SKYTER FRA HOFTA: Mario Cipollini mener mye om mangt i et intervju med L'Equipe nylig. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Cipollini: – Kristoff er en skygge av seg selv

Espen J. Lee
Tips meg @espenjlee

Publisert 12.10.16 06:56

Del på    

«Super-Mario» vurderer VM-favorittene og mener Nibali burde tilbudt Henao penger i OL.

I et lengre intervju med den franske sportsavisen L’Equipé feller Mario Cipollini en nedslående dom over de italienske spurterne som skal delta i verdensmesterskapet i Doha søndag.

14 år etter at han selv ble verdensmester i Zolder, gjør 49-åringen en analyse av årets favoritter og levner azzurri-laget liten eller ingen sjans. Den tidligere italienske storspurteren har heller ikke mye til overs for formen Alexander Kristoff viser og kaller den tidligere Flandern- og Sanremo-vinneren en skygge av seg selv.

Flamboyante «Super-Mario», som sjeldent snakker uten et løfte om kontroverser, slakter også Vincenzo Nibalis opptreden i OL. Cipollini mener Nibali burde betalt Sergio Henao for å holde Rafal Majka under kontroll i finalen.

– Greipel er en koloss, Kristoff er bare en skygge av den rytteren han en gang var, Cavendish er den mest aerodynamiske og vil ha et lag rundt, men han kan også klare seg på egenhånd, likesom Bouhanni, hvilket er en stor fordel, sier Cipollini til L’Equipé.

– Kittel har flott fysikk, han ser bra ut, godt formet og har de ekstra musklene som kan skape 2000 watt over 15 sekunder. Men han er ujevn. Han vant tre etapper i Giro d’Italia i mai, fullstendig overlegen og alle var målløse. Etterpå forsvant han og var usynlig i Tour de France. Forleden i Brussel Classics så jeg at han gjorde opptrekk for Tom Boonen to kilometer fra mål. Prøver han å gjemme seg før Qatar?

– De italienske laget har fire spurtere i Nizzolo, Viviani, Modolo og Colbrelli, men de har i realiteten fire halv-spurtere. De er mellomvektboksere mot tungvektere. Det hadde vært flott, dette sier jeg uten påtatt ydmykhet, hvis de kjørte for en kaptein som Petacchi eller Cipollini.

Gjør en avtale
Cipollini ble verdensmester i 2002 etter en emfatisk prestasjon av hele det italienske laget som kontrollerte rittet fullstendig, før Alessandro Petacchi gjorde det siste opptrekket. Dette var året Cipollini også vant Milano-Sanremo og Gent-Wevelgem. I ettertid har La Gazzetta dello Sport koblet italieneren til dopingsaken Operacion Puerto, hvilket Cipollini avviser.

Overfor L’Equipé sier han at de store favorittene i årets VM bør gjøre en avtale som sørger for at en av de mindre rytterne ikke vinner. Det er alltid skuffende når en «Van Patapon» (en rytter av lavere rang) vinner, sier Cipollini.

– Ingenting er sikkert. I 2005 (Tour of Qatar), da det blåste, var QuickStep det sterkeste og best trente laget. De skapte vifter på kilometer null og alt var over. Hvis det blåser på søndag, er det ikke noe lag som kan kontrollere rittet fra start til mål, det blir hardere enn en fjelletappe. Det kan være bare 20-25 ryttere på oppløpet. Kittel, Greipel, Bouhanni og Cavendish må være i harmoni, jobbe sammen, og si til hverandre «la oss gjøre alt for at rittet ender i en spurt», ellers vil en «Van Patapon» vinne, sier Cipollini.

Burde betalt Henao
«Cipo» skulle ønsket Nibali også gjorde en avtale da han satt i finalen av det olympiske rittet i Rio tidligere i år. Interne avtale, sammensvergelser eller utveksling av penger er selvsagt ulovlig, et faktum som ikke stopper Cipollini fra å foreslå følgende:

– Seieren gikk til Van Avermaet fordi Vincenzo Nibali håndterte finalen dårlig da han satt med Majka og Henao. Hvis han var alene, hadde jeg skjønt hvorfor han tok risiko for å skape avstander, men ikke når han er halvveis i utforkjøringen, mellom trærne, hvor det er mørk, vått og glatt.

– Det hadde vært nok å tilby Henao penger og alt hadde ordnet seg. Det spiller ikke så stor rolle for Henao om han vinner OL eller ikke. Han er bare en hjelper.

I nyere tid har det vært mistanke om avtalt spill rundt OL i 2012, da Alexandre Vinokourov tok gull foran Rigoberto Urán, og Liège-Bastogne-Liège 2011, da Vinokourov overlistet Alexander Kolobnev i finalen. Cipollini tror også at dagens ritt har en pris.

– Slike avtaler har alltid eksistert. Det er ikke seieren som kjøpes, men samarbeidet. I Zolder da jeg vant, snakket man om penger med et lag som hadde ingenting å hente i rittet. For 100,000 dollar hadde Henao holdt et øye på Majka, og Nibali kunne returnert til Italia med en gullmedalje rundt halsen. 100,000 dollar er ikke mye, sammenliknet med pengehaugen han hadde sikret seg i fremtidige kontrakter.

Tagget med: ,

Les også disse