fuglsang. Contador og Froome virket utelukkende interessert i hverandre, og lot farlige utfordrere i sammendraget få fritt leide.

22 kilometer før mål, og 2.37 bak gruppen med Andrew Talansky, bestemte Alberto Contador seg for at nok fikk være nok. På motsatt side av Sky-laget, angrep spanjolen vekk fra sin argeste rival. Alene tok spanjolen opp jakten på frontgruppen med blant annet Talansky, Bardet og van den Broeck.

Contador plukket rytter for rytter, og tok sakte, men sikkert innpå de foran. Da 19 kilometer gjensto og Contador hadde minket avstanden til fronten til 1.40, høynet Bardet tempoet i den fremste gruppen.

Det, samt at Talansky og van den Broeck begynte å bidra med fartsholdingen, gjorde at Contador fikk det tungt i sitt forsøk på å hente frontgruppen.

3,4 kilometer før mål prøvde Mikel Nieve å redde Skys dag. Da støtet nemlig baskeren fra tetgruppen og fikk en fin luke til sine øvrige bruddkamerater.

Ingen klarte å plukke spanjolen, som vant den avsluttende etappe.

For amerikanske Andrew Talansky ble det en stor dag, som tok sin største seier i karrieren da han vant Critérium du Dauphiné sammenlagt foran Alberto Contador og Jurgen van den Broeck.

Tagget med:

Les også disse